Dzisiaj wykopałem 2szt naboju 12,7x 108, niestety w jednym wyleciało pół pocisku, drugi jest prawe cały , zjadłą go trochę rdza, tasmę też już zjadło prawie , została z niej tylko gula. Mam problem z dokładna identyfikacją pocisku. Z tego co kojarze będzie to jeden z ppanz, ale z jakimś dodatkiem. W tym który został widac dwa płąszcze , : 1-stalowy juz zeżarty, 2- ołowiany jeszcze kawałek jest, widać stalowy rdzeni nieruszony przez czas( chyba obtłukłem go przy wykopywaniu), w drugim wyleciał pocisk ale 2mm od brzegu łuski jest cos w stylu pierścienia z jakiegoś białeo metalu( wewnatrz płaszcza ołowianego, ) a wewnątrz tego jest jakiś wkład" miedziany lub cos w tym stylu . stan tego wnętrza jest idealny( urypał sie pocisk jak kopałem). NAboje dostały trochę juz łopatą i nic się niestało , wiec myśle że rąk mi nieurwie jak ich gdzieś połoze w piwnicy.
I tu właśnie jest cały problem bo szukam wszędzie i niemogę nic znaleźć jaki to pocisk. Proszę o pomoc w identyfikacji .
Wykopałem juz kawałek gasiennicy od T34 i piękny nabój od Mosina (z 1912r), chyba rusy tu siedzieli podczas wojny, wszystko to jest u mnie koło domu , ciekawe co jescze znajdę.
Pytanie
mosin1
Mam problem z dokładna identyfikacją pocisku.
Z tego co kojarze będzie to jeden z ppanz, ale z jakimś dodatkiem. W tym który został widac dwa płąszcze , : 1-stalowy juz zeżarty, 2- ołowiany jeszcze kawałek jest,
widać stalowy rdzeni nieruszony przez czas( chyba obtłukłem go przy wykopywaniu), w drugim wyleciał pocisk ale 2mm od brzegu łuski jest cos w stylu pierścienia z jakiegoś białeo metalu( wewnatrz płaszcza ołowianego, ) a wewnątrz tego jest jakiś wkład" miedziany lub cos w tym stylu . stan tego wnętrza jest idealny( urypał sie pocisk jak kopałem).
NAboje dostały trochę juz łopatą i nic się niestało , wiec myśle że rąk mi nieurwie jak ich gdzieś połoze w piwnicy.
I tu właśnie jest cały problem bo szukam wszędzie i niemogę nic znaleźć jaki to pocisk. Proszę o pomoc w identyfikacji .
Wykopałem juz kawałek gasiennicy od T34 i piękny nabój od Mosina (z 1912r), chyba rusy tu siedzieli podczas wojny, wszystko to jest u mnie koło domu , ciekawe co jescze znajdę.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.