maurycy Napisano 9 Listopad 2011 Autor Napisano 9 Listopad 2011 Witam, w miejscu gdzie moja prababka niegdyś zakopywała m.in. pozostałości z wojny znalazłem 3 elementy i nie wiem co to jest.Pierwsza rzecz to rura przypominająca lufę, długość 23cm, obwód ok 17cm, śr. zew. ok 5,5cm, wew. ok 4cm.
maurycy Napisano 9 Listopad 2011 Autor Napisano 9 Listopad 2011 Ciekawy typ, ale ta część od koła wygląda dużo masywniej, dwa skrzydełka i przód rozszerzony, sam nie wiem... Chyba rzeczywiście bez porządnego oczyszczenia trudno będzie o jednoznaczne stwierdzenie.
stock84 Napisano 11 Listopad 2011 Napisano 11 Listopad 2011 Ten trzeci element to faktycznie okucie drewnianego koła.Koła wozów taborowych, z tego co pamiętam, nie były obute.Okucia stosowano w armatach, haubicach , w ciężkim sprzęcie
theurge Napisano 10 Listopad 2011 Napisano 10 Listopad 2011 No niestety tym razem chyba nazbierales złomu ;)Prosba, przed wstawieniem czegos do id wez i przynajmniej mlotkiem odkuj syf z przedmiotu. Duzo sie nie napracujesz a innym ulatwisz zadanie.pozdro
maurycy Napisano 11 Listopad 2011 Autor Napisano 11 Listopad 2011 Patrząc na foto to może być to, dzięki za info.
karabin Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Przepraszam,nie dowidziałem pierwszej foty i wymiarów,magazynek zdecydowanie odpada.
maurycy Napisano 9 Listopad 2011 Autor Napisano 9 Listopad 2011 W części przedniej widoczne jakieś wzniesienie, mostek.
maurycy Napisano 9 Listopad 2011 Autor Napisano 9 Listopad 2011 Druga rzecz to przedmiot przypominający kształtem metalową szklankę, wysokość ok 10cm, śr denka ok. 6cm.
ktos451 Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Poczytaj trochę w konserwacji o autolizie, wrzuć na 2h do roztworu i wystaw oczyszczone, efekt identyfikacji będzie lepszy. A teraz odpowiedz czy rura ma przelot?Wg. to albo końcówka (od strony zamka) lufy, lub pozostałości po lunecie - z czym innym to znalazłeś.
ktos451 Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Poczytaj trochę w konserwacji o autolizie, wrzuć na 2h do roztworu i wystaw oczyszczone, efekt identyfikacji będzie lepszy. A teraz odpowiedz czy rura ma przelot?Wg. to albo końcówka (od strony zamka) lufy, lub pozostałości po lunecie - z czym innym to znalazłeś. (to tylko tak na oko)
ktos451 Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 ok, już widzę, ma przelot (wstawiłeś jak pisałem posta)
maurycy Napisano 9 Listopad 2011 Autor Napisano 9 Listopad 2011 Trzecia rzecz coś wielkości 6cm x 6,5cm.
velmont66 Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 wyczyść chłopie to choćby szczotką drucianą....później do id
karabin Napisano 10 Listopad 2011 Napisano 10 Listopad 2011 Młotkiem nie należy traktować przedmiotów co do których zachodzi choćby cień podejrzenia że mogą być niewybuchami lub niewypałami.@theurge,jeśli każdy przedmiot wykopany z ziemi walisz młotkiem to gratuluję pomysłowości.
maurycy Napisano 9 Listopad 2011 Autor Napisano 9 Listopad 2011 Przedmioty były wstępnie oczyszczone, trochę brak mi jeszcze doświadczenia w autolizach i elektrolizach, chciałem najpierw zapytać, aby wiedzieć czy te przedmioty są w ogóle warte zachodu.
ktos451 Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Zawsze są warte zachodu, chodź by, żeby bez bólu na nich poćwiczyć.
zelbeton Napisano 10 Listopad 2011 Napisano 10 Listopad 2011 Co do tej lufy to jest piasto wozu drewnianego drugie to jest zwykła puszka do żywicowaniaco do trzeciego znajdka nie mam pewności więc się nie wypowiadam
Pytanie
maurycy
Witam, w miejscu gdzie moja prababka niegdyś zakopywała m.in. pozostałości z wojny znalazłem 3 elementy i nie wiem co to jest.
Pierwsza rzecz to rura przypominająca lufę, długość 23cm, obwód ok 17cm, śr. zew. ok 5,5cm, wew. ok 4cm.
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.