Skocz do zawartości
  • 0

Lufa i metalowa szklanka

maurycy

Pytanie

Napisano

Witam, w miejscu gdzie moja prababka niegdyś zakopywała m.in. pozostałości z wojny znalazłem 3 elementy i nie wiem co to jest.

Pierwsza rzecz to rura przypominająca lufę, długość 23cm, obwód ok 17cm, śr. zew. ok 5,5cm, wew. ok 4cm.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekawy typ, ale ta część od koła wygląda dużo masywniej, dwa skrzydełka i przód rozszerzony, sam nie wiem... Chyba rzeczywiście bez porządnego oczyszczenia trudno będzie o jednoznaczne stwierdzenie.
Napisano

Ten trzeci element to faktycznie okucie drewnianego koła.Koła wozów taborowych, z tego co pamiętam, nie były obute.Okucia stosowano w armatach, haubicach , w ciężkim sprzęcie

Napisano
No niestety tym razem chyba nazbierales złomu ;)

Prosba, przed wstawieniem czegos do id wez i przynajmniej mlotkiem odkuj syf z przedmiotu. Duzo sie nie napracujesz a innym ulatwisz zadanie.

pozdro
Napisano
Poczytaj trochę w konserwacji o autolizie, wrzuć na 2h do roztworu i wystaw oczyszczone, efekt identyfikacji będzie lepszy.
A teraz odpowiedz czy rura ma przelot?
Wg. to albo końcówka (od strony zamka) lufy, lub pozostałości po lunecie - z czym innym to znalazłeś.
Napisano
Poczytaj trochę w konserwacji o autolizie, wrzuć na 2h do roztworu i wystaw oczyszczone, efekt identyfikacji będzie lepszy.
A teraz odpowiedz czy rura ma przelot?
Wg. to albo końcówka (od strony zamka) lufy, lub pozostałości po lunecie - z czym innym to znalazłeś. (to tylko tak na oko)
Napisano
Młotkiem nie należy traktować przedmiotów co do których zachodzi choćby cień podejrzenia że mogą być niewybuchami lub niewypałami.
@theurge,jeśli każdy przedmiot wykopany z ziemi walisz młotkiem to gratuluję pomysłowości.
Napisano
Przedmioty były wstępnie oczyszczone, trochę brak mi jeszcze doświadczenia w autolizach i elektrolizach, chciałem najpierw zapytać, aby wiedzieć czy te przedmioty są w ogóle warte zachodu.
Napisano
Co do tej lufy to jest piasto wozu drewnianego
drugie to jest zwykła puszka do żywicowania
co do trzeciego znajdka nie mam pewności więc się nie wypowiadam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie