Skocz do zawartości

Guzik nr1

Refar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kol. Ostoja - takie jedynki były modne w całej Europie XVIII w...

Guzik pochodzi z lat 1792-95 i zapewne jest polski..
Nad tym myśli SZZ ;-)
Napisano
Niewątpliwie jest to piękny guzik wojskowy z końca XVIII w. Ale głowy nie dam, że to guzik polski, bo nie wiem w jakich okolicznościach przyrody" został znaleziony. Brak mi także wiedzy na temat guzików austriackich z tego okresu. Z pewnością nie są to Prusy, Rosja ani Francja.
Pozdrawiam
SZZ
Napisano
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=655116#951202
w tym temacie - to co było w necie znalezione a nie można odszukać - dotyczyło tych guzików
jeszcze raz: insurekcja, Austria ROsja
Napisano
Jeśli guzik został znaleziony na Dolnym Ślasku, to mało prawdopodobne, że jest on polski.
Czyżby więc austriacki z okresu wojen śląskich?
Czy miejsce znalezienia guzika można powiązać z jakimiś wydarzeniami z okresu wojen śląskich?
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki Tobie Refar i temu, że ujawniłeś skąd guzik pochodzi możemy przypuszczać, że Austriacy używali guzików z oznaczeniami cyfrowymi jako pierwsi w Europie i stamtąd ta moda przyszła do Polski i Francji, a następnie rozpowszechniła się w całej Europie.
Czy ktoś z Twoich znajomych ma może guziki z numerami pułków, które pochodzą z pól bitewnych wojen śląskich?
Moglibyście w ten sposób wypełnić białą plame w wiedzy na temat guzików wojskowych.
Pozdrawiam
Napisano
A masz jakieś skany z Fallou poświadczające to?
Poza tym wojny śląskie to okres 1740-1763.
Trudno będzie dojść.
Pozdrawiam
Napisano

Wstęp mówi, że występowało coś z wizerunkami o ile dobrze rozumiem, już ujednolicone od 1701 i 1722 r.
Tabela przedstawia guziki o 1762 r.

Jak widać wzorce guzików labrowanych" wypracowano już w połowie XVIII w.
Myślę że i wcześniej..

skan - Fallou, s. 74
pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie