Skocz do zawartości

Czum naladowac akumulatorek 9v 250 mah

marek5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ładować baterie alkaliczne... Na oponach też pewnie jeździcie alewanych"? Przepraszam, ale linia między oszczędnością a dziadostwem jest niezwykle cienka.
A w ogóle ile problemów z tymi ładowarkami. Po prostu kupcie na All zapas tanich baterii alkalicznych. Za 100 zł można nabyć 25 sztuk markowych baterii 9V, albo 80 sztuk baterii AA. I święty spokój. Na przekąski wydajecie więcej, nie mówiąc już o piwie (nawet tanim), więc po co tak utrudniać sobie życie z prądem, wobec braku którego najprostszy i najbardziej wypasiony wykrywacz znaczą tyle samo, czyli g...?

M.
Napisano
Różne się w życiu głupoty robiło, ale w moim przypadku to raczej z ciekawości ładowałem baterie, niż z dziadostwa ;)

Generalnie to baterii w ogóle nie używam - te 80 sztuk za 100 zł to na długo by mi nie starczyło...
Napisano
akumulatorki ładuje się prądem. do tego pakietu poszukaj takiej ładowarki np. master urz 1108 parametry do 12-14v prąd 1200mA moc 15w. a eneloopy są dość specyficzne i można je ładować prądem 1C czyli 2500mA ale ladowarką z zabezpieczeniami np bc700 i w/g charakterystyki dostępnejna stronie producenta, bezpieczne ładowanie innych akumulatorków odbywa się prądem 1/10C, prądem 190 mA można ładować akku w tel komórkowym a i tak ladowarki mają tam napię cie 5.7v i 800 mA. możesz kupić zasilacz z reg napię ciem od 3do 12v z prądem powyżej 1000mA (1A) byleby moc miala powyzej 15wat, zwykłe ladowarki nq 2 lub 4 akumulatorki np BP PowerBank 4 mają moc około 5wat i prąd 180mA a napięcie 2.8v
a baterii się nie laduje bo się zagotują i wystrzelą.
  • 6 months later...
Napisano
Witam.Nie będę zakładał nowego tematu.Mój problem wygląda tak.Kupiłem parę miesięcy temu akumulatorki firmy GP(dokładnie te http://nokautimg2.pl/p-15-6a-156aa487493c42abc5468498bff620ac500x500/gp-batteries-akumulatory-r22-9v-200mah-1-szt.jpg) i ostatnio jedna siadła ... nie chciała się ładować, wykrywacz nie działał.Wysłałem na gwarancje i pan majster mi mówi, że to moja wina, bo rozładowałem do końca i po prostu straciła moc.Że może jakoś ją podładować, ale już nie będzie miała tyle mocy" co pierwotnie.Prawda to, czy szuka wymówki?
Z góry przepraszam za iefachowe" sformułowania :)
Napisano
Niezgodność towaru z umową tak to się ładnie nazywa i na to się powołać powinieneś.
Przestala działać bo ma wadę. Sprzedawca powinien ci przedstawić badanie na testerze i na jego podstawie wymienić na towar wolny od wad.Jest jeszcze pojęcie rękokmy, różniące się od gwarancji wieloma rzeczami odpowiedziapnościąsprzedawcy i producenta za towar czasem dochodzenia praw , poczytaj sobie tutaj http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/27378-czy-akumulator-jako-element-produktu-podlega-gwarancji.html i możesz wybrać się po nowy akku.
A co do pytania o trwałość po rozładowaniu poniżej krytycznej wartości, to jest prawda że da się ożywić ogniwo ale pojemność jest mniejsza zauważalnie.
Napisano
Dzięki za pomoc chłopaki! Fuks, tak jak piszesz, pan majster powiedział, że razem z baterią (starą, z ożywionymi ogniwami) wyślę mi badania na tych testach żebym sobie zobaczył.
Ale fakt jest taki, że chyba nigdy ta bateria mi do końca nie padła.Co więcej, ładowałem je co wyjście, nawet jeśli na wykrywaczu miałem -1 kreskę.
W takim razie koledzy, jak eksploatować baterie, żeby nie wydarzyła się podobna sytuacja? Ładować dopiero pod sam koniec, jak wykrywka pokazuje 1 kreskę?
Napisano
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
Art. 4.
1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili
jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności
przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała
ona w chwili wydania.
Na podstawie tego przepisu powinni ci wymienić akku na nowy gdyż po trzech mcach nie powinny się takie rzezcy dziać z ogniwami, przeczytaj link do końca,
poza tym takie rzeczy zdarzały się w ogniwach ni-cd a nie wodorkowych bo te ostatnie nie mają efektu pamięci tylko co najwyżej efekt twz leniwej baterii o którym pisałem i mnożna ożywić takie ogniwo ale już spadnie pojemnośća bardzo czułe na wyładowanie poniżej wart krytycznej sa li-ion
  • 1 month later...
Napisano
Sprawa skończyła się na tym, że firma odesłała mi stare baterie wraz z przeprowadzonymi badaniami.Byłem już na 2,3 wyjściach na tych bateriach i trzymają na słuchawkach +2h, także w obecnym czasie dalej je użytkuje i wykorzystam je aż nie padną do końca :)
Duża nauczka na przyszłość dla innych! Następne baterie kupię w jakimś media markcie z gwarancją i o nic nie będę się martwił, tracił nerwów ...
Fuks_ag, jeszcze raz dziękuje za fachową pomoc :)
Napisano
Spoko trzeba sobie pomagać, interesuje mnie jakie mądrości wyszły w teście, jak możesz załaduj skan albo foto odpowiedzi może uda mi się jakieś charakterystyki i dane tego akumulatorka wydobyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie