Skocz do zawartości
  • 0

Zapalniki części - jaki typ

Landszaft

Pytanie

Napisano

witam. Coś takiego znalazłem. Oczywiście zaznaczam wszystko puste przy czym dwa pierwsze to zapewne jakieś elementy składowe chyba zapalników dennych ale nie mam pojęcia jakie oraz chyba element spłonki tylko że spłonka duuuża . Pytanie do czego to, jaki okres użytkowania, jaki kraj to produkował?.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
raczej na pewno elementy zapalników dennych z uwagi że znalezione na dawnym miejscu gdzie wojsko po wojnie wysadzało niewypały. masa różnego rodzaju rozwalonych zapalników się wala od I wojny po II wojnę francuskie , rosyjskie niemieckie polskie wrześniowe. tego też znalazłem kilka sztuk. Niektóre mają sygnatury z tyłu ale widać tylko część. uwaga wychodzą tam odłamki pocisków gigantów znalazłem odłamki pocisków gdzie sam odłamek waży 50-60 KG i jest to zaledwie 1/10 pocisku. Na odłamkach jest miejsce po podwójnym pierścieniu uszczelniającym o szerokości 3-4 cm grubość ścianek pocisku to 6 cm !. z tyłu od dna tych odłamków jest gwint gdzie chyba się ładowało zapalnik denny . sam gwint o średnicy 12-14 cm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie