Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk 12,7x 65 mm

pikaczu1943

Pytanie

Napisano
Witam szanownych kolegów. Znalazłem pocisk którego niepotrafię zidentyfikować.
Coś skojażyłem między MG 131/13 a HOTCHKISEM 13,2 mm ale to nie to.
Pocisk wygląda jak miał trzpień stalowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Пуля Б-30 состоит из биметаллической оболочки и стального сердечника в свинцовой рубашке."

Pocisk typu B-30 składa się z bimetalowej powłoki i rdzenia stalowego w ołowianej koszulce".

Także pocisk bezpieczny, choć nie wiem czy w takim stanie ozdobi kolekcję ;)

PS. z rdzenia jest dobry wybijak - ja z takiego korzystam :)

Napisano
Witam szanownych kolegów. Znalazłem pocisk którego niepotrafię zidentyfikować.
Coś skojażyłem między MG 131/13 a HOTCHKISEM 13,2 mm ale to nie to.
Pocisk wygląda jak miał trzpień stalowy
Napisano
Zmniejsz zdjęcia: http://www.odkrywca.pl/jak-zmniejszyc-zdjecie-aby-wstawic-je-do-watku-na-forum-sposob-najprostszy-,684783.html#684783

http://odkrywca.pl/pocisk-wiekszego-kalibru,654923.html
Napisano
To zwłoki 12,7 x 108 DSzk,o czym świadczy podwójne zaciśnięcie,Browning miał jedno a do tego płaszcz mosiężny. W twoim pocisku może się znajdować materiał pomiędzy rdzeniem a resztkami stalowego płaszcza.
Pzdr.
Napisano
pomiędzy rdzeniem a resztkami stalowego płaszcza"?
W takim razie rdzeń musiałby być pokryty materiałem. Jak już to w górnej części pocisku się coś może znajdować ale ja bym stawiał na p-panc albo coś dalekonośnego.
Napisano
To że ppanc.to przeca widać,a jeśli miałby być materiał to oczywiste że na przodzie pocisku,rdzeń nie przylega wtedy ściśle do płaszcza a ma lukę pomiędzy płaszczem wypełnioną materiałem,o ołowianej koszulce nie wspominając.
Napisano
W pocisku ppanc, luka pomiędzy rdzeniem a płaszczem jest wypełniona ołowiem więc gdzie tam miejsce na materiał? Jakieś schematy by się przydały.
Napisano
Z oględzin wynika iż na stalowym rdzeniu jest ok. 0,9mm ołowiana powłoka, na niej ok. 0,1mm blacha mosiężna, następnię troszeczkę grubszy płaszcz stalowy i na koniec 0,1mm płszcz mosiężny.
Sęk w tym iż nie mam pewność co do samego czubka pocisku, który odsłonięty korozją nie jest, przez to nie mam pewności czy nad rdzeniem stalowym nie znajduje sie coś brzydkiego. On ma zdobić kolekję i musi być bezpieczny (sami rozumiecie)
Napisano
To waść mało wiesz:) W chwili spotkania z celem ów rdzeń napiera na materiał (wrażliwy na tarcie) co powoduje jego zapłon-mowa o pocisku przeciw pancerno-zapalającym.
Napisano
Mierzenie pocisku suwmiarką - wynik pomiaru nie jest kalibrem broni lecz średnicą pocisku a kaliber broni to jest co innego
jest to to najmniejsza średnica przewodu lufy broni palnej. W przypadku luf gwintowanych kaliber broni oznacza średnicę lufy mierzoną na polach gwintu. Średnicę oznacza się za pomocą jednostek: wagomiaru (broń gładkolufowa) cali i milimetrów.
pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie