Kuba115 Napisano 24 Październik 2011 Autor Share Napisano 24 Październik 2011 Witam. Trafiła mi się ostatnio taka manierka. Wiem, że jest to szrot, ale dla mnie ma dużą wartość. Na terenach na, których kopię takich fantów jest jak na lekarstwo, a z racji tego że jestem początkujący nawet łuska ma dla mnie znaczenie. I tu mam pytanie do Kolegów. Jak ją doczyścić? Manierka nie ma nigdzie dziur (jeszcze), a blacha jako tako się trzyma. Wiem że jak z magazynu już nie będzie wyglądała, ale może jakoś da się poprawić jej stan :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 24 Październik 2011 Autor Share Napisano 24 Październik 2011 Od spodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 24 Październik 2011 Autor Share Napisano 24 Październik 2011 Szyjka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 24 Październik 2011 Autor Share Napisano 24 Październik 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 http://www.odkrywca.pl/manierka-wz-31,694541.html#694541 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 24 Październik 2011 Autor Share Napisano 24 Październik 2011 Widziałem ten wątek. Na mojej nie ma raczej szans na farbę, więc może jakiś bardziej drastycznych metod będzie można użyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 Też mi się wydaje,że na farbę przy takim nasileniu korozji nie ma co liczyć.Ja bym zrobił elektrolizę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 Może warto wrzucić w szczaw.Jak nie pokaże się farba to elektroliza.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 21:55 24-10-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 25 Październik 2011 Autor Share Napisano 25 Październik 2011 Z wątku z linka, ktory podał kol. Vis wyczytałem że kwas może naruszyć cynk. Co to oznacza? I czym potem zalonserwować? Paraloidem rozpuszczonym w acetonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 25 Październik 2011 Share Napisano 25 Październik 2011 Kwas przy długim moczeniu rozpuści powłokę cynkową,a raczej jej resztki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 25 Październik 2011 Autor Share Napisano 25 Październik 2011 Dzięki za rady :) Wrzucę fotki po doczyszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 15 Listopad 2011 Autor Share Napisano 15 Listopad 2011 Dziś kupiłem kwas szczawiowy. W jakim stężeniu moczyć i jak długo? I jak najlepiej zakonserwować od środka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 15 Listopad 2011 Share Napisano 15 Listopad 2011 Spokojnie,dopóki jest rdza to nie widac ew.dziurek.Najpierw szczotką trochę te grubsze naloty pościągaj.Zatkaj korkiem wlew i daj do roztworu szczawiu.Jeśli się okaże że są perforacje no to trudno.Ale masz sztukę to też ważne.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 15 Listopad 2011 Autor Share Napisano 15 Listopad 2011 Dobrze że napisałeś że trzeba zatkać wlew bo bym nie zatkał. A jakie stężenie powinno być? Nie chcę jej rozpuścić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 15 Listopad 2011 Share Napisano 15 Listopad 2011 http://odkrywca.pl/moj-eksperyment-kwas-szczawiowy-i-helmy,665420.html#665420Tutaj cos znajdziesz.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 16 Listopad 2011 Autor Share Napisano 16 Listopad 2011 Po 24 godzinach moczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 16 Listopad 2011 Autor Share Napisano 16 Listopad 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 16 Listopad 2011 Autor Share Napisano 16 Listopad 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 16 Listopad 2011 Autor Share Napisano 16 Listopad 2011 Myślę, że ogólnie nie jest źle. Farba niestety się nie pokazała. Liczyłem na jakieś bicia, ale takowych też nie ma. Manierka moczy się dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 16 Listopad 2011 Share Napisano 16 Listopad 2011 Tak jak myślałem,farby niet.W takim wypadku lepiej było by przestać moczyć i dopieścić elektrolizą,lepiej doczyści i nie zlikwiduje do końca powłoki cynkowej.A bić szukaj w miejscu zaznaczonym na foto,jeśli nie ma to znaczy,że produkcja dla paramilitarnych/LOPP itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 17 Listopad 2011 Share Napisano 17 Listopad 2011 Szczaw nie tej całej rdzy. Ja bym się nie bawił dalej tylko wrzucił do autolizy. Z tego co widzę będziesz miał nawet niezłą blachę jak na wykop, no... i bicia może się pokażą, jak rdza nie zjadła ich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 17 Listopad 2011 Share Napisano 17 Listopad 2011 nie usunie * Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 17 Listopad 2011 Autor Share Napisano 17 Listopad 2011 Chyba pójdę za Waszą radą i zrobię elektrolizę. I mam kilka pytań odnośnie jej. Czy mam zatykać wlew manierki? Czy do zrobienia elektrolizy nadaje się prostownik z automatycznym doborem natężenia prądu? Czy elektrolizę można przerwać, a potem kontynuować ją następnego dnia? A i jeszcze pytanie odnośnie bić. Pokazała się data 19(3?)5. Jeżeli nie ma producenta to znaczy że cywilna?Z góry dzięki za odpowiedzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 17 Listopad 2011 Share Napisano 17 Listopad 2011 Nic nie zatykaj i nie używaj także jako elektrolitu kreta" żre cynk bez litości - najlepiej soda oczyszczona,ostatecznie sól.Prostownik z automatycznym doborem natężenia prądu się nada,choć zdecydowanie lepszy jest z ręczną regulacją.Jeśli przerwiesz elektrolizę to wyjmij z roztworu,opłukaj i osusz.Jak jest data to musi być nad nią producent np: SUCHODLEW,ŚWIATOWIT.Produkcja dla wojska na 100%.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.