samter Napisano 22 Październik 2011 Autor Share Napisano 22 Październik 2011 Znalazłem dzisiaj aluminiowy kanapnik, problem jest w tym, że do 3/4 pojemności został zalany farbą olejną. Jak ją usunąć - nitro, wymrozić - może jakieś inne sposoby i sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 22 Październik 2011 Autor Share Napisano 22 Październik 2011 Przepraszam za post pod postem, ale zapomniałem dodać, że farba skamieniała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Możesz dać fotkę kanapnika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 23 Październik 2011 Autor Share Napisano 23 Październik 2011 Fotki robione telefonem, ponieważ mam rozładowane aku w aparacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 23 Październik 2011 Autor Share Napisano 23 Październik 2011 Widoczna farba wewnątrz. Nie dopatrzyłem się żadnych sygnatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Pod skorupą jest nie zaschnięta farba,wydłub ile się da,a resztę http://www.leroymerlin.pl/produkty/preparaty-do-usuwania-powlok-malarskich-drogeria-i-rozpuszczalniki,1248685479.html Ewentualnie ostrożnie opalarką i skrobać plastikowym nożykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Nalej rozpuszcalnika lub acetonu, zawiń szcelnie w worek foliowy i poczekaj kilka dni.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Vis1939 dobrze radzi, wydłub ile się da tej farby mechanicznie, najlepiej jakąś szpatułką z drewna lub tworzywa sztucznego, żeby niepotrzebnie nie rysować aluminium. Następnie środki zaproponowane przez visa, chociaż osobiście nie próbowałem ich skuteczności, ze swojej strony polecam Scansol, dość często używany w pracach konserwatorskich ze względu na dość szybkie działanie i możliwość kontrolowania przebiegu zdejmowania powłok malarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Scansol spoko ale moim zdaniem tylko do skrobania czegoś pomalowanego, pociapanego tylko z wierzchu farbą. Przy tej ilości się nam kolega zajedzie na amen. Ja bym spróbował sposobem kolegi Wojtka.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 W Castoramie pojawił się nowy produkt firmy Bondex o podobnym zastosowaniu co Scansol. Występuje on w wersji uniwersalnej, która może być użyta do ścian oraz specjalna odmiana do metalu. Usuwacz starych farb Bondex może przegryźć się" przez kilka warstw starej farby, ale nie jest to regułą. Jeśli akurat nie podziała dobrze na daną farbę, wówczas warto sięgnąć po zmywacze: Scansol lub Dragon. Warto jednak zrobić próbę, czy żaden z nich nie wejdzie w reakcję z aluminium. Najpierw jednak tak jak radził kol. Voucur usuń nadmiar farby szpatułką.Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 24 Październik 2011 Autor Share Napisano 24 Październik 2011 Dzisiaj się za to wezmę, zobaczymy co z tego wyjdzie, odezwę się po czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 25 Październik 2011 Autor Share Napisano 25 Październik 2011 Pobawiłem się trochę i usunąłem większą ilość farby. Z grubsza wydłubałem szpachtułką, a reszta nitro. Wieczko lekko opaliłem, bo tam była skorupa 100%. Teraz trzeba całość dopieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 25 Październik 2011 Share Napisano 25 Październik 2011 Jak skończysz daj fotkę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.