danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Witam, mam pytanie odnośnie klamry widocznej na zdjęciu. Pomińmy kwestię jej oryginalności, bardziej interesuje mnie sposób, w jaki został wykonany orzeł. Jest minimalnie wypukły i oddany z niezwykłą wyrazistością. Nie jest to grawerka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Nie został również wybity ze sztancy - rewers całkowicie płaski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Precyzja rysunku orła raczej wyklucza odlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 widok z boku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Dziwna faktura na mosiądzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Tył wygląda na postarzany kwasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Czyżby kopia galwaniczna? Zna ktoś szczegóły tego sposobu kopiowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Białe miejsca po lutach. Też mi to kwasem pachnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 I jeszcze taka zieleń pod hakiem. Zastanawiam się tylko, czy koszt wykonania takiej kopii (zwykła klamra piechoty!) nie przekracza ceny oryginału w przyzwoitym stanie? Mam też kilka opinii na temat tej klamry, że to rzadki oryginał. Jak na razie, dla mnie to tylko zagadkowa kopia.Tylko jako do cholery zrobiono tego orła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 akwafortahttp://www.knives.pl/forum/index.php?topic=104287.0http://www.tamed.pl/noze-kizlyar/417-noz-kizlyar-kiel-2.htmlhttp://www.knives.pl/forum/index.php?topic=107981.0;topicseen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Czyli trawiony, tak, jak od początku przypuszczałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 trawienie- kopia galwaniczna dała by pełny relief (3D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=688738#1262107galwanika daje inne możliwości - ale sprawia również inne problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Dzięki, Kopijnik. Jak widać spektrum metod klamrowych świstaków" ciągle się zwiększa:-) Made in Przemyśl, Łomża, Ukraina, ChRL??? Trzeba tylko przyznać, że całkiem ładnie zrobiona". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 już kilka było w tej technice ...4 lata temu - 5 ?zwykle południowy wschód... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Bo tak naprawdę były klamry carskie wykonane w tej technice, znają je kolekcjonerzy z Rosji i cenią jako bardzo rzadkie. Czyżby więc nasze podkarpackie chomiczki" wyczuły koniunkturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 na pewno nie jest to robota z Przemyśla,moim skromnym zdaniem Czechy wypuszczają takie cuda,a kilka lat temu widziałem wykop identycznej klamry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 za mało widziałem by się wypowiadać...jak znajdziesz - epokowe przykłady - podeślij...do patentu Mościckiego - kwas azotowy był trudny do pozyskaniaprzemysłowe trawienie potrzebuje trzech podstawowych kwasów...praktyka i historia - pokazuje - tłoczenie (w owym czasie) powszechniejsze - prostsze - wydajniejsze.Powyższe nasila się w produkcji wielkoseryjnej"......Bo gimnazja miejskie miały klamry tłoczone...czyli krótkie serie - też były tłoczone.------------------------Trawienie było zwykle stosowane - do zdobienia płaszczyzn stalowych indywidualnym, skomplikowanym rysunkiem:płazy, napierśniki, kontrblachyczęsto łączono trawienie z innymi technikami zdobniczymi - poprawiającymi precyzję rysunku.Nawet - technologicznie - rycie było niezbędne do usunięcia werniksu.Czyli - bez sitodruku, fototechniki - użycie szablonu - lub wolnej ręki" - nie zapewnia wydajności i powtarzalności obiektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 domniemuję - efekt uboczny technologii...------------A technologicznie - ile razy mam 5 groszy II RPto mimo silnych starań - jest czerwone"cynk z mosiądzu jest bardziej reaktywny - ucieka i zostawia miedź... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Dorzucę fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 i rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Kolega ma jeszcze takiego dziwaczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Zaczepy jakby wycięte z klamry np. pruskiej.Chciałbym zobaczyć taką rawioną" klamrę własnoręcznie przez kogoś wykopaną. Trafił ktoś taką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 na tych dwóch ostatnich widzę działanie kwasem celem postarzenia co do klamry trawionej mam fotkę wykopu ale bez pozwolenia właściciela nie mogę jej wkleić zainteresowani wiedzą o co caman :)-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 kwas ortofosforowy zawsze smaczny, zawsze zdrowy.. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.