lincoln Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 witam kolegow,trafily mi sie bagnety,problem w tym ze dwa z nich nie ma zadnych bic,czy sygnatur i prosil bym o id.Czy w zwiazku z brakiem sygnatur bagnety traca atrakcyjnosc,czy jest to obojetne.Bagnety sa tępe,nigdy nie ostrzone,dziekuje.
por.pil.020 Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Lincoln, to że dany bagnet nie ma sygnatur bądź ma ich mało wcale nie znaczy że jest gorszy :)A teraz wyjaśniam dlaczego tak jest:Pierwszy bagnet nie ma żadnych oznaczeń bo to wersja paradna a raczej prywatna (bagnetu S98 ość) - mógł ją sobie nabyć dosłownie każdy kogo bylo stac, najczesciej robili to weterani. Bagnety te były robione w tych samych wytworniach i z tych samych komponentów co bojowe, choć często jako bojowe nie mogły być używane poprzez wypelnienie" szyny na karabin czy inne modyfikacje. Niklowane w celach wizualnych.Drugi to tak jak napisali wyżej Koledzy austriacki M88, prawdopodobnie też prywatna/pamiątkowa wersja, choć może też być oficerski.Trzeci to bojowy niemiecki z II wojny światowej typu 84/98/34.
tadziu6 Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Linkol, sygnatury mogą znajdować się pod okładkami.Pozdrawiam.
lincoln Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 wielkie dzieki koledzy,dodam ze bagnety 1 i 2 mają zatrzaski oraz wpusty na szyne karabinu,czy to cos zmienia w id?pozdrawiam
gudek82 Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 WitamPierwszy bagnecik to S 98 tzw. ość"Pozdrawiam gudek82
lincoln Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 witam kolegow,trafily mi sie bagnety,problem w tym ze dwa z nich nie ma zadnych bic,czy sygnatur i prosil bym o id.Czy w zwiazku z brakiem sygnatur bagnety traca atrakcyjnosc,czy jest to obojetne.Bagnety sa tępe,nigdy nie ostrzone,dziekuje.
Pytanie
lincoln
witam kolegow,trafily mi sie bagnety,problem w tym ze dwa z nich nie ma zadnych bic,czy sygnatur i prosil bym o id.Czy w zwiazku z brakiem sygnatur bagnety traca atrakcyjnosc,czy jest to obojetne.Bagnety sa tępe,nigdy nie ostrzone,dziekuje.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.