bogdan-26 Napisano 26 Wrzesień 2011 Autor Napisano 26 Wrzesień 2011 Znalazłem kilka takowych naboi,posiadają papierowe niby pociski,do czego mogły być stosowane? Czyżby stosowano je do granatników?
bogdan-26 Napisano 26 Wrzesień 2011 Autor Napisano 26 Wrzesień 2011 W środku normalny ładunek prochu,przy czterech brak spłonki,kolejne trzy mają nie zbitą,bicia widoczne tylko na tych łuskach,na pozostałych nie do odczytania,bardzo fatalne stany.papier wyjęty pochodzi z tej rozdętej. Dzięki za dotychczasowe sugestie.
vis1939 Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 Sprawdż czy miedzy pociskiem a ładunkiem prochowym jest przybitka z waty,jeśli jest to platzpatrone(ślepak)Jeśli nie ma,to zapewne treibpatrone(do wystrzeliwania granatów nasadkowych)
bogdan-26 Napisano 26 Wrzesień 2011 Autor Napisano 26 Wrzesień 2011 Znalazłem kilka takowych naboi,posiadają papierowe niby pociski,do czego mogły być stosowane? Czyżby stosowano je do granatników?
bogdan-26 Napisano 26 Wrzesień 2011 Autor Napisano 26 Wrzesień 2011 Tak po rozwinęciu,bardzo mocno zaciśnięty papier.
bogdan-26 Napisano 26 Wrzesień 2011 Autor Napisano 26 Wrzesień 2011 Przybitki nie było,zatem do wystrzeliwania granatów nasadkowych,data wskazuje na pierwszowojenną produkcję,ale znajduje je na przedpolach Stargardu,a to wskazuje na użycie ich w czasie jego obrony w marcu 45,najwięcej jednak jest belgijskich F N,roczniki 33-39.Ta rozerwana raczej nie Polska, bicia S 18 S67 8,z tym że ta ósemka jest jakby niepełna,tak jakby obrócone do siebie dwie trójki.Dzięki za pomoc w doskonaleniu wiedzy.
saperski Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 Może jakieś naboje ćwiczebne do nauki ładowania i strzelania?Pozdrawiam
Pytanie
bogdan-26
Znalazłem kilka takowych naboi,posiadają papierowe niby pociski,do czego mogły być stosowane? Czyżby stosowano je do granatników?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.