Prałat Napisano 21 Wrzesień 2011 Autor Napisano 21 Wrzesień 2011 WitamGuzik 4 pułku ale piechoty liniowej czy księstwa? Raczej oficer bo pozłacany, z tyłu jest sygnatura ale na razie nie mogę odczytać , proszę o id
Prałat Napisano 21 Wrzesień 2011 Autor Napisano 21 Wrzesień 2011 munchheimer , czyli wychodzi na to że oficerski 4 pułki piechoty księstwa?
adamtrzc Napisano 21 Wrzesień 2011 Napisano 21 Wrzesień 2011 Piekny guzik słynnych czwartaków .Gratulacje
Prałat Napisano 21 Wrzesień 2011 Autor Napisano 21 Wrzesień 2011 czyli tak jak sądziłem, dzięki :)Pozdrawiam
Prałat Napisano 21 Wrzesień 2011 Autor Napisano 21 Wrzesień 2011 ps: od dawna myślę nad rekonstrukcją epoki napoleońskiej, to już wiem jak pułk wybiorę , a relikwia w gablocie ;)
adamtrzc Napisano 21 Wrzesień 2011 Napisano 21 Wrzesień 2011 Jezeli mozesz powiedz z ciekawosci w jakim rejonie guzik wyszedł .Pozdrawiam
adamtrzc Napisano 21 Wrzesień 2011 Napisano 21 Wrzesień 2011 Ciekawy jestem kto dokładnie nosił takie guziki .Domyslam sie ze pewnie oficerowie
Wyro Napisano 21 Wrzesień 2011 Napisano 21 Wrzesień 2011 Słynni czwartacy" to Królestwo Polskie, ale nawet wtedy funkcjonowały cztery różne formacje noszące numer 4 na guzikach, nie tylko czwartacy", czyli czwarty pułk piechoty liniowej. A jeśli sygnatura jest w owalu i nie jest dokładnie okrągła, to Księstwo Warszawskie. Jeżeli jest srebrzony, a nie złocony to stawiam na KP a nie KW.
Prałat Napisano 21 Wrzesień 2011 Autor Napisano 21 Wrzesień 2011 http://www.buttonarium.eu/szczeg_literatury.php?id=2 dokładnie tak jak na tej stronce , więc księstwo :)
Prałat Napisano 21 Wrzesień 2011 Autor Napisano 21 Wrzesień 2011 co do pokrycia to sam nie wiem , wygląda jak złocenie , sam nie wiem
Prałat Napisano 21 Wrzesień 2011 Autor Napisano 21 Wrzesień 2011 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/4_puk.jpg sądze jednak ze złocenie, bo tak wyglądał po wyjęciu z matki ziemi, i kolor typowy dla złocenia, poza tym srebro po około 200 latach w ziemi raczej by się tak nie prezentowało, brak jakiejkolwiek patynki
Martian Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Nieraz srebro nabiera takiego odcieniu, że wygląda ba złoto. Pokaż dobrze lub narysuj sygnaturę. W moim odczuciu KP.
Wyro Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 W wiekszości przypadków srebrzone guziki były w Królewstwie Polskim a złocone w Księstwie Warszwskim (mowa jedynie o formacjach liniowych, nie dotyczy to zupełnie artylerii). No ale tutaj najłatwiej w Twoim przypadku orzec po sygnaturze i kształcie owalu, ale dałes strasznie małą fotkę. Możesz dac większa?
Prałat Napisano 22 Wrzesień 2011 Autor Napisano 22 Wrzesień 2011 tak wygląda z tyłu , elipsoidalnie wokoło uszka napis munchheimer warsz
Prałat Napisano 22 Wrzesień 2011 Autor Napisano 22 Wrzesień 2011 a obok wyszła jeszcze panewka jak sądze od AN IX ale fotki dodam później w moim wątku w naszych odkryciach
Prałat Napisano 23 Wrzesień 2011 Autor Napisano 23 Wrzesień 2011 więc jak? po sygnaturze księstwo jak sądze
shadowN Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Guzik jest zapewne wyprodukowany blisko 1815 r. i posiada sygnaturę Samuela Munchheimera właściwą dla okresu Księstwa i bardzo wczesnej Kongresówki, choć najczęściej widniejącą na guzikach XW.nie musi to byc guzik oficerski, ponieważ żołnierskie były zbliżone.pozdrawiam.
osyjan Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 Guzik 4 pułku z pewnością. Sądzę jednak, że jest on oficerski a przekonanie swoje opieram na znajomości innych guzików 4 pp wykonanych przez Munchheimera. Te, które uznać mozna za żołnierskie są wykonane w bardziej prosty sposób. Teraz data wykonania. Sądzę, że są to lata 1807 - 1812. Od 1808 roku pułk ten walczył w Hiszpanii ale nie można wykluczyć, że Munchheimer klepał dalej te guziki dla zakładu pułkowego ponieważ rekrutów do Hiszpanii dla Dywizji Księstwa Warszawskiego (4, 7 i 9 pułki) dostarczała Polska. W dodatku w 1812 r. w Poznaniu formowano 3 bataliony dla tych pułków więc wykluczyć nie można, że i dla nich robiono guziki w Polsce. Po 1812 r. raczej tych guzików w Księstwie nie robiono bo było okupowane przez Rosjan. Jest jeszcze jedna możliwość.Guziczek mógł zostać zrobiony ze starej sztancy dla 4 pułku WP Królestwa Polskiego po 1815 r.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.