Skocz do zawartości
  • 0

Co to za giwera?!

MK

Pytanie

Napisano

Nurtuje mnie to od dawna. Wyciągnięta od zapobiegliwego człowieka, który przez paredziesiąt lat trzymał to pomalowane czerwonym podkładem, że może się przydać, bo takich urek" nie można było dawniej łatwo dostać.
Z pewnością myśliwska, ale może ktoś rozpozna jakiś typ, kraj, okres?
Mi przypomina ona Mausery 11 mm:) Wiem, że to nie to, ale mi przypomina.
Proszę o każdą informację.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i jeszcze inna fotka i 3 rzeczy:

1. co to za część? Jak się to nazywa i do czego służy? widać, że jest mocowane na śrubce do komory zamkowej (?) ale u mnie nie ma nawet miejsca na to.

2. Zaraz po miejscu na tę długą" śrubę na osłonę spustu jest koniec i nie ma żadnego otworka! Może była tam dalsza część ale została spiłowana? Choć nie wygląda na to. W takim razie może mocowane to cuś było do kolby? ale po co? (aha, skapnąłem się, tam niżej idzie osłona, pardon). Czyżby było więc urwane?

3. Tu widać jak gruba jest kolba przy komorze zamkowej - to do wcześniejszego wpisu o dżinglu.

Są to rysunki karabINU wz. 1871, nie -NKA! Ale chyba nie ma takich aż różnic między nimi? Akurat jeśli chodzi o wymienione części?

Napisano
Byłbym bardzo wdzięczny na jakiekolwiek informacje o budowie, pochodzeniu tego sprzętu, przeróbkach jakie ktoś na nim wykonał, zdjęcia, linki...
Chciałbym go zrobić na cymes" - tzn. na ile się da, więc jeśli ktoś z Was miałby jakieś niepotrzebne części których brakuje - proszę pisać! Jeśli ktoś by miał rysynki, wymiary kolby - proszę o kontakt, mile widziane też zdjęcia jeśli ktoś już ma takową lub opis jak ktoś ją robił - słowem wszystko!
Dziękuję za tak szybki i obfity odzew, nie spodziewałem się aż takiego obrotu sprawy!
Wierzę, że dzięki Wam za jakiś czas będę mógł dodać tu fotkę gotowego Mauserka! :-)

PS. Jacenty, nie wiedziałem że istnieją ludzie którzy w ciągu minuty mogą 900 razy odpalić pociski balistyczne z tej jednostrzałowej broni masowej zagłady! Dlaczego Prusy nie rządzą światem? Może mam akurat jedyny taki egzemplarz? Jeszcze tylko 900 pocisków i będę Władcą Sprawiedliwym Świata, hehe!
Dzięki jeszcze raz i czekam na kolejne odpowiedzi
Jutro o tej porze ciąg dalszy.
Napisano
I jeszcze na zakończenie taka mała dygresja. gdzieś koło 21.00 samochód zabił na miejscu mojego sąsiada, 100 m w lini prostej od mojego jak i od jego domu. Prowadziła kobieta.
Sąsiadowi świeczka. [*]
I czy zamiast zwracać uwagę na niebezpieczne giwery np. wz. 71 nie lepiej sprawdzać lepiej umiejętność jazdy wśród kobiet (zwłaszcza) niż dawać im od razu prawo jazdy? Ofiar byłoby zdecydowanie mniej.
Nie mówię, że wszystkie kobiety nie potrafią jeździć oczywiście a że każdy facet potrafi! Ale jakoś łatwo poznać kiedy przed tobą jedzie kobieta, a to mnie napawa delikatną trwogą i wzmaga czujność. Od dziś jeszcze większą.
Pardon za odejście od tematu tego postu jak i całej strony okrywcy, ale jestem w delikatnym szoku jeszcze i musiałem coś napisać. Poza tym odkryłem, że są inne metody ocalenia ludzi :) Jestem więc odkrywcą :-P
Do jutra, Panowie i Panie!
Napisano
Witam
Jeśli chodzi o celowniki to bardzo często odpadały, często widzę właśnie bez nich . na fotce jest coś co wygląda na resztki muszki , była ona wlutowana , spewnością jest to Mauser 71 , a jeśli chodzi o TBiU to częst są tam błędy w rysunkach . Proponuje wejść na Allegro i poszukać w zakończonych aukcjach , tam było kilka podobnych mauserków 71, również przerubek myśliwskich .
pzdr Romel
Napisano
To jakiś wczesny mauser odmiana 1871 lub pochodna, nie mam w tej chwili możliwości porównaia z innym foto.

Zamek widoczny na zdjęciach, jest faktycznie niekompletny, brakuje wyżej wspomnianego tłoka zaporowego oraz skrzydełka bezpiecznika. Zamek wygląda również na wczesnego mausera.

Zamek na pewno nie jest od Berthiera, radzę sprawdzić w literaturze lub sieci jak wygląda zamek do Berthiera lub Lebela (są dość podobne).

...
Napisano
A nie jest to przypadkiem zamek od mausera 71 , tylko poprostu brakuje w nim kurka z bezpiecznikiem ? trzon jest identyczny z 71 , nakrętka iglicy takrze .
Napisano
Ten zaczep na lufie sugeruje, że jest to wersja myśliwska, ze skróconym łożem. No i celownik napewno był inny.
Przypomniał mi się opis wypadku. Ten samochód przede mną go potrącił, a przejechany się nie ruszał, więc po nim przejechałam" , czy tak jakoś ;-))).
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie