Skocz do zawartości
  • 0

stalowe drzwiczki z pojazdu? 1 wś ARTILL-ARSENAL

sidzok

Pytanie

Napisano
Witam! Trafiły mi się ostatnio takie drzwiczki i chciałem się dowiedzieć od czego one mogą być?? Niedaleko wychodziły łuski z manlichera. Było jeszcze trochę sygnałów więc może jest też reszta. Nie mieliśmy już czasu kopać a ciężko szło bo twarda glina! Napis na tabliczce K.u.K. ARTILL-ZEUGS-FABRIK"(producent?) 581 ARTILL-ARSENAL

Z góry dzięki za pomoc! za chwilę fotki:)

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
peterpan ty znasz bardziej ode mnie te okolice był tam jakiś fort, twierdza?? A z kupowaniem tej działki to chyba sobie jaja robisz?? :P
Napisano
Sorry za zwłokę, byłem na wyjeździe. Na pewno nie było ani tam ani w dość dużym promieniu promieniu żadnej twierdzy. Najbliższa twierdza to był Kraków (czyli jakieś 80 km), chyba że Tarnów (to i tak ok 40 km). Najbardziej prawdopodobne że stała tam bateria i dostała strzała. Chociaż ukształtowanie terenu nie bardzo sprzyjało ustawianiu dział, a z drugiej strony te wykopane przez drogowców po sąsiedzku pociski...
Z tym kupnem działki żartowałem, choć kto wie? Tereny ładne i spokojne, postawić domek letniskowy i heja :)
Napisano
Witam! Trafiły mi się ostatnio takie drzwiczki i chciałem się dowiedzieć od czego one mogą być?? Niedaleko wychodziły łuski z manlichera. Było jeszcze trochę sygnałów więc może jest też reszta. Nie mieliśmy już czasu kopać a ciężko szło bo twarda glina! Napis na tabliczce K.u.K. ARTILL-ZEUGS-FABRIK"(producent?) 581 ARTILL-ARSENAL

Z góry dzięki za pomoc! za chwilę fotki:)
Napisano
w pobliżu nie ma chyba żadnych torów więc chyba odpada. W pobliżu ludzie znaleźli pociski artyleryjskie które zabrali saperzy. Mi się wydaje że mógł być to jakiś pojazd, działko rozwalony/a przez taki pocisk.
Napisano
Kaiserlich und Königliche Artillzeugs-Fabrik

czyli
Cesarskia i Królewskia Fabryka(wytwórnia) Artylerii
Chodzi o Cesarstwo Austro-Węgier oczywiście i bez fantazji proszę o pociągach ;)
Napisano
AZF -Artillerie Zeug Fabrik była po prostu fabryką zbrojeniową produkowali także broń mniejszych kalibrów karabiny ,pistolety,rakietnice.
Napisano
Co do torów, to w okolicy nie ma żadnych, więc pociąg pancerny odpada. KuK to nasze CiK czyli cesarsko-królewskie. Cały tekst w wolnym tłumaczeniu to cesarska i królewska fabryka rzeczy (artykułów, wyrobów) artyleryjskich". Ładnie się tabliczka oczyściła. Tylko następnym razem trzeba chyba wynająć minikoparkę, bo ta glina faktycznie prawie jak beton. A może by kupić tą działkę razem z całym pagórem powyżej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie