s_boj Napisano 20 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2011 http://www.youtube.com/watch?v=7-kkXnXvlpE&NR=1nie wiem, czy było, ale ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 20 Sierpień 2011 Share Napisano 20 Sierpień 2011 Problem w tym , że polski przemysł nie był wstanie na dużą skale produkować nawet 7 TP , a co dopiero 10 TP. No, ale od zakończenia wojny z bolszewikami do II wś. mineło raptem 18 lat. Polski przemysł zaczynał od zera, to i tak sukces , że w tak krótkim czasie zbudowano tyle fabryk przemysłu ciężkiego ( zbrojeniowego ), a kolejne projekty były już w planach. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 20 Sierpień 2011 Share Napisano 20 Sierpień 2011 Gdzieś w jakiej gazecie widziałem cały artykół poświęcony temu czołgowi, było sporo ciekawych zdjęć, które są i na tym filmiku , ale i raporty dowódcy czołgu który go testował, na trasie i w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 20 Sierpień 2011 Share Napisano 20 Sierpień 2011 Zapewne Poligon nr 1/09.Jakby kogoś interesowało.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Nadwojciech 21:02 20-08-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 20 Sierpień 2011 Share Napisano 20 Sierpień 2011 Lepszym rozwiązaniem była koncepcja 14TP, większa armata i brak problemów ze zmienną trakcją. Sowieci też kombinowali z czołgiem pościgowym przynajmniej do momentu gdy Niemcy zaatakowali, potem sobie rozwijanie tego pomysłu odpuścili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulek Napisano 21 Sierpień 2011 Share Napisano 21 Sierpień 2011 http://www.youtube.com/watch?v=nUEEqavl6Rs&feature=player_embedded#!Dalsza część testów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WST 1939 Napisano 22 Sierpień 2011 Share Napisano 22 Sierpień 2011 Rozwinięcia czołgu 7TP są dla mnie fascynujące, ktoś wyżej napisał że Polska nie była w stanie produkować naprawdę seryjnie 7TP, a brała się za kolejne modele. Jest to faktycznie prawda, nasze młode fabryki ciężkiego sprzętu nie były gotowe na szybką produkcje, a co najważniejsze niezależną czołgów. W przeddniu wojny powinniśmy produkować 6x więcej czołgów 7TP by w jakiś sposób znacząco zwiększyć szansę na walkę z pojazdami opancerzonymi III Rzeszy, by realnie zagrozić kontratakiem. 10TP miało wiele wad, czołg pościgowy mógł posiadać kolorową przyszłość, jednak jego przydatność w kampanii wrześniowej nie byłaby duża z oczywistych względów. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłaby masowa produkcja czołgów lekkich 7TP oraz jednocześnie praca nad 14TP, z działem większego kalibru, oscylującego od okolicy 50 mm. Ale to tylko przyszłość. Prosiłbym o opisanie, albo podanie linków do stron w których znajdę coś o losie prototypów 10TP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.