Skocz do zawartości

model 10tp

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Problem w tym , że polski przemysł nie był wstanie na dużą skale produkować nawet 7 TP , a co dopiero 10 TP. No, ale od zakończenia wojny z bolszewikami do II wś. mineło raptem 18 lat. Polski przemysł zaczynał od zera, to i tak sukces , że w tak krótkim czasie zbudowano tyle fabryk przemysłu ciężkiego ( zbrojeniowego ), a kolejne projekty były już w planach.

Pzdr
Napisano
Gdzieś w jakiej gazecie widziałem cały artykół poświęcony temu czołgowi, było sporo ciekawych zdjęć, które są i na tym filmiku , ale i raporty dowódcy czołgu który go testował, na trasie i w terenie.
Napisano
Lepszym rozwiązaniem była koncepcja 14TP, większa armata i brak problemów ze zmienną trakcją. Sowieci też kombinowali z czołgiem pościgowym przynajmniej do momentu gdy Niemcy zaatakowali, potem sobie rozwijanie tego pomysłu odpuścili.
Napisano
Rozwinięcia czołgu 7TP są dla mnie fascynujące, ktoś wyżej napisał że Polska nie była w stanie produkować naprawdę seryjnie 7TP, a brała się za kolejne modele. Jest to faktycznie prawda, nasze młode fabryki ciężkiego sprzętu nie były gotowe na szybką produkcje, a co najważniejsze niezależną czołgów. W przeddniu wojny powinniśmy produkować 6x więcej czołgów 7TP by w jakiś sposób znacząco zwiększyć szansę na walkę z pojazdami opancerzonymi III Rzeszy, by realnie zagrozić kontratakiem. 10TP miało wiele wad, czołg pościgowy mógł posiadać kolorową przyszłość, jednak jego przydatność w kampanii wrześniowej nie byłaby duża z oczywistych względów. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłaby masowa produkcja czołgów lekkich 7TP oraz jednocześnie praca nad 14TP, z działem większego kalibru, oscylującego od okolicy 50 mm. Ale to tylko przyszłość. Prosiłbym o opisanie, albo podanie linków do stron w których znajdę coś o losie prototypów 10TP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie