Skocz do zawartości
  • 0

Polska łopatka?

skolcio

Pytanie

Napisano

Witam proszę o pomoc w identyfikacji łopatki. Czytałem trochę fora i oglądałem fotki i wygląda mi na polską, szczególnie że wyszły resztki farby khaki. Sygnatur na razie nie znalazłem ale jestem na etapie czyszczenia i mogą się pojawić jeszcze. Co sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja bym jej nie malował, a już tym bardziej nie używał w reko :) Możesz się z tym malowaniem wstrzymać do pikniku w Świonach? Zerknąłbym na nią a żywo", przyniosę też swój orginał i porównamy.
A na trzonku nie ma żadnych sygnatur?
Napisano
Oczywiście, mogę się wstrzymać. :) Przejrzałem ją dokładnie już po doczyszczeniu i nie ma żadnych bić ani na drewnie ani na metalu. Wyszło tylko jeszcze więcej farby khaki po której wnioskuję że odsłużyła swoje w WP. :)
Napisano
I dobrze, przez porównanie to austriackie i carskie miały trzonek mocowany dwoma nitami przechodzącymi na wylot przez drewno, natomiast polskie sygnowane naszymi wytwórniami tylko jedną śrubką od gory, nie przechodzącą na wylot - na pierwszy rzut oka znacząca różnica, poza wymiarami czy kątem nachylenia koncha, co mogło ulec zniekształceniu.....
Pozdr.
Napisano
najprościej weźmiesz polską łopatkę to pierścień wzmacniające ma tylko jedną dziurkę od góry na śrubkę, a pozostałe pierścień dwie dziurki na nit od góry i od dołu oraz dodatkowo na końcu wasów, czego nie ma w polskiej. Dalej austriacka cała część metalowa jest delikatniejsza zwłaszcza nieco dłuższy i znacznie cieńszy pierścień, niekiedy na nim są sygnowania, a drewniany trzonek tez jest minimalnie innego kształtu, w austriackich przy gałce sporo szerszy od polskiego...
Napisano
Trzonek prezentuje się już lepiej po pozbyciu się tej czarnej farby." ----> chyba kpisz. Teraz wygląda okropnie, Mistrzu starą farbę z drewna usuwa się chemicznie np. scansolem, a nie mechanicznie!! Zobacz jak teraz okropnie wygląda ten trzonek ze śladami drucianej szczotki...
Napisano
No to wiesz już że Austria, WP miała jedną śrubkę na pierścieniu, a Austria dwa nity. Jeden na pierścieniu i drugi pod nim. Moją pomaluję od nowa na khaki i będzie służyć w rekonstrukcji. :)
Napisano

Witam proszę o pomoc w identyfikacji łopatki. Czytałem trochę fora i oglądałem fotki i wygląda mi na polską, szczególnie że wyszły resztki farby khaki. Sygnatur na razie nie znalazłem ale jestem na etapie czyszczenia i mogą się pojawić jeszcze. Co sądzicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie