szczurek_1979 Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 całkiem możliwe :) ale ja tego nie wiem... napisalem co słyszałem... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thebestof1999 Napisano 2 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2011 wreszcie dopiero znalazłem że nazwa tego zejścia do Schron łączności. pamiętaj szczurek na gg odpisz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atos73 Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 kol. szczurek przedstawił link do polskich schronów łączności OW Śląsk, a autor postu na zdjęciach przedstawia ewidentnie łącznicę niemiecką z charakterystyczną zejściówką.Opowieść o wyciaganiu kabli można było usłyszeć nie od kumpli którzy to robili kilka lat temu, lecz od ich dziadków którzy to najpewniej zrobili już tuż po wojnie.A później rodzą się mity i legendy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thebestof1999 Napisano 13 Październik 2011 Autor Share Napisano 13 Październik 2011 kolego atos73 z kad wiesz ze to jest akurat iemiecka" łącznica posiadasz jakies zdjecia takich ? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech115 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 Koło mnie jest kilka takich wejść. Są one po związku radzieckim takie schrony były budowane na wypadek Zimnej Wojny. Przynajmniej taką historie słyszałem o moim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech115 Napisano 15 Październik 2011 Share Napisano 15 Październik 2011 Przepraszam. To nie jest to w pobliżu mnie są inne mają większą ścianę otaczającą drabinkę oraz jest to dosyć głębokie a sufit jest zaokrąglony.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thebestof1999 Napisano 16 Październik 2011 Autor Share Napisano 16 Październik 2011 A jeśli można spytać Wojciech115 z kąd jesteś?? Mógł byś porobić zdjęcia tych zejsc co sa u ciebie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atos73 Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 jakiś czas temu z przyjacielem z Niemiec robilismy inwentaryzację takich obiektów w różnych rejonach kraju, niestety materiał mam zapisany w innym komputerze do którego obecnie nie mam dostępu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thebestof1999 Napisano 16 Październik 2011 Autor Share Napisano 16 Październik 2011 były identyczne jak i to? Jaka jest głębokosc tego zejscia i co bylo na dole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atos73 Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 wysokość pomieszczeń 2m, na ścianie czolowej umieszczona była skrzynka z przyłączami kablowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gazgaz Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 WitamAby zaostrzyć apetyt na eksplorację:http://humanbonb.free.fr/indexMat.htmlPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thebestof1999 Napisano 23 Październik 2011 Autor Share Napisano 23 Październik 2011 magnesu tam nie rzucę bo się zaraz przyczepi do drabinek lub tych ścian. także zostanie tajemnicą co jest w środku.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Np takie przyłącza kabli telefonicznych mogą się znajdować w owej łącznicy telefonicznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atos73 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Hubercie- czasem wszelkiego typu studzienki i schrony łączności były swoistymi zrzutowiskami różnego typu zbędnego złomu, (pokazał to kol. gazgaz, tylko zazwyczaj wszystko jest także pod stertą gruzu. Ale zajrzeć czasem warto :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Ale mnie już zrzutowiska masek,hełmów,puszek itd nie bawią za to podobne przyłącza owszem. Bawią mnie też pytania coraz młodszych użytkowników tego forum którzy jak w końcu pójdą w teren to wyginą na niewypałach a władza dobierze się do tyłka reszcie środowiska. Może czas napisać ze najprawdopodobniej w owej studzience na chwilę obecną znajdzie śmieci sąsiadów ,syf,zdechłego psa a najmniej prawdopodobne będzie owe zrzutowisko wyposażenia w dobrym stanie. Co to za poszukiwacz który nie szuka samemu wiedzy,nie poszpera w terenie tylko bieg na forum i pyta co tam może być ? Dostał już od przedmówców informację co to może być za obiekt. Co do zawartości to może to być równie dobrze śmietnisko jak zrzutowisko niewypałów-dygnie nie ostrożnie i poleci w siną dal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thebestof1999 Napisano 23 Październik 2011 Autor Share Napisano 23 Październik 2011 No to będziesz miał bynajmniej spokój HUBERTUS 1656. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 I tak go mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atos73 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 zgadzam się z Hubertem- urwiłapki też mogą się dam znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atos73 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 dla przykładu jeden z typów nisz kablowych w fortyfikacji niemieckiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thebestof1999 Napisano 3 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2011 odświeżam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 3 Grudzień 2011 Share Napisano 3 Grudzień 2011 kiedy przyjedziesz po ogniwo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thebestof1999 Napisano 14 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2012 Niestety w środku tylko elementy zbrojenia zostały. W pobliżu jest słupek betonowy i wyryte w nim 307 Ł.Jadąc dalej przez ok 4 km wzdłuż szosy znajduje kolejne słupki do 312 Ł. Czy ktoś wie co te słupki znaczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 14 Sierpień 2012 Share Napisano 14 Sierpień 2012 Najpewniej oznaczają linie telefoniczną:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=601799 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thebestof1999 Napisano 19 Luty 2014 Autor Share Napisano 19 Luty 2014 Odświeżam, może ktoś coś wie więcej na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek.J Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 U mnie w okolicy też są podobne obiekty w lesie. Tylko że u mnie są to studzienki przepustowe wodociągowe wybudowane w 1941 i 1942 roku. W jednej też mam półokrągły strop pod którym znajduję się rura o śr. 60cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.