Skocz do zawartości

Metalowe,kwadratowe zejście

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
Napisano
kol. szczurek przedstawił link do polskich schronów łączności OW Śląsk, a autor postu na zdjęciach przedstawia ewidentnie łącznicę niemiecką z charakterystyczną zejściówką.
Opowieść o wyciaganiu kabli można było usłyszeć nie od kumpli którzy to robili kilka lat temu, lecz od ich dziadków którzy to najpewniej zrobili już tuż po wojnie.
A później rodzą się mity i legendy :)
Napisano
jakiś czas temu z przyjacielem z Niemiec robilismy inwentaryzację takich obiektów w różnych rejonach kraju, niestety materiał mam zapisany w innym komputerze do którego obecnie nie mam dostępu.
Napisano
Hubercie- czasem wszelkiego typu studzienki i schrony łączności były swoistymi zrzutowiskami różnego typu zbędnego złomu, (pokazał to kol. gazgaz, tylko zazwyczaj wszystko jest także pod stertą gruzu. Ale zajrzeć czasem warto :)
Napisano
Ale mnie już zrzutowiska masek,hełmów,puszek itd nie bawią za to podobne przyłącza owszem. Bawią mnie też pytania coraz młodszych użytkowników tego forum którzy jak w końcu pójdą w teren to wyginą na niewypałach a władza dobierze się do tyłka reszcie środowiska. Może czas napisać ze najprawdopodobniej w owej studzience na chwilę obecną znajdzie śmieci sąsiadów ,syf,zdechłego psa a najmniej prawdopodobne będzie owe zrzutowisko wyposażenia w dobrym stanie. Co to za poszukiwacz który nie szuka samemu wiedzy,nie poszpera w terenie tylko bieg na forum i pyta co tam może być ? Dostał już od przedmówców informację co to może być za obiekt. Co do zawartości to może to być równie dobrze śmietnisko jak zrzutowisko niewypałów-dygnie nie ostrożnie i poleci w siną dal.
  • 1 month later...
  • 8 months later...
Napisano
Niestety w środku tylko elementy zbrojenia zostały. W pobliżu jest słupek betonowy i wyryte w nim 307 Ł.Jadąc dalej przez ok 4 km wzdłuż szosy znajduje kolejne słupki do 312 Ł. Czy ktoś wie co te słupki znaczą?
  • 1 year later...
  • 4 months later...
Napisano
U mnie w okolicy też są podobne obiekty w lesie. Tylko że u mnie są to studzienki przepustowe wodociągowe wybudowane w 1941 i 1942 roku. W jednej też mam półokrągły strop pod którym znajduję się rura o śr. 60cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie