Eastlegion Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2011 Witam.Trafiłem wczoraj taką oto klamerkę. Ogólny stan dobry, tylko pogięta strasznie.Można coś z tym zrobić?Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 11 Sierpień 2011 Share Napisano 11 Sierpień 2011 Może na drewnie lekko opukać ? Z czego widzę że to mosiądz który ma tendencje do pękania.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andzy Napisano 11 Sierpień 2011 Share Napisano 11 Sierpień 2011 nie wyginaj na zimno bo na pewno popęka.. spróbuj rozgrzać i z wyczuciem wyprostować. nie próbuj jej opukać" bo jest w przyzwoitym stanie. młotek jest wrogiem fantów;p pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 11 Sierpień 2011 Share Napisano 11 Sierpień 2011 A nie myślałem to o młotku tylko o drewnianym kołku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1006 Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 A ja mam pytanie czym i jak podgrzewać? Może to i laickie pytanie - ale czy lepiej podgrzewać w rozgrzanym oleju czy czystym ogniem (palnikiem czy coś)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 Palnikiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 palnikiem?to może od razu w ognisko włożyć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 A jak na ciepło masz zamiar rozgrzać klamrę ? Z tego co wyczytałem wielu ludzi pisze Palnikiem podgrzej nie na zimno " ! . Więc takie wnioski wyciągam . Sam mam jedną klamrę d prostowania ( była na id) . I czytam już forum od dłuższego czasu.....więc zbiłeś mnie Drogi Hebedo z tropu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 Palnikiem to bym się bał prostować mosiądz,hełm,inną stal bez problemu,ale nie taki przedmiot z mosiądzu,jak podgrzać?wrzucić do gorącej/wrzącej oliwy z oliwek,potrzymać jakiś czas aż zrobi się elastyczna i prostować delikatnie i odpowiednimi narzędziami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1006 Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 Hebda - dzięki za konkret;)Mosiądz przy palniku zapewne stracilby i kolor i w ogóle zniszczyl sie totalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 17 Sierpień 2011 Share Napisano 17 Sierpień 2011 bardzo przydatnym narzedziem do prostowania tego typu przedmiotow jest kawalek miedzi lub mosiadzu o dwuch rantach - jednym łagodnym, drugim kat prosty, do podklepywania ja używam mosiężnego tłuczka od moździerza z mosiądzu, nie powinno przy tym zabraknac róznej wielkosci dębowych klocuszków to powinno ułątwić sprawę tak naprawdę palnik to tez dobre rozwiazanie pod warunkiem ze uzyjesz z wyczuciemPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 21:28 17-08-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 17 Sierpień 2011 Share Napisano 17 Sierpień 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 18 Sierpień 2011 Share Napisano 18 Sierpień 2011 Jeżeli chodzi o obróbkę termiczną ; czy klamra nagrzeje sie odpowiednio w oliwie z oliwek aby nabrała plastyczności ? I czy musi być koniecznie oliwa z oliwek? Pierwszy raz słyszę o takiej metodzie...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 18 Sierpień 2011 Share Napisano 18 Sierpień 2011 Każda metoda jest dobra,byle nie przegrzać materiału bo traci swoje właściwości - na chłopski rozum,nie wypalić do czerwoności" tylko podgrzać z wyczuciem.W oliwie łatwiej o to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 18 Sierpień 2011 Share Napisano 18 Sierpień 2011 łatwiej dlatego że oliwa ma większą temperaturę wrzenia,więc lepiej nagrzejesz klamręW wodzie także możesz,ale dłużej to potrwa,najlepiej w wielkim garze bo będzie parowała:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 19 Sierpień 2011 Share Napisano 19 Sierpień 2011 A ile gdzieś gotować klamrę w wodzie ? Dodam że chce wyprostować klamrę cywilna która jest dość cieniutka i delikatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 22 Sierpień 2011 Share Napisano 22 Sierpień 2011 woda ''suszy'' metal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.