Skocz do zawartości

Poligon / obóz ćwiczebny Barycz k.Końskich

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę, że należałoby rozgraniczyć obóz wojskowy na Baryczy i poligon wojskowy. Z tego co wiem poligon zaczęto tworzyć w latach 50 lub 60. Powstał on na północ od Gowarczowa. Wysiedlono wtedy kilka wiosek, aby utworzyć go. Znam tę historię z opowieści kilku mieszkańców Gowarczowa i okolic.
Dokładnego miejsca położenia poligonu nie znam, bo byłem tam z kolegą szkolnym tylko raz w 1985 r. Miejscowi natomiast znają dobrze to miejsce i nazywają je bombowiskiem. Opowiadali, że szkolono tu pilotów arabskich za dewizy. Ponoć samoloty startowały z lotniska w Nowym Dworze Maz. i ostrzeliwały cele właśnie na owym bombowisku. Pamiętam, że na dużym, wyciętym w środku lasu prostokącie stało ok. 5 czołgów t-34, kilka armat p/lot ok 3 i kilkanaście różnych pojazdów w tym ciężarówek. Tyle pamiętam. Mogliśmy wchodzić do środka, wszystko otwierać i zaglądać. Czołgi i pojazdy były stare. Czołgi bez silników, ale poza tym inne mechanizmy sprawne. Ciekawie prezentowały się natomiast armaty p/lot. Były zakonserwowane i wydawały się sprawne, na pierwszy rzut oka jak spod igły. Poza tym idąc od strony Gowarczowa w stronę bombowiska mijało się jakieś budynki wojskowe. Pamiętam między innymi wysoką stalową wieżę obok budynków. Weszliśmy na nią, aby obejrzeć okolicę. Obok budynków walało się, też sporo wraków różnych samochodów i części, ale nie pamiętam jakich.
  • Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Żadnych pojazdów lub ich wraków już tam nie ma. Jest za to masę niewybuchów bomb lotniczych, niekierowanych pocisków rakietowych itp. ;)
Napisano
Zawsze mnie dziwiło że samoloty tam ćwiczące przekraczały barierę dźwięku bo myślałem że to samoloty z Radomia czy Nowego Miasta nad Pilicą a to myśliwcy z Łasku byli. :)
  • 3 weeks later...
Napisano
A ja ze swojej strony dodam że znalazłem na terenie obozu Barycz dwa doły z pociskami kalibry od 23mm.lotniczego działka po pociski armatnie,mozdzierzowe a nawet bomby lotnicze i to takie że we dwoje z kolega nie mogliśmy jej wyciagnąć. A teren koło strzelnicy koło stawu wcale nie jest jałowy, w tamtym roku po prawej stronie od nasypu strzelnicy jakieś ok. 20-30m znalazłem niemiecką minę p-panc i sporo porozrywanych zapalników do granatów AC25 , AC23.
Napisano
A zapytam czy ktoś może znalazł jakieś pamiątki po TKS-ach np. łuskę do FK na terenie poligonu[obozu].
Napisano
Bo ja znalazłem łuskę do FK tylko w całkiem innym miejscu niż tam gdzie ćwiczyły TKS-y z tym że coś po niej przejechało może i sam TKS. A może ma ktoś ochotę wyskoczyć gdzieś w niedzielę pokopać może na Barycz .
Napisano
Koledzy , widzę że znacie te strony.
Może podpowiecie coś nt. Gruszki k.Radoszyc (w temacie : miejsca warte zobaczenia).
Dzięki ,
i sorki za wejście ie w temat".
pozdrawiam,
darek
Napisano
A z jakiego okresu i kto je wykorzystywał pochodzą okopy da dwóch pagórkach między Rogówkiem, Komaszycami a Gowarczowem.
Napisano
Dla wyjaśnienia...Obóz ćwiczebny w Baryczy k.Końskich a niedoszły poligon to zupełnie dwa różne tematy i miejsca. Owszem obóz ćwiczebny w założeniach miał stać się częścią owego poligonu.Obóz ćwiczebny w Baryczy znajdował się ok 3km od Końskich,stacjonowały i ćwiczyły tam wojska armii carskiej jak również austriackiej w czasach zaborów.Z kolej w okresie drugiej wojny światowej stacjonował tam ok 2000 oddział własowców.Na terenie obozu ćwiczebnego znajduje się cmentarz żołnierzy radzieckich pomordowanych w obozie jenieckim znajdującym się na przedmieściach.Pozostałością po owym obozie są budynki w których znajduje się nadleśnictwo Barycz jak również nieczynna strzelnica wojskowa.Natomiast ów poligon na którym odbywały się ćwiczenia lotnicze to miejsce oddalone od Końskich około 15km jeszcze do początku lat 90-tych była tam jednostka wojskowa.Znam te miejsca doskonale mieszkam w Końskich.Więcej informacji na ten temat poprzez meila lub tel.... Pozdrawiam.
Napisano
Witam i serdecznie pozdrawiam.Od jakiegoś czasu przyglądam się waszemu forum.Mieszkałem bardzo, bardzo blisko owego poligonu i nadal mieszkam.Jest tam dużo śmieci ,ale i sporo rzeczy, które mogą kogoś ucieszyć.Jak tylko pogoda pozwoli wybieram się trochę pogrzebać,ziemia lubi zaskakiwać.A naprawdę są tam różności.Serdecznie zapraszam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie