Walwuch Napisano 6 Sierpień 2011 Autor Napisano 6 Sierpień 2011 Dosyć porządznie wykonany. Rękojeść z mosiądzu, gruba, ciężka. Ostrze solidnie zamontowane (na stałe). Brak śladów ostrzenia, brak jakichkolwiek sygnatur. Wymiary:długość rękojeści: ok 11 cm długość ostrza: ok 16 cm
karabin Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 Pomijając kwestię konserwacji,to po prostu nóż do listów. Okopowy,ziemiankowy,bunkrowy i co ino,jak komu pasuje. Prawdopodobnie nie był produkowany seryjnie więc trudno ustalíć skąd się wziął. Seryjne były raczej zdobíone i sygnowane.
Walwuch Napisano 8 Sierpień 2011 Autor Napisano 8 Sierpień 2011 Ehh, a Wy dalej swoje... Czy ja kogokolwiek krytykuję z powodu jego preferencji dotyczących metod konserwacji wykopków? Nie. Więc o co Wam chodzi? Proponuję po prostu odpuścić...Reasumując - oczekiwałem takich odpowiedzi jakich udzielił mi kolega Karabin czy też Marek_wawa. Dzięki ;)
Walwuch Napisano 6 Sierpień 2011 Autor Napisano 6 Sierpień 2011 Dosyć porządznie wykonany. Rękojeść z mosiądzu, gruba, ciężka. Ostrze solidnie zamontowane (na stałe). Brak śladów ostrzenia, brak jakichkolwiek sygnatur. Wymiary:długość rękojeści: ok 11 cm długość ostrza: ok 16 cm
Walwuch Napisano 6 Sierpień 2011 Autor Napisano 6 Sierpień 2011 Kopijnik, to nie jest miedź, lecz mosiądz. Na jego powierzchni powstały plamy miedzi po kąpieli w kwasie
Walwuch Napisano 6 Sierpień 2011 Autor Napisano 6 Sierpień 2011 Nie wydaje mi się. I tak na prawdę - Twoja opinia w tej kwestii mało mnie obchodzi. Swoją wiedzę opieram na doświadczeniach, a nie literaturze. Ponadto nie mam w zwyczaju czyścić metali kolorowych w kwasie. Ów przedmiot stanowi nierozłączną całość - w żadnym wypadku nie można wyciągnąć ostrza z rękojeści. Chyba, że po nawierceniu dosyć solidnego nita... Tak więc siłą rzeczy byłem zmuszony wykąpać go w opakowaniu". Lepszy rydz niż nic?Ostrze (po kąpieli) zostało ocynkowane.Niniejszym chciałbym uciąć te zbędne dyskusje. Nie w tym celu założyłem ów temat.Powtarzam swoją prośbę. Czy ktokolwiek jest w stanie ustalić pochodzenie tego noża?
wino39 Napisano 6 Sierpień 2011 Napisano 6 Sierpień 2011 Wystarczyło zanurzyć tylko ostrze, ale jeśli ty masz wielkie doświedczenie konserwatorskie to OK. nie wtrącam się.Ciężko zidentyfikować nóż który nie posiada żadnych znaków szczególnych, a wręcz widać że nie jest jakąś masową produkcją.Pzdr.WPs. troche więcej zaufania do starszych użytkowników forum.
Walwuch Napisano 6 Sierpień 2011 Autor Napisano 6 Sierpień 2011 Czy elektroliza, w której zamiast roztworu wody z kretem zastosowałem kwas solny jest niewłaściwa? Nie sądzę... Poza tym nie odbiegajmy od tematu. Czy ktoś jest w stanie ustalić pochodzenie tego noża???
vis1939 Napisano 6 Sierpień 2011 Napisano 6 Sierpień 2011 Każdy kwas niszczy mosiądz - tyle w temacie.
Pytanie
Walwuch
Dosyć porządznie wykonany. Rękojeść z mosiądzu, gruba, ciężka. Ostrze solidnie zamontowane (na stałe). Brak śladów ostrzenia, brak jakichkolwiek sygnatur. Wymiary:
długość rękojeści: ok 11 cm
długość ostrza: ok 16 cm
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.