Skocz do zawartości
  • 0

skrót na mapie niemieckiej

HASAG40

Pytanie

Napisano
witam mam pytanie do znawców map niemieckich ostatnio ogladałem sobie mape pruską z okresu 1911r. i na mapie w lesie zaznaczone były dwa budynki i kwadracik poleto i napis Festplatz. I właśnie co oznacza słowo Festplatz na mapie ponieważ wpisałem w wyszukiwarkę i wyskoczyły mi jakieś słowa typu miejsce uroczystości,koncertów ale niebardzo rozumiem może mi ktoś to wytłumaczyć dokładnie z góry dzięki

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam mam pytanie do znawców map niemieckich ostatnio ogladałem sobie mape pruską z okresu 1911r. i na mapie w lesie zaznaczone były dwa budynki i kwadracik poleto i napis Festplatz. I właśnie co oznacza słowo Festplatz na mapie ponieważ wpisałem w wyszukiwarkę i wyskoczyły mi jakieś słowa typu miejsce uroczystości,koncertów ale niebardzo rozumiem może mi ktoś to wytłumaczyć dokładnie z góry dzięki
Napisano
o fajnie czyli warto tam w to miejsce wpaść na drobnicę;-)tylko dziwi mnie to że to miejsce jest w lesie oddalone od zabudowań i miasteczka o kilka kilometrów około 2-3km
Napisano
No i wlasnie o to chodzi,w takich miejscach do dzisiejszego dnia na terenie niemiec organizowane sa zawody bratctwa kurkowego tak zwany Schützenfest.Strzelaja tam do drewnianego orla z ostrej amunicji.
Napisano
Też u mnie jest takie miejsce, kiedys stała tam drewniana buda i na pobliskiej polanie organizowano festyny, koncerty orkiestry, sprzedawano WHW i podobne. Miejsce też znacznie oddalone od jakichkolwiek zabudowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie