hubimohi93 Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 Niby zwykły pfennig niemiecki,ale zdziwił mnie doskonały stan tej monety. W jednym miejscu znalazłem kilka takich monet o tym samym nominale, jednakże w dużo gorszym stanie. Monetka ma kolor podchodzący prawie pod złoto. Z pewnością różnica polega na innym materiale z których zrobione są te monety. Gdzieś wyczytałem że pfennigi z lat 30 były robione ze stopu brązu i czegoś jeszcze...Byłby wdzięczny na jakieś informacje.PS. Czy był jakiś określony nakład monet z tego wysuniętego przeze mnie stopu? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirBadFate Napisano 24 Lipiec 2011 Share Napisano 24 Lipiec 2011 Trochę informacji co do monetek III Rzeszy, wśród nich swoje 5 pf znajdziesz tu - http://monety.vitnet.pl/niemieckie/Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubimohi93 Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 Thx za info;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubimohi93 Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2011 A zna kolega jakąś godną polecenia stronkę z aukcjami starych monet i ich wyceną (np. takich monetek albo innych) bo nic konkretnego nie mogę znaleźć;/Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 25 Lipiec 2011 Share Napisano 25 Lipiec 2011 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=644403#931632 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarant Napisano 25 Lipiec 2011 Share Napisano 25 Lipiec 2011 Jak podchodzi prawie pod złoto to pewnie Republika Weimarska tylko ta data nie pasuje (1937) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 25 Lipiec 2011 Share Napisano 25 Lipiec 2011 dlaczego Republika Weimarska ?a to :http://myvimu.com/exhibit/16826-5-reichspfennig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarant Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 tyfus - takie subiektywne wrażenie - dla mnie najbardziej złote z z niezłotych są właśnie monety z tamtego okresu - może miałem szczęście na tak ładnie zachowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 5 i 10 fenigów Republiki Weimarskiej są bite z tego samego metalu co odpowiednie monety III Rzeszy więc muszą wychodzić z ziemi w takich samych stanach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 27 Lipiec 2011 Share Napisano 27 Lipiec 2011 Moje złoto" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 27 Lipiec 2011 Share Napisano 27 Lipiec 2011 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.