Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki helm m16 lub m18 - okreslenie typu i weryfikacja oryginalnosci

Hermanos

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o pomoc w określeniu typu tego hełmu oraz, jeśli to możliwe, stwierdzeniu czy jest to oryginał czy nie.
Osobiście w to wątpię, ponieważ fasunek nie przypomina tych jakie widywałem na zdjęciach ani tych z hełmów 2-wojennych (od m35 do m42). Z góry dziękuje!

Herman

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ale według was to jest jakaś kompletna podróbka czy np. oryginalny dzwon, tylko ze pomalowany i z nowym fasunkiem?
I jeśli ktoś jest pewny to niech napisze bo na razie to takie gdybanie...
Napisano
Fasunek nędzny bardzo, nie od hełmu M16 i M18. Do tego zawijane ranty tak ochydnie obstukane młotkiem że żal patrzeć. kominki do bani. Co ci jeszcze potrzeba? Stylizowany na staroć fant 1 extraklasy. tak uważam
Napisano
Panowie,oferty sprzedaż/kupno proszę wymieniać między sobą prywatnie na maila.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 10:38 24-07-2011
Napisano

Witam, proszę o pomoc w określeniu typu tego hełmu oraz, jeśli to możliwe, stwierdzeniu czy jest to oryginał czy nie.
Osobiście w to wątpię, ponieważ fasunek nie przypomina tych jakie widywałem na zdjęciach ani tych z hełmów 2-wojennych (od m35 do m42). Z góry dziękuje!

Herman

Napisano
Hełmy to nie mój konik" ale ten egzemplarz mi się nie podoba. Ma jakiś dziwny kształt i jest bardzo niestarannie wykonany. Podobnie fasunek. Nie jest to przypadkiem azjatycka kopia" ?

Pozdrawiam W
Napisano
Nie wiem, dlatego pytam :P
Ja do tej pory interesowałem się raczej hełmami z 2 wojny,, ale kiedy go zobaczyłem na giełdzie staroci to postanowiłem zaryzykować i kupic w ciemno. Moze akurat się udało?
Napisano
Mi się nie podobają wywietrzniki, i fasunek, ale prawdę mówiąc nigdy nie trzymałem w łapach porządnie zachowanego rogacza, więc nie czuję się autorytetem w tej dziedzinie ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie