jacekpluszak Napisano 26 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2011 fidzir nie do końca dobrze Ci się wydaje , wszystko zależy jak zwykle od szczegółów , tzn. od stopnia zniszczenia obiektu oraz od długości trzymania w perhydrolu , poza tym perhydrol 30% może posłużyć do zrobienia 15 % roztworu w którym moniak będzie leżakował np, 12 h i po wyjęciu świetnie wyglądał a z wodą utlenioną musisz się bawić dla tego samego efektu parę dni....poza tym 5 gr kolegi , już po wyjęciu z gleby było lekko zeżarte... trzymał je 5 h w perhydrolu bez żadnej kontroli. Udawało mi się doprowadzić do rewelacyjnego stanu(no nie był to menniczy rzecz jasna ...) moniaki(głównie kopiejki) i inne miedziaki leżakujące w glebie o 100-150 lat więcej niż 5 gr kolegi w dosyć kwaśnej glebie , które po standardowym odczyszczeniu bliskie były statusu mydełka..., z tym , że wyjmowałem co 30 min z perhydrolowej kąpieli z opcją sprawdzenia czy już wystarczy...więc myślę że kasa jaką włdowałeś w perhydrol nie jest kasą wyrzuconą w błoto...pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 Jeszcze mam nadzieję, że właśnie odpowiednie kontrolowanie procesu da lepsze rezultaty.To 5gr było całkiem ładne przed czyszczeniem, miało tylko trochę ziemi przyklejonej. Gdyby było w lepszym stanie to w ogóle nie byłoby co czyścić :)Oczywiście taki efekt po oczyszczeniu jest akceptowalny, ale w tym przypadku jednak oczekiwałbym czegoś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekpluszak Napisano 26 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2011 kolego anarchisto , zwróć uwagę na te 5 gr , ma wżery , co jest widoczne przed czyszczeniem a stan na pewno do ładnych nie należy z drugiej strony masz całkowitą rację ,że tylko odpowiednie kontrolowanie działania perhydrolu może być satysfakcjonujące a 5 h dla tej konkretnie 5 groszówki to o 3,5 h za dużo , pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 27 Lipiec 2011 Share Napisano 27 Lipiec 2011 To ja poproszę żeby mi kolega pokazał te wżery, bo ja ich tam nie potrafię dostrzec. No jakieś pojedyncze na rancie, ale raczej trudno znaleźć monetę zupełnie bez defektów i ubytków patyny więc podtrzymuję zdanie, że jak na wykopka to jest dobry stan. Z resztą nawet gdyby na miejscu tej monety był ideał to głowę daję, że po tak długim czasie tak samo usunęłoby patynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekpluszak Napisano 27 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2011 nie pokażę koledze wżerów na fotce , no co kolega... ale tak poważnie to każdy ma swoje racje a prawda leży jak zwykle po środku , a komtur ze szczytna mawiał: pax między chrześcijany"ps . czekam jeszcze na wyniki dokładniejszego co nie znaczy dłuższego czyszczenie obiecanej monetki przez kolegę Kamila...miały być fotki...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 Witam.Przepraszam za długą przerwę, ale nie było mnie w domu, więc nie mogłem wstawić fotek ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 rewers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 I po. Muszę przyznać, że wyszła lepiej niż ostatnio. Co prawda jest czarna, ale to już uroki perhydrolu, ale źle nie jest. Nie widać już wżerów. Co prawda nie zostały usunięte wszystkie zanieczyszczenia, ale nie chciałem już dłużej moczyć, gdyż właśnie powoli zaczęło trawić monetę w tym stopniu, że pojawiły się wżerki. Uznałem, że wystarczy, przetarłem oliwką i efekt. Wniosek taki, że mimo wszystko monetę nie należy moczyć dopóki, nie zniknie cały syf, samemu musimy stwierdzić czy wystarczy. I nie chciałem też, żeby wyszło jak ostatnio ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 rewers.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekpluszak Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 Kamil , jak długo trzymałeś moniaka w perhydrolu ? z tego co widzę efekt całkiem zadawalający, o niebo lepiej niż z 5 groszami...pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 1 Sierpień 2011 Share Napisano 1 Sierpień 2011 No cóż, coś około 3h, w tym moneta była wyciągana i czyszczona szczoteczką z twardym włosiem pod bieżącą wodą. Ale jak się poćwiczy to coś wychodzi z tego ;) Trzeba tylko kontrolować proces i będzie ok. Wstawię foty następnych monet jak wyczyszczę.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 Koledzy, czyściliście już coś owym środkiem? Jestem ciekaw waszych efektów.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 W stolycy można dostać na ul.Rzecznej.Spisują teraz przy zakupie z dowodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 Wrzucanie każdej brudnej" monety do perhydrolu to nie zbyt dobry pomysł, nawet kiedy kontrolujemy proces. Ja używam perhydrolu tylko w przypadku monet mocno zabrudzonych. Moczę monetę tylko by zmiękczyć paskudy syf, a później zmyć go szczoteczką. Jeżeli widać już napisy i kontury na monecie to moczę w wodzie utlenionej 3%, chyba że moneta jest brązowa albo miedziana w dobrym stanieTą monetę również chciałem upiększyć perhydrolem i wyszła kicha, bo spod patyny widać było jasnozielony osad co, niektórzy mylą z patyną(fot.1)Kamil, 5 groszy wygląda paskudnie dlatego, że spod patyny wydać zielone przebarwienia, znaczy to że są wżery i nie ma co kombinować ew. oliwka. Muszę przyznać, że wyszła lepiej niż ostatnio"Tak wyszła lepiej bo nie było mocnych wżerów, ale mimo to nadal jest czarna, teraz możesz ją przepolerować na sucho np. szmatką flanelową z dodatkiem lekkiej" pasty polerskiej i zakonserwować (jak napisane w linku na górze) parafiną(fot.2). Polerowanie miedziaków to całkiem nie zły pomysł(fot.2), ale trzeba uważać na rodzaj monety bo jeżeli są drobne szczegóły i napisy to wyjdzie lipa jak w przypadku tego eksperymentu (fot 3.) (zakonserwowany parafiną) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 fot.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 fot.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 Grosza mogłem jeszcze pomęczyć polerowaniem ale straciłem cierpliwość.I jeszcze jedno, nie każdy lubi monety bez patyny (ja też), a polerowanie całkowicie ją usuwa, co nie raz daje całkiem ładny efekt jak w przypadku boratynki a nie raz całkowicie psuje wygląd monety. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 perhydrol mozna dostac w hurtowniach fryzjerskich, np w słupsku w eurokosie czy innej.do farb tam wykorzystuja czy cos :) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papudrak22 Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 Dokładnie jak piszesz.ją sobie zalatwilem perhydrol od znajomej fryzjerki, używają ten specyfik do rozjasniania ciemnych włosów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheAdam1978A Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 A co myślicie o fosolu? Ja go używam do czyszczenia każdego metalu.Tani i dostępny wszędzie.Tylko o zachowaniu patyny trzeba zapomnieć,bierze wszystko do gołego metalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 Jeżeli np ktoś lubi świecące łuski...to spoko....do monet bym go nie używał.....zdziera patynę do zera ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 Fosol to kwas, odradzam!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekpluszak Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 ierze wszystko do gołego metalu"...i właśnie przez to nie nadaje się do numizmatów , ale ogólnie nie jest najgorszy.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 przed czyszczeniem - 1kop.,rewers jeszcze gorszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 po czyszczeniu.-zdj.wykonane tel.,5megap.+lupa:),bez lampy błyskowej.druga str wygląda tak samo,no może trochę za silne światło. 1/2 kop.też wyszła podobnie a była nie czytelna.co o tym sądzicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.