Komandos94 Napisano 15 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2011 Cześć mam pytanko jakich samolotów Niemcy używali podczas 2 Wojny Światowej. Pomijając:Focke-WulfJunkersi MesserschmittMile widziane by były zdjęcia również do tych wymienionychZa wszelkie informacje dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastlegion Napisano 15 Lipiec 2011 Share Napisano 15 Lipiec 2011 Arado Ar-68, Henschel Hs-123, Heinkel He-111B-H, Dornier Do-17E/M/Z, Fieseler Fi-156 Storch... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Szczepaniak Napisano 15 Lipiec 2011 Share Napisano 15 Lipiec 2011 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/inhaltsverzeichnisLw.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 15 Lipiec 2011 Share Napisano 15 Lipiec 2011 Dobrze że podałeś ten link bo wszystkie wypisać byłby problem. Dodatkowo Niemcy latali na maszynach Czechosłowackich, Włoskich, Francuskich, Polskich itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Siebel Si 204, Siebel Fh 104... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 23 Listopad 2012 Share Napisano 23 Listopad 2012 Witam,Na wstępie chciałbym przeprosić za wpis, może w niewłaściwym wątku, ale innego nie znalazłem, a ,,Samoloty Luftwaffe,, pojęcie ogólne jest chyba odpowiednie.Chciałbym zapoznać kolegów / z wojskowego albumu ojca /ze zdjęciami uszkodzonych samolotów niemieckich pozostawionych na legnickim lotnisku.W podpisie na odwrocie zdjęcia - rok 1946 i wymienieni żołnierze z nazwiska i imienia.Z JW / Oficerskiej Szkoły KBW / do lotniska w linii prostej było ok. 600 m.Jeszcze w latach 50-tych na lotnisku składowane były uszkodzone i zniszczone samoloty niemieckie i sowieckie /dzisiaj w tym miejscu jest myjnia samochodowa / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 23 Listopad 2012 Share Napisano 23 Listopad 2012 Rok 1946 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 23 Listopad 2012 Share Napisano 23 Listopad 2012 Rok 1946Nie jestem ,,mocny,, w lotnictwie, może koledzy rozpoznająsamoloty.DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 23 Listopad 2012 Share Napisano 23 Listopad 2012 Jakby Me110 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 23 Listopad 2012 Share Napisano 23 Listopad 2012 Dziękuje Dodge52 że się z nami podzieliłeś.Messerschmitt 110 G w wersji myśliwca nocnego.Rewelacyjne zdjęcia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 23 Listopad 2012 Share Napisano 23 Listopad 2012 Dziękuję koledze ,, Nadwojciech,, za szybką odpowiedź w sprawie samolotu na zdjęciu 2 i zapytam nieśmiało - co jest na pierwszym zdjęciu?Lotnictwo to moja słaba strona, chociaż mam dużo literatury na ten temat, a szczególnie dużo materiałów z lat mojej młodości - od 1963r. Polecam Tygodnik ,,Żołnierz Polski,, z tamtych lat, bardzo dużo wspomnień, opisów samolotów, szczególnie polecam ,,Oręż Żołnierza Polskiego,,Moja pasja jako młodzieńca i do dnia dzisiejszego to pojazdy które mam i są moim największym skarbem.Ale o samolotach nie zapomnę.PozdrawiamDODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 23 Listopad 2012 Share Napisano 23 Listopad 2012 też 110 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 23 Listopad 2012 Share Napisano 23 Listopad 2012 Bardzo dziękuję kolego ,,woytas,,PozdrawiamDODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 23 Listopad 2012 Share Napisano 23 Listopad 2012 Świetne zdjęcia!!! Masz więcej?Na pierwszym foto jest Messerschmitt 110 G-4 (czyli w wersji nocnego myśliwca wyposażonego w radar) w tle widać zniszczonego focke-wulfa 190. Na drugin zdjęciu te same maszyny, nasz żołnierz siedzi na jednej z anten radaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.