Skocz do zawartości

Strefa Militarna 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest to żaden atak z mojej strony,jak ktoś śledzi forum to
powinien pamiętać tą wypowiedź z innego wątku . Kolega otto33 tym razem nie wspomniał o takich niedogodnościach jak wyżej wymienione .

• Odpowiedzi 111
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jeżeli (sylwetka Niemca ) jest związana z walkami pod Falaise to raczej nikt tam się nie przejmował niedogolonym zarostem czy brudnym mundurem -była to chyba ostatnia rzecz o której myśleli jak próbowali się przebić wystarczy obejrzeć sobie zdjęcia wziętych do niewoli

1. niewystarczająca ilość broni

Ciekawe kiedy. Z perspektywy uczestnika piszę - broni na niektórych inscenizacjach zostawało.

2. brak jakiegokolwiek żarcia dla rekonstruktorów.

Rok temu było, kosztowało kilkanaście tysięcy i mało kto jadł. Jako uczestnicy sami doradzaliśmy organizatorom rezygnacje z wyżywienia.

3. brak jakiejkolwiek diety za udział

Tobie się haubica honor z honorarium pomyliły. Kasa za udział w zlocie? Człowieku, zastanów się.

4. brak broni maszynowej, gdyby rekonstruktorzy nie przywieźli swoich gazówek, nie było by ich wcale

No to dobrze, że przywieźli i były, prawda?

5. ubogi scenariusz

Ty na pewno byłeś na tej imprezie?

Idź zrób ZLOT na którym będzie mega scenariusz, żarcia do oporu, 4 karabiny na uczestnika i wiadro amunicji. Do tego każdy dostanie po 1000 zł za uczestnictwo, a do tego pół litra na dowidzenia...

Pozwolę sobie dodać coś od siebie. Odpowiedzi na komentarz pt o zrób lepiej" są dość nie na miejscu. Chyba każdy ma prawo wyrazić swoją opinię. Gdybyśmy przestrzegali takich zasad to grę reprezentacji mogliby oceniać tylko zawodowi piłkarze, urodę dzieł sztuki - tylko historycy sztuki i marszandzi itd itd.
Zatem nie odbierajmy prawa oceny, tym którzy brali udział, a mają krytyczne przemyślenia. Tylko dzięki takim uwagom nie popadniemy w samozachwyt, a nadal będziemy się doskonalić.
W mojej ocenie możliwość spotkania się na terenie zlotu jest wartości nie do przecenienia. Uważam, że to świetny zlot chociażby z tego właśnie powodu. Jednak muszę zgodzić się z jednym z przedmówców mającym uwagi dot. scenariuszy. Szczególnie chodzi mi o inscenizacje na dużej arenie. Przy takiej masie sił i środków, rażące były braki w wyposażeniu w broń strzelającą wycofujących się Niemców. Mieli oni ponosić straty, a nie nie bardzo mieli od czego ... 3 wybuchy na początku scenariusza to trochę mało.
Mnie osobiście (a wiem z rozmów z innym uczestnikami, że im również) BARDZO przeszkadzała ajemnica" jaką okryto scenariusz ... Mimo udziały we wszystkich odprawach scenariusz poznaliśmy w chwili jego rozpoczęcie. wycofujecie się tym pasem, ponosząc straty". To mało poważne traktowanie współodtwórców.
Jeżeli faktycznie broni było aż nadto to zabrakło komunikacji, że tak faktycznie jest i warto na to w przyszłym roku zwrócić uwagę.

haubica
1 na której rekonstrukcji brakło broni?? Nasza grupa brała udziałw 5 i zawsze było więcej broni jak chętnych
2 co do jedzenia, niby brak , ale chłopacy w zeszłym roku mieli problem z kasą , lepiej aby nie było żarcia jak broni i pirotechniki
3 diety- sorry to impreza robiona przez rekonstruktorów dla rekonstruktorów chłopakom brak kasy na inne rzeczy
4 po to są gazówki aby tanio pykały zamiast wydawać majątek na kilka serii z PK czy AK policz ile kosztuje 5 minut strzelania z PK i porównaj z kosztem gazu i tlenu
5 Scenariusze piszą uczestnicy - jak nic ty i twoja grupa pod siebie nie napisaliscie to wasza wina.

Gostyń to impreza towarzyska, robiona raczej dla rekonstruktorów i to jest w niej fajne

Ale dobra zabawa ,co niektórzy to czytać nie potrafią specjalnie przekleiłem wypowiedź otto33 z jego narzekaniem odnośnie http://odkrywca.pl/bitwa-wyrska-2011,682312.html .
Tak mi się nasuneło jak czytałem wasze wypowiedzi.
Na imprezie byłem i uważam że jest bardzo dobra.

kol haubica.
po pierwsze nie narzekałem, tylko PODSUMOWAŁEM imprezę w Wyrach bo chyba do tego pijesz?
1. co do broni, moja rola w inscenizacji nie wymagała poboru kb ale wziąłem tylko dlatego, że było jej ponad stan.
2. co do jedzenia dla rekonstruktorów - od samego początku było wiadomo, że paśnika nie będzie i trzeba się samemu zaopatrzyć w żarełko na cały okres zlotu.
3. dziwnie by to wyglądało gdyby płacili za siedzenie w okopach bo niby jaki jest tego sens?
4. brak broni maszynowej? były kałasze do czołgów np., był stg 44 z którego miałem okazję warknąć:) co innego na Wyrach, chyba że walenie młotkiem w pancerz od środka, zaliczasz jako roń maszynową"
5. Potyczek było kilka i nawet zatwardziali marudzi mogli znaleźć coś dla siebie.

dwie zupełnie inne imprezy

paśnik" jakoś mi się tak kojarzy ze zwierzetami, nie ludźmi...a co do Wyr - do jakich czołgów" miała tam być amunicja (?brak broni maszynowej? były kałasze do czołgów np., był stg 44 z którego miałem okazję warknąć:) co innego na Wyrach, chyba że walenie młotkiem w pancerz od środka, zaliczasz jako "broń maszynową ") ? Ja pamiętam tylko jeden czołg.

re: Yossarian

[Mnie osobiście (a wiem z rozmów z innym uczestnikami, że im również) BARDZO przeszkadzała ajemnica" jaką okryto scenariusz ... Mimo udziały we wszystkich odprawach scenariusz poznaliśmy w chwili jego rozpoczęcie. wycofujecie się tym pasem, ponosząc straty". To mało poważne traktowanie współodtwórców.]

Dobrze mówi.
Niestety to częste zjawisko. Zdarzają się rekonstrukcje, gdzie każdy wie, kiedy i jak zginie, i co ma robić przedtem, rekonstrukcje poprzedzone wizją lokalną, ba, spotkałem kiedyś starego górala, który przed wojną rozmawiał z takim, którego szwagier raz widział próbę przed rekonstrukcją, ale zasmucająco często wygląda to tak jak napisałeś.

[Jeżeli faktycznie broni było aż nadto to zabrakło komunikacji, że tak faktycznie jest i warto na to w przyszłym roku zwrócić uwagę.]

Sposób jest prosty: zorientować się, ilu rekonstruktorów danej strony uczestniczy, a ile jest broni, podzielić drugą liczbę przez pierwszą i jeśli wyjdzie mniej niż 1, to reglamentować od początku, dajmy na to jak wyjdzie 0.7 to na grupę n-osobową dawać 0.7 n sztuk. Inaczej wychodzi kto pierwszy ten lepszy".

cyt.ChairAndTable

Panowie czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jaka to grupa ?
https://lh6.googleusercontent.com/-llr0tpzwDUY/ThisjMwBgiI/AAAAAAAAA2o/03ALK8xpwo0/s912/DSCN0593.JPG

To najprawdopodobniej Pomerania 1945

Witam.
My tez podzielamy zdanie, że żarcia było pod dostatkiem:-)

Odbiegając od sporów wszelakich przesyłam linka z naszym skromnym udziałem w tak zacnym przedsięwzięciu.

http://www.youtube.com/watch?v=08DcQiztR8I

Wszystkich w siodłach w zaprzęgach, biedkach i taczankach serdecznie pozdrawiamy. Panowie , miło popatrzeć! …. i to nie tylko w kontekście tej imprezy. Pancerniaków i zmechanizowanych też pozdrawiamy… mimo że z wiadomych względów najnormalniej się Was boimy i to bez względu na „umaszczenie” i znaki taktyczne na pancerzu ;-)
Pomijając powyżej wymienionych - wzosimy - Zdrowie piechoty ! :-)

Chylimy stalowego kapelusza.

Spadochroniarze 1939-1945

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie