marciro Napisano 8 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2011 Witam. Mam taki oto pruski nieśmiertelnik grawerowany tuszem lub czymś podobnym. Jak pozbyć się osadu aby nie zniszczyć napisu i uwidocznić go . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=oliwa+&ws=txt&id_forum=4&forum=on Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Oliwa zniszczy napis, nic nie będzie widoczne. Blaszka będzie miała jednolity ciemny kolor i napisy znikną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Jeżeli kwas szczawiowy nie usuwa farby to może......to tylko propozycja. Z czego tusz jest delikatny. Sądzę że może już nie być dla niego ratunku. Pod wodą z płynem zejdzie ....Może punktowo wacikiem który nasączony jest wodą? I nic więcej. Chyba będziesz go musiał odstawić na półkę w takim stanie jakim jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 laszka będzie miała jednolity ciemny kolor i napisy znikną"Taki ciemny jak te guziki po moczeniu? :)http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=638401#675710Mniej agresywnej metody praktycznie nie ma.Napisy jak są liche to i tak znikną przy jakiejkolwiek próbie czyszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Chodziło mi o jednolity kolor jaki ma cynk w tym przypadku gdy go nasączymy olejem. Lepiej go zostawić w takim stanie jakim jest bo rzadko spotyka się tego typu nieśmiertelniki ewentualnie można wacikiem i olejem dookoła napisów to blaszka będzie się lepiej prezentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Będzie na pół czysta na pół brudna. Każda ingerencja w ten oto nieśmiertelnik będzie szkodą dla niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Czy na odwrocie są jakieś napisy? Jeśli nie to tam bym eksperymentował. Radykalną i nieodwracalną metodą może być pomalowanie bezbarwnym akrylem. Powiny być lepiej widzoczne napisy jednak sam nie jestem przekonany do tego pomysłu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciro Napisano 10 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2011 Na odwrocie nie ma napisów. Zostawię ją w takim stanie jakim jest . Wiem ze to nie id ale czy naprawdę tego typu nieśmiertelniki to rzadkość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.