Ave Danzig Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 Witam, dziś na leśnym spacerze trafiłem taką oto kulę, której 1/3 wystawała z piachu. Miejsce trafienia to jakieś 1-2km od Twierdzy Wisłoujście dlatego przypuszczam że kula ma z nią związek.
pawelec Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 Jej właścicielem wg. ustawy jest Skarb Państwa i wydaje mi sie że wiele więcej sie nie dowiesz,..Pozdro.
shadowN Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 wagomiary kul były podawane na forum dawno temu.ps. ślady wydają się być po uszach, do których mógł być przytwierdzony łańcuch, mający na celu przy pomocy drugiej kuli na jego końcu zrywanie masztów.na oko 5 lub 6 funtówka.pozdro.
stg1971 Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 może być burzący pocisk carski ale waga to około 2,8 kg.
Ave Danzig Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 Witam, dziś na leśnym spacerze trafiłem taką oto kulę, której 1/3 wystawała z piachu. Miejsce trafienia to jakieś 1-2km od Twierdzy Wisłoujście dlatego przypuszczam że kula ma z nią związek.
Ave Danzig Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 I tu nasuwa się pytanie: z jakiego okresu a dokładnie jakich działań zbrojnych może pochodzić ?
Ave Danzig Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 Przybliżone wymiary po wstępnym oczyszczeniu - średnica 9cmWaga - 2,6kg jeśli się nie mylę to będzie 5-ciofuntówka
Ave Danzig Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 Widoczne jakby 2 otwory pod linkę transportową ?
Ave Danzig Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 Z ważniejszych wydarzeń związanych z twierdzą widać że są mniej więcej 3 możliwości:1) 1577, w czasie konfliktu króla Stefana Batorego z Gdańskiem od 4 czerwca do 3 września Twierdza Wisłoujście była oblegana przez pułkownika Ernesta Wejhera z zachodniego brzegu Wisły. W czasie trwającego z przerwami oblężenia w kierunku Twierdzy oddano około 6750 pocisków. Dużemu uszkodzeniu uległy górne kondygnacje Wieży i zachodnia część Wieńca.2) 1627, 28 listopada flota polska stacjonująca w Twierdzy Wisłoujście stoczyła na Zatoce Gdańskiej zwycięską bitwę z okrętami szwedzkimi blokującymi ujście Wisły. Do historii bitwa ta przeszła pod nazwą „Bitwy pod Oliwą”.3) 1793, w czasie III rozbioru Polski Gdańsk został zajęty przez Prusy i odtąd w Twierdzy Wisłoujście stacjonowała załoga wojsk pruskich.1807, Gdańsk kapituluje po oblężeniu przez wojska napoleońskie. Twierdza zostaje obsadzona przez załogę francuską.1813, kapitulacja Gdańska obleganego przez wojska pruskie i rosyjskie; Twierdzę Wisłoujście przekazano zwycięskim wojskom 30 grudnia.Czy po kształcie kuli można określić jej właściciela" ?Pozdrawiam.Ave
Pytanie
Ave Danzig
Witam, dziś na leśnym spacerze trafiłem taką oto kulę, której 1/3 wystawała z piachu. Miejsce trafienia to jakieś 1-2km od Twierdzy Wisłoujście dlatego przypuszczam że kula ma z nią związek.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.