czarek100 Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 witam czy to przypadek,zużyty stempel czy specjalnie zrobiony jest ten krzyżyk i czy już takie przypadki ,a może to rzadkośćciekaw jestem co koledzy na to powiedzą!
czarek100 Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 druga strona normalna,a może ten krzyżyk to po prostu takie wycofane z obiegu monety miały w tamtych czasach.
czarek100 Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 dzięki kolego ,ale czy jest jeszcze chociaż jeden taki przypadek tak usuniętego z obiegu falsu.
krank Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 Normalna sprawa przy szelągach,sam takich egzemplarzy miałem kilkanaście sztuk :) powody takiego wybicia były różne,najczęściej jednak to efekt końcówek blachy i ścinania" falsów tak jak napisał bjar_1...
krank Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 A krzyżyk powstał zapewne jak ktoś chciał tym szelągiem zapłacić za coś i się wydało że to domowa robota" :)
czarek100 Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 dziękuje za pomoc,pozdrawiam z pochmurnego Woj.Łódzkiego czarek100!
sigis3 Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 Witam, a mnie się wydaję, że wszelkie domysły, kto, kiedy i dlaczego zrobił ten krzyżyk są póki co tylko bardzo luźnymi domysłami.1. Potrzebna lepsza fotka, żeby stwierdzić, czy ten szeląg jest prawdziwy, czy fałszywy, ja przynajmniej na tym zdjęciu nie widzę.2. Nie spotkałem się z opisem kasowania" w ten sposób falsyfikatów (literatura, pamiętniki, itp), może ktoś czytał jakiś opis lub coś podobnego?3.Na podstawie np. pamiętników, można stwierdzić, że falsy boratynek były w jakimś zakresie akceptowalne w obrocie, przy większych transakcjach dodawano 10-20% na falsy (fakt często podawany w literaturze) i tyle. 4.Wydaje mi się, że w innych przypadkach falsy były po prostu wyrzucane, (stąd być może duża nadreprezentatywność w dzisiejszych znaleziskach) lub przetapiane. Nie wydaje mi się, żeby ktoś czy jakaś instytucja awiła się" w stawianie krzyżyków na tych w końcu niewiele wartych monetkach.5.Motywy pastwienia się" nad monetami nie zawsze są zrozumiałe, czy logiczne, czego przykładem może być wiele znajdowanych zniszczonych w przedziwny sposób np. monet PRL-u, że nie wspomnę o średniowieczu.Podsumowując, można stwierdzić, że ktoś, prawdopodobnie w epoce, zrobił na monecie krzyżyk. Pytanie dlaczego. Być może nie do wyjaśnienia w przekonywujący sposób.Przyłączam się do prośby o lepszą fotkę i pozdrawiam.
czarek100 Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 niestety na ten czas nie dysponuje innym sprzętem jak telefon,ale jutro coś wymyśle bo strasznie jestem ciekawy wyniku tego śledztwa" a przy okazji wrzucę zdjęcia boratynek z datą 1666 dużo takich nie mam więc spokojnie nie będę dodawał zdjęć bez końca.
margor Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 Witam, sam posiadam również kilka monet wcześniejszych jak i późniejszych epok (oryginały) na których artyści porobili sobie wzorki, gwiazdki, pozacierali niektóre litery/cyfry. Tak że myślę że to też zależało od fantazji lub ewidentnego nadmiaru czasu posiadacza monety.
zbyniek Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Czarek, w tym wątku http://odkrywca.pl/virtualne-muzeum-boratynki,683776.html#683776 napisałem jak zrobić dobrą fotkę telefonem. Gdzieś na końcu tematu zobaczysz mój wpis. pozdr
czarek100 Napisano 4 Lipiec 2011 Autor Napisano 4 Lipiec 2011 zbliżenie na datę i to jest bez wątpienia 1666r
krank Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Boratynka jest po prostu czymś stuknięta :) może zarysowana przez sprzęt rolniczy?mi się kiedyś trafiła boratynka zawinięta w rulonik :) po rozwinięciu super stan...
czarek100 Napisano 4 Lipiec 2011 Autor Napisano 4 Lipiec 2011 ja mam ich ponad 70,ale zwiniętej jeszcze nie trafiłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.