Skocz do zawartości

Battledress - rekonstrukcja

Rekomendowane odpowiedzi

witam, postanowiłem zrekonstruować mundur żołnierza 2 warszawskiej dywizji panc. Otrzymałem od weterana oryginalne naszywki, odznaki, proporczyki i chciałbym ten mundur odtworzyć tak aby był identyczny z oryginałem widocznym na zdjęciu. (kurtka została niestety wyrzucona dawno temu) I tu moja prośba do szanownych forumowiczów o pomoc w identyfikacji wzoru kurtki ze zdjęcia i doradzenie gdzie można takową nabyć. Ja siedzę głównie w niemczyźnie i raczej jestem zielony w temacie PSZ. Fotka została zrobiona w 1945r. Oczywiście mundur będzie tylko wisiał na manekinie :)

Pzdr.

Żołnierz na zdjęciu odziany jest w mundur wz. 40 - czyli uproszczoną w stosunku do wz. 37, wojenną wersję. Na szczęście BD i jego replik na rynku nie brakuje. Można wskazac na sklepy: Soldier of Fortune (GB), What Price Glory (USA), Panther Store (Cz), czy też dalekowschodnie kopie, chociaż ich jakosc bywa różna, mam na myśli materiał z którego zostały uszyte

Czy aby na pewno P40? Rzeczywiście ma odkryte guziki i guziki kieszeni na wierzchu, ale zauważ też, że ma zakładki na kieszeniach, które są dead giveaway", jako to mawiają Brytyjczycy, wzoru P37. Co ciekawe takie trochę dziwne klony BD w różnych wersjach (najczęściej wyglądające jak P37, ale z odkrytymi guzikami na kieszeniach) są spotykane na zdjęciach żołnierzy PSZ (np. BD gen. Maczka: http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_37-529-3.jpg ).

Polscy żołnierze znani byli z modyfikacji wydawanych mundurów, przeróbki polegające na dopasowaniu do sylwetki i upiększeniu", były na porządku dziennym. Fotografia na pewno wykonana jest po czerwcu 1946 roku, kiedy to wprowadzono odznakę pamiątkową dywizji, widoczną na kieszeni munduru, a więc już po wojnie. Może to taka modyfikacja, a może pojawiły się dostawy produkcji któregoś z państw commonwelthu. Niestety moja wiedza w tym miejscu się kończy.

Zdjęcie zostało zrobione 26 lutego 1945 w Paryżu(przynajmniej tak twierdzi NAC: http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/126772:1/11a90e2207ae5c72aa1e962f47f8c7c5/ ).
Ta modyfikacja bynajmniej nie dotyczyła dopasowania do sylwetki, tylko zasadniczego wzoru kurtki. Kolejny przykład: http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/126776:1/11a90e2207ae5c72aa1e962f47f8c7c5/

Czy ktoś orientuje się co do tych wzorów BD (skąd, dlaczego?)

Ten z pantherstore to piękna replika pattern 40, w sumie, tak, tyle, że te nieszczęsne zakładki na kieszeni, dotarłem nawet do zdjęc oryginalnych bluz tak wyglądających, ale zero informacji o tym żeby to były fabrycznie produkowane bluzy. Skłaniałbym się do modyfikacji dokonywanych na zlecenie posiadaczy BD

Spróbuję w takim razie uzyskać jakieś informacje od posiadacza tego BD. Może dokonywał modyfikacji w trakcie wojny. Czy oprócz replik szytych od podstaw są możliwe inne opcje? przeróbka innego wzoru czy coś w tym rodzaju? Najchętniej zakupiłbym oryginał, ale wiadomo że z tym różnie bywa.

Oryginalne BD sprzedaje na pewno sklep Soldier of Fortune, ale myślę, że rekonstruktorzy PSZ/Z mogliby podac Ci też inne adresy, fotki pochodzą z róznych książek nt. PSZ/Z postaram się zeskanowac kilka w wolnej chwili wyślę ci na mail

Jeżeli chodzi o repliki Battledressów to słyszałem, że bardzo dobre robi nasz południowy sąsiad. Na tym forum był już polecany...
Osoba, która posiada kilka oryginalnych BD twierdzi, iż z metra nie rozpozna się czy oryginał czy kopia.

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=637339 - na końcu zdjęcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie