skolcio Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2011 witam, postanowiłem zrekonstruować mundur żołnierza 2 warszawskiej dywizji panc. Otrzymałem od weterana oryginalne naszywki, odznaki, proporczyki i chciałbym ten mundur odtworzyć tak aby był identyczny z oryginałem widocznym na zdjęciu. (kurtka została niestety wyrzucona dawno temu) I tu moja prośba do szanownych forumowiczów o pomoc w identyfikacji wzoru kurtki ze zdjęcia i doradzenie gdzie można takową nabyć. Ja siedzę głównie w niemczyźnie i raczej jestem zielony w temacie PSZ. Fotka została zrobiona w 1945r. Oczywiście mundur będzie tylko wisiał na manekinie :) Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Żołnierz na zdjęciu odziany jest w mundur wz. 40 - czyli uproszczoną w stosunku do wz. 37, wojenną wersję. Na szczęście BD i jego replik na rynku nie brakuje. Można wskazac na sklepy: Soldier of Fortune (GB), What Price Glory (USA), Panther Store (Cz), czy też dalekowschodnie kopie, chociaż ich jakosc bywa różna, mam na myśli materiał z którego zostały uszyte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Czy aby na pewno P40? Rzeczywiście ma odkryte guziki i guziki kieszeni na wierzchu, ale zauważ też, że ma zakładki na kieszeniach, które są dead giveaway", jako to mawiają Brytyjczycy, wzoru P37. Co ciekawe takie trochę dziwne klony BD w różnych wersjach (najczęściej wyglądające jak P37, ale z odkrytymi guzikami na kieszeniach) są spotykane na zdjęciach żołnierzy PSZ (np. BD gen. Maczka: http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_37-529-3.jpg ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Polscy żołnierze znani byli z modyfikacji wydawanych mundurów, przeróbki polegające na dopasowaniu do sylwetki i upiększeniu", były na porządku dziennym. Fotografia na pewno wykonana jest po czerwcu 1946 roku, kiedy to wprowadzono odznakę pamiątkową dywizji, widoczną na kieszeni munduru, a więc już po wojnie. Może to taka modyfikacja, a może pojawiły się dostawy produkcji któregoś z państw commonwelthu. Niestety moja wiedza w tym miejscu się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Zdjęcie zostało zrobione 26 lutego 1945 w Paryżu(przynajmniej tak twierdzi NAC: http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/126772:1/11a90e2207ae5c72aa1e962f47f8c7c5/ ). Ta modyfikacja bynajmniej nie dotyczyła dopasowania do sylwetki, tylko zasadniczego wzoru kurtki. Kolejny przykład: http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/126776:1/11a90e2207ae5c72aa1e962f47f8c7c5/Czy ktoś orientuje się co do tych wzorów BD (skąd, dlaczego?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2011 No to zdjęcie które wstawiłem rzeczywiście mogło zostać zrobione już w 1946 wtedy osoba ta powróciła do kraju, a fotka jest z dokumentu wydanego już w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Daj zblizenie na guziki, wyglada ze to kanadyjskie, jednak nie jestem pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Zbliżenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 28 Czerwiec 2011 Share Napisano 28 Czerwiec 2011 Guziki wygladaja dosc dziwnie, jakby metalowe, sa zaokraglone na krawedziach.Jednak nie jest to kanadyjski BD, sprawdzilem, mialy zakryte guziki na kieszeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 29 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2011 Wierzę w was drodzy forumowicze. :) Na pewno nie brakuje tutaj speców od PSZ, którzy rozgryzą problem pochodzenia BD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2011 http://www.panther-store.cz/en/catalog/en/british-militaria-1914-1945/jackets_206/produkt/battledress-jacket-p40-austerity Czy ten BD odpowiada temu z fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 30 Czerwiec 2011 Share Napisano 30 Czerwiec 2011 Ten z pantherstore to piękna replika pattern 40, w sumie, tak, tyle, że te nieszczęsne zakładki na kieszeni, dotarłem nawet do zdjęc oryginalnych bluz tak wyglądających, ale zero informacji o tym żeby to były fabrycznie produkowane bluzy. Skłaniałbym się do modyfikacji dokonywanych na zlecenie posiadaczy BD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2011 Spróbuję w takim razie uzyskać jakieś informacje od posiadacza tego BD. Może dokonywał modyfikacji w trakcie wojny. Czy oprócz replik szytych od podstaw są możliwe inne opcje? przeróbka innego wzoru czy coś w tym rodzaju? Najchętniej zakupiłbym oryginał, ale wiadomo że z tym różnie bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2011 PS Mógłbyś wrzucić te fotki lub podać linki? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 1 Lipiec 2011 Share Napisano 1 Lipiec 2011 Oryginalne BD sprzedaje na pewno sklep Soldier of Fortune, ale myślę, że rekonstruktorzy PSZ/Z mogliby podac Ci też inne adresy, fotki pochodzą z róznych książek nt. PSZ/Z postaram się zeskanowac kilka w wolnej chwili wyślę ci na mail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pattern1937 Napisano 1 Lipiec 2011 Share Napisano 1 Lipiec 2011 Jeżeli chodzi o repliki Battledressów to słyszałem, że bardzo dobre robi nasz południowy sąsiad. Na tym forum był już polecany...Osoba, która posiada kilka oryginalnych BD twierdzi, iż z metra nie rozpozna się czy oryginał czy kopia. http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=637339 - na końcu zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.