Skocz do zawartości

Natrafilem na mozliwy skarb rodzinny.

Michnik400

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. prawdopodobnie na mojej działce rodzinnej jest ukryty skarb, który został gdzieś zakopany na działe.

Babcia opowiadała, ze w czasie II wojny swiatowej, kiedy zbliżały sie wojaska niemieckie, caly dobytek rodziny ( nie wiem czy to zloto czy tylko banknoty, lub same pamiatki) zostaly gdzies zakopane. Kiedys jak bylem maly to cala rodzina tego szukala, bez zadnych wykrywaczy i nic nie znalezli. Ja chcialbym na nowo rozpoczac te poszukiwania dlatego potrzebuje pomocy i chcialbym sie dowiedziec jaki kupic wykrywacz metali, ktory moze zlokalozowac jakas skrzynke czy cos pod ziemia, mogaca posiadac srebro i zloto.

wolalbym jakis najtanszy, bo nie wiem czy cos znajde wogole. A jak gleboko moze byc zakopany skarb to yez nie wiem.
Prosze o odpowiedz
Napisano
Enders przecież te kanarki to mają z 20cm zasięgu:) na monetki to tak,ale nie na depozyt.kup kolego smętka używanego albo jakiś wykrywacz PI np. Saper za 600zł. Albo wypożycz bo są ogłoszenia.pozdrawiam
Napisano
No tak... tylko, że kolega nie określił jak głęboko to coś może leżeć... tak więc może być dobry kanarek jak i Smętek ;)

Pozdrawiam!
Napisano
Jak jest to niewielka działka proponuję szpadel i duże sito to przesiewania żwiru i zabawić sie w archeologa ja bym tak zrobił gdybym miał pewność że jest ukryty skarb,jeżeli chodzi o wykrywacz to nie potrzrebny ci jakiś drogi detektor tylko taki aby dawał sygnał nic więcej
Napisano
Co bez kometarza?chłopie a po co ci drogi wykrywacz na pamiątki czy banknoty trzeba przekopać teren i tyle,ja nie mówie o srebrnych monetkach leżących na polu i o wykrywaczu z dyskryminacją za 4000 tys,chyba potrzeba tu szczęścia i cierpliwości też szukałem zakopanej konewki od mleka w sadzie z porcelaną więc na konewkę wystarczy chyba all-1 co??Tradytor też jestem za tym bez komentarza..a może nabitymi postami pochwalisz sie swoją wiedzą jak byś to zrobił
Napisano
Chłopie napisałeś Tylko taki aby dawał sygnał" więc co MD ma tego szukać ???albo sitem przesiewać ??? Wiadomo,że jak depozyt to raczej pod powierzchnią nie leży tylko głębiej więc proponował bym coś głębszego nie tylko aby piszczało:)np. tak jak napisał kempa np. saper.Wykrywacz za 4000 tyś ??? Skoro wychodzisz z założenia,ze trza przekopać teren to po co w ogóle piszczała??? Ja tam bym wolał kopać tylko w tym miejscu gdzie coś potencjalnie może być a nie całą działkę przeorać ale to już jak kto lubi.
Napisano
Kiedyś kolega mnie poprosił o przysługę w odnalezieniu skarbu rodzinnego. Zgodziłem się, ale wiedziałem co się święci i od razu zapowiedziałem ja szukam, ty kopiesz". Tak więc się stało. Ja siedziałem sobie przy herbatce i domowym cieście i od czasu do czasu pokazywałem kolejne cele do sprawdzenia, a on kopał:)
Po wykopaniu sporej sterty wszelakich wielkogabarytowych śmieci dał sobie spokój. Stwierdził, że jak tak dalej pójdzie to odrestaurowanie terenu będzie go kosztowało dużo więcej niż te parę złotych rubli, które babka zakopała, tylko zapomniała zapamiętać gdzie dokładnie to było.
Napisano
jak ma być tanio to proponowałbym albo wypożyczyć wykrywke albo sprawić sobie pulsara za 250 złociszy zasięg ma ok. (kanister 5 l. z około 80 cm)przynajmniej ten który miałem raz na wypadzie
Napisano
MD to szajs ale uwierz większy przedmiot znajduje bez problemu...sitem napisałem w przenośni bo takie tereny najlepiej przekopać jak się wie mniej więcej pod jakim drzewem leży,bo jak jest porcelana zawinięta w starych korzuchach lub tym podobnie to żadnym wykrywaczem tego nie znajdziesz,takich zakopanych majątków po wojnie jest wiele począwszy tak jak napisałem od ubrań po siodła od koni,pasy,szleje porcelany garnki,trafiło ci sie coś takiego?Wykrywka potzrebna jest tylko do znalezienia karnistra lub konwy,na skrzynie drewniane przekopanie terenu oczywiście niewielkiego
Napisano
Czytam i stwierdzam, że wiesz że dzwoni ale nie wiesz gdzie skoro jesteś taki specjalista to już nie podejmuję dyskusji. A jak skrzynia ma metalowe okucia zawiasy kłódę itp.To co lepiej kopać całą działkę czy tylko tam gdzie sygnał ???Kolega napisał, że nie wie co jest zakopane więc ja bym zaczął od sprawdzenia sygnałów a potem ewentualnie ciężka praca i wywrotka całego gruntu.MD to szajs ale uwierz większy przedmiot znajduje bez problemu" Tylko ciekawe z jakiej głębokości??? A w depozytach właśnie chodzi o tą głębokość".MD to można szukać monet pod dywanem:)
Napisano
dajcie sobie spokój, lepiej napisz kolego w jakiej okolicy, a na pewno ktoś podjedzie. Zwrócisz za dojazd, postawisz kawę i sprawa załatwiona.

Ja mogę do 50km dojechać w ramach koleżeńskiej pomocy, tylko karpatkę albo sernik musisz dla mnie mieć :)
Napisano
Nie napisałeś jaki duży teren jest do sprawdzenia. Może w tym przypadku wystarczy zwykła kłójka" - długi, cienki metalowy sztywny pręt ostro zakończony, co parę(naście) cm. wbijasz w ziemię, natrafisz na opór sprawdzasz jak duży jest obiekt i kopiesz - metoda najtańsza, siebie i działkę dotlenisz :)
Napisano
Kup jakąś wykrywkę PI, do niej ramę, Przejedź cały teren małą cewką, jak nie znajdziesz skarbu", to przejedź ramą. Żeby się puszek nie nakopać kup sprzęt z rozróżnianiem metali.
Napisano
Szpecem nie jestem jestem takim samym poszukiwaczem jak każdy z nas,wiecie chłopaki o tym że szukając czegoś takiego wykrywacz trzeba ustawić na wszystkie metale bo tak jak piszesz może to być skrzynia z okuciami lub jak ja mówię stara zardzewiala konwa po mleku znając życie teren zaśmiecony da sygnal co 10cm.życzę miłego kopania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie