Skocz do zawartości

Krzyżyk jaka epoka.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
taki pewny jesteś STG? podeprzesz swoją wypowiedź źródłem?

technika wykonania nie sugeruje jasno konkretnego powiedzmy 50-lecia, a była znana i wykorzystywana już pod koniec wieku XVII..
moda na krzyżyki tego typu, także przyszła na przełomie obu wieków..
głęboki XVII w. to głównie krzyże trójlistne, często jeszcze odlewane..

pozdrawiam.
Napisano
ładny.
dość wytarty, stąd można wnioskować iż był długo noszony.
tak jak pisałem.
Przełom XVII - XVIIIw. i cały wiek XVIII.

występują różne wielkości i odmiany, widziałem najmniej kilkadziesiąt odmian, zarówno z cienkiej jak i grubszej blaszki, o odmiennym rysunku, choć zawsze bardzo podobne do siebie.

problem polega na tym iż nie wiadomo do końca gdzie je produkowano i kto ten wzór wprowadził.
W Polsce musiały być noszone powszechnie, co widać po ilości odmian i w ogóle po ilości znajdowanych.

pozdrawiam.
Napisano
kolego shadowN na pewno 18 wiek,ale może być 17 w. mam kilka medalików z tego okresu,nie jest to 19 albo 20 wieczna robota.podobne można trafić np.na pobojowiskach wojen śląskich 1740-1762
Napisano
wiem o tym, były one noszone przez długie lata, jako pamiątki, przekazywane z pokolenia na pokolenie, tak więc mogą wychodzić nawet i na późniejszych pobojowiskach, co nie musi oznaczać że nie są starsze..
Pytając o źródło STG, miałem na myśli czy masz np. jakąś publikację traktującą lub choćby wspominającą te krzyżyki, bo panuje przysłowiowa susza" w temacie.
;-)
pozdrawiam.
Napisano
generalnie nic nie ma na temat, medalików łatwo coś rozpoznać z 19,20 wieku,ale coś znacznie starszego to mamy już problem,18-19 wiek ma kilka w sobie kilka znanych elementów ,a coś starszego to już kosmos ciężko się określić można nawet pomylić się o tysiąc lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie