Skocz do zawartości
  • 0

odznaka

ditko

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich , ostatnio trafiona , czyja albo kogo może byc? Z tyłu widoczna sygnatura niestety nie do odczytania . Pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jaka tam symbolika harcerska.
Motyw lilii jest znany przynajmniej od dziesiątego stulecia. Najczęściej łączony z Francją-lilię do swojego herbu wprowadził w XI w francuski król Filip I. Wcześniej lilia znana jest jako element symboliki chrześcijańskiej. Lilie są również w herbie Florencji, w herbie kanadyjskiej prowincji Quebec oraz kilku miast polskich-Bielsko-Biała, Nysa, Wierzbno czy w trzynastowiecznym herbie Paczkowa. A pewnie i w kilku innych.
Lilia jest elementem wielu herbów rycerstwa polskiego oraz książąt, np. Przemysła I, Siemowita I Mazowieckiego, Świętopełka i początkowo Sambora II. Lilie to także herb Walezjuszy.
Jako symbol harcerstwa jest tak młody jak samo harcerstwo i nie występuje na tarczy herbowej lub z innymi symbolami.

C.
Napisano

Witam wszystkich , ostatnio trafiona , czyja albo kogo może byc? Z tyłu widoczna sygnatura niestety nie do odczytania . Pozdrawiam

Napisano
Witam.Krzyż bez wieńca i lilijki,ale ogólnie symbolika harcerska(patrz link),ten trop też trzeba brać pod uwagę,jak zauważył kolega morro1980.
http://free.of.pl/z/zhpwatra/symbolew.htm
Pozdrawiam.*
Napisano
Witam udało mi się odczytac sygnaturę
ROBINSCO
ATTLENORD lub ATYLENORD
?ASS
Pachnie mi to czymś z wysp . Też obstawiałem harcerstwo tylko ten krzyż i koniczyna mnie intryguje .
Napisano
Emblemat z harcówki ? 3x2,5 cm ? Haha.
Krzyż jest rycerski, koniczynka 4-listna. Do tego trójkąt w którym umieszczono lilię ma znakowane tło. Taki sposób yflowania" określa jakiś kolor. Znaczy to, że odznaka/emblemat wykonane było jedynie w metalu, bez barwienia czy pokrywania emalią.

C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie