okejos Napisano 15 Czerwiec 2011 Autor Napisano 15 Czerwiec 2011 kupiłem za całe 3 euro w niemczech zołnierzyki ołowiane. ale kodowane ???
okejos Napisano 15 Czerwiec 2011 Autor Napisano 15 Czerwiec 2011 kupiłem za całe 3 euro w niemczech zołnierzyki ołowiane. ale kodowane ???
okejos Napisano 15 Czerwiec 2011 Autor Napisano 15 Czerwiec 2011 czy to takie samo kodowanie ja np na bagnetach ???
Ave Danzig Napisano 15 Czerwiec 2011 Napisano 15 Czerwiec 2011 przejrzyj to http://www.ssrelics.net/ss-insignia.htm
Landszaft Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 żołnierzyki są odlewem współczesnym z form jakie sprzedaje firma Meisterzinn Nurnberger http://www.meisterzinn.de/metallgiessformen.php jest to forma kirasjera na koniu gdzie forma posiada 4 głowy do odlewania aby były różne formacje wojskowe . Każdy kto zakupi formę ma prawo odlewania i sprzedawania figurek nie wolno kopiować formy która jest produktem zastrzeżonym i wzorem handlowym, Tu widać że ktoś odlewa figurki z formy i ma swój prywatny stempel który jest BEZ ZNACZENIA .Obecnie nadal jest kilka firm które sprzedają formy do odlewania żołnierzyków ze stopów ołowiano-cynowych . Jedne z lepszych w cenie co do jakości ma Meisterzinn " formy aluminiowe, oraz Pirnce August i Schidkrot formy kauczukowe . Największym producentem form w okresie 1904-1945 była firma Schneider których to często żołnierzyki można wykopać z wykrywaczem na polach oraz często można zakupić na różnych flomarkach . wydała około 400 różnych form . Niektóre z nich to prawdziwe rarytasy bardzo drogie.
ktos451 Napisano 16 Czerwiec 2011 Napisano 16 Czerwiec 2011 RZM robił wiele propagandowych rzeczy, może jakieś żołnierzyki armii Pruskiej z pod Waterloo - wielkie zwycięstwo.A to skopiowane z angielskiej wikipedii - dlatego Kali jeść Kali pić - tłumaczone przez przeglądarkę google chrome.Licencji RZM można było kupić i do połowy 1934 roku było około 15.000 licencjonowanych fabryk i producentów rzemiosła, 1500 handlarzy, 75.000 i 15.000 mistrzów krawiectwa tzw rązowy sklepy" w Rzeszy Niemieckiej.Ale to chyba mało prawdopodobne...
Pytanie
okejos
kupiłem za całe 3 euro w niemczech zołnierzyki ołowiane. ale kodowane ???
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.