Skocz do zawartości
  • 0

Bagnety perkun wz24 i 29

norman33

Pytanie

Napisano
Wyszły dwa bagnety perkun z piaseczku z żabkami. Zależy mi aby pogłębić swoja wiedzę w ich kierunku (tzn czy to raczej typowe komplety z pochwami i żabkami czy coś specyficznego). Przy poszczególnych zdjęciach postaram się zadać pytania o niektóre ich elementy. Fajnie by było gdyby po odbiorach albo numerach serii dało się mniej więcej określić rok produkcji. Za wszelkiego typu spostrzeżenia i sugestie będę bardzo wdzięczy i z góry dziękuje za odpowiedź. Bagnety wrzuciłem też do działu konserwacji celem fachowych porad w tym kierunku.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wz24 zdjęcie nr 11 Na żabce rok 1922 i powyżej słabo widoczne cyfry 11. Czy to rok produkcji czy wzór żabki? Co oznacza 11? Czy to naturalny komplet, czy raczej te żabki występowały częściej w konfiguracji z innymi bagnetami?

Napisano
Gratuluje! Rzadko z ziemi wychodza takie stany, zwlaszcza po tylu latach, pogratulowac :)

Wiekszosc w zasadzie wyjasnil Ci juz Kolega powyżej, ja tylko dodam trochę odnośnie bić. Odbiór S w kwadracie jest bardzo popularnym odbiorem na perkunach wz.24, natomiast ciekawe jest to że twój egzemplarz pochodzi z tajemniczej serii B" o ktorej jak narazie niewiele wiadomo. Sprawdź czy pochewka od niego też ma sekwencję liczb zakończoną literka B". Żabka to nie wz.22 tylko raczej wz.23 szyta do lisciaka, ale była tez zestawiana z innymi, rodzimymi typami (co widać na załączonym obrazku).
Napisano
zamiast zakładać dwa wątki w konserwacji było założyć jeden,i zamiast znów dodawać zdjęcia skopiować ten link z identyfikacji..
Napisano
Jeszcze jedno: w 1939 na krótko przed wojną zostal naostrzony i otrzymal tzw. szlif mobilizacyjny" przygotowujacy bagnety do wojny. Jezeli chodzi o rok produkcji to trudno powiedziec, przypuszczam ze połowa lat 20-tych.

Perkun wz.28 to wczesniejsza wersja z oporą okładek (wyprodukowany przed 1935, wiecej bedzie mozna powiedziec po odczytaniu numeru na jelcu o ile takowy jeszcze jest), bicia standardowe, z tego co widzę również otrzymał szlif mobilizacyjny. Inicjały na żabce to ciekawostka.

Pozdrawiam
Napisano
Gratulacje.Stany bardzo sympatyczne i wszystko w kompletach.Super!!:)

Chlopaki powiedza ci wiecej ja tylko zaznacze ze Wz 24 masz chyba w zabce wz 22 a bagnet wz 28 masz w zabce uniwersalnej wz 24 ale to nic nadzwyczajnego.czesto tak sie trafia.Natomiast jezeli chodzi o ' fazowanie ' piora to wszystko jest rowniez w jak najlepszym porzadku.Tak wygladalo wyjezdzajac z fabryki.Zdazalo sie ze podczas wykonywania szlifu bojowego ostrzono rowniez ta czesc piora od strony grzbietu(mam taki przypadek w bagnecie wz 29).Byly to przypadki z tego co zauwazylem raczej epizodyczne.Pzdr
Napisano
Podziękowania dla stock84 i por.pil.020. Mam jeszcze pytanko do por.pil.020. Mówisz że żabka wz23, a na niej jest rok 1922 czy nazwy wzorów w Polsce nadawano post factum czy to raczej nie będzie wz23. nad rokiem jest jeszcze na tej żabce cyfra 11 ale jest ona słabo widoczna nawet na zdjęciach w większej rozdzielczości a na tych w ogóle. co mogła oznaczać?
Napisano
MVII i data (np MVII 1922) to sposób sygnowania żabek(nie tylko także np ładownice) przez Wielkopolską Spółdzielnie Siodlarzy i Rymarzy.Raczej nie jest to tak jak napisałem wyżej miesiąc i rok produkcji.

Prawidłowa nazwa żabki ze zdjęcia z bagnetem wz 24 to wz 28(do liściaka 98/05) tak przynajmniej podaje Pan Leszek Zachuta...
Napisano
Podejrzewam ze nie jest to numer 11 a II rzymska bo tak sygnowano zabki.Rzymska liczba i pelna data cyframi arabskimi.Czyli miesiac i rok produkcji...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie