Skocz do zawartości

Znalazł monetę. Grozi mu 5 lat więzienia!

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wszystko należy do państwa i niech należy a państwo wszystko sprzeda chińczykom lub innym żeby zarobić,,zwiększyć budżet,,i nie będzie się pytało nas czy tego chcemy.
Napisano
Marv idac tym torem co mowisz to nawet stara podkowa czy zardzewialy gwozdz czy kawal blachy majacy powyzej 50 lat nalezaloby oddac i zglosic.
W zwiazku z tym ludzie kopiacy przy swoim domu w ogrodku czy tez dzialkowcy ,budowalancy itd itp powinni zglaszac i zanosic stare zelastwo bo moze to byc zabytek.
Idac tymi kategoriami kazdy cos wyryl w glebie obojetnie czy z wykrywka czy nie tak wiec mamy miliony potencjalnych przestepcow i setki milionow przestepstw.
Spokojnie polowa zlomu oddawanego na skupy zlomu rowniez jest z ziemi,dlatego tez nalezaloby je zamkac i poddac szczegolowej kontroli gdyz lacznie z hutami do ktorych oddaja zlom zajmuja sie paserstwem i czerpia z tego zyski.
Idac tym tropem mamy do czynienia z gigantyczna mafia.
Jesli to prawo mialobybyc tak interperetowane jak zostalo to podane w Fakcie to stanelyby wszelkie inwestycje,hutnictwo itd a wiekszosc ludzi poszlaby do pierdla i obic by nie bylo komu".
Napisano
Nie krakaj, nie krakaj bo może się spełnić. Wszystko pomału staje (inwestycje, hutnictwo, niektóre gałęzie przemysłu, obić nie bedzie komu") i nie zanosi sie szybko na poprawę sytuacji.
Napisano
Vorax ktoś na forum kiedyś wyskoczył z akcją żeby złom wszelaki wykopany z ziemi do ministerstwa zanosić i walnąć im pod drzwi niech biegli zbadają stare gary,gwoździe,druty.Aby wreszcie zmienić chore prawo.Ale czy tak nie jest? wszystko w ziemi to państwowe i my nie mamy praktycznie żadnych praw do znaleziska.
Napisano
A jeśli dogadam się z właścicielem pola i pozwoli mi szukać na jego polu - to jak znajdę monetę, która ma więcej niż 50 lat to gdzie powinienem to zgłosić. Może właśnie naruszyłem jakieś stanowisko archeologiczne?? Może ta moneta to skarb narodowy - której właścicielem zgodnie z literą prawa jest skarb państwa. Komu i jak mam zgłaszać każde takie znalezisko??? Nie chcę być przeciwko polskiemu prawu i chcę zgłaszać każdą monetę która jest starsza niż 50 lat. Może ten rolnik nie wie że właśnie orze po stanowisku archeologicznym gdzie leży sobie 1. kopiejka z 1892r. to jest przecież własność naszego państwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie