Skocz do zawartości

Kolekcje klamer vol. X I

Rekomendowane odpowiedzi

no huku ta klamerka (NSDStB) super jeszcze takiej nie trafiłem i chyba długo nie trafię ale nigdy nie wiadomo:-)narazie dziaisj na spacerku taka pruska ale jaki wzór tego nie wiem jest na id.ale nikt nie napisał może ty coś podpowiesz?

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

witaj huku pojechałem dzisiaj jeszcze raz w to miejsce i faktycznie oczko wylazło ale nie od tej sztuki co trzeba;-)lw chyba wczesna wersja?teraz pojadę poszukać pudełko od niej i może znowu inna wyskoczy:-)

Tu są prawie wszystkie carskie kolejówki (te najbardziej typowe):
http://www.pryaga.nm.ru/russia/rusjdor1.htm
Wybaczcie, chwilowo nie mam czasu na pojedyncze szczegółowe fotografie. Może kiedyś, jak jeszcze coś dojdzie, założę osobny temat. Na razie żmudnie gromadzę materiał porównawczy.

• 2 weeks later...

witam

to i ja dołaczę najnowszą znajdkę...jeszcze przed czyszczeniem (orzeł nakładany)

na tym forum nie znalazłem podobnej.

czy kościuszkowska klamra to częste znalezisko.... ?
stan słaby ale może ktoś się pokusi o wycenę. Będę wdzięczny

witam,
poproszono mnie o lepsze zdjęcia więc ...
po lekkim czyszczeniu (woda i mydło) oraz odrobinie oliwki.

orzełek ma niewielkie otwory w skrzydłach co sugeruje iż pierwotnie był zapewne mocowany na czapce.

Po oczyszczeniu tyłu widać iż mamy do czynienia z pierwotną klamrą DJ.
Tak zwana sztuka okopowa była tworzona przez żołnierzy 1 DP raczej często, jednak podobnych klamer jakoś na portalach aukcyjnych nie widać, czy to znaczy iż był to proceder nie tak powszechny czy może wykonanie raczej kiepskie.

Pytanie do znawców. Nie chciałbym jej zniszczyć a bardziej podczyścić. Czy jest sens? Jeśli tak to czym to zrobić by było jak najmniej inwazyjnie.

I kolejna prośba. Jeśli ktoś posiada zdjęcie Kościuszkowca z podobną klamrą to będę wdzięczny za udostępnienie.
pozdrawiam

witam i gratuluje klamerki

piszesz -

jakoś na portalach aukcyjnych nie widać, czy to znaczy iż był to proceder nie tak powszechny czy może wykonanie raczej kiepskie."

nie jest to częste trafienie ale zdarza się ,na portalach aukcyjnych na klamrach wh ,ss, hj itd.to że teraz nie ma akurat na magazynie :):):) ,to nie znaczy że trafiłeś klamrę jako pierwszy w życiu :) co nie znaczy że wiele szumowin nie podrabia tego typu przeróbki - tak przeróbki :):)

dobrze ci radzę zostaw ją w taki stanie jak jest bo jak kura odpadnie to żadne gwarancje nie pomogą :):) będziesz ją mógł sobie zostawić w kolekcji a nie sprzedać" bo jak się nie mylę to o to chodzi ? -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie