janczar Napisano 21 Maj 2011 Autor Napisano 21 Maj 2011 witam mam dylemat:Głowiliśmy siez kolegami ostatnio czy rakietnica 27 mm Pistol Signal 42 (Smooth Bore)podchodzi pod ustawę o broni i amunicji ??
janczar Napisano 21 Maj 2011 Autor Napisano 21 Maj 2011 sprawa wyjaśniona Na broń sygnalizacyjną i alarmową wymagane jest pozwolenie H. Bez pozwolenia jest bodaj do cal.6mm.
seba102 Napisano 10 Czerwiec 2011 Napisano 10 Czerwiec 2011 Witam a ja słyszałem o pewnego znajomego ze bron można posiadać jeżeli lufa jest przewiercona lub zalano ołowiem, czy to prawda czy tylko plotka .
maciekszprotawa Napisano 27 Listopad 2011 Napisano 27 Listopad 2011 Znowu odkopuję, bo mnie to mnie interesuje. Znam sklep internetowy który sprzedaje cal. 9mm bez pozwolenia. Amunicja wygląda jak prawdziwa. Jak z tym jest?
tatar Napisano 27 Listopad 2011 Napisano 27 Listopad 2011 Pozwolenia nie potrzebujemy na broń hukową kal6mm,oraz na broń deko.Czyli pozbawioną cech bojowych przez wyspecjalizowanych rusznikarzy i posiadającą certyfikat CLK.Sklepy internetowe,właśnie taką sprzedają.Ale już broń deko sprowadzona z poza naszych granic,np z Czech czy Niemiec mająca tamtejsze certyfikaty.W naszym kraju jest nie dozwolona.Ot mamy takie dziwne przepisy prawne.
karabin Napisano 28 Listopad 2011 Napisano 28 Listopad 2011 @seba102,twój znajomy nie ma racji,bez stempelka z CLK w świetle prawa jest to nadal pełnowartościowa broń.Ja się z tym osobiście nie zgadzam bo w ustawie bronią jest przedmiot zdolny do miotania pocisków na odległość (skrótowo).Czy takim przedmiotem jest karabin zalany ołowiem czy skamielina mausera? Nie! gdyż nie jest zdolna do miotania pocisków na odległość a jeśli nie może tego uczynić to nie jest bronią a jedynie przedmiotem ją przypominającym. W praktyce jednak wszystko zależy od biegłych i sądu. Znane są przypadki że skazywano za monolity broni,ale znane są też takie że sąd pogonił prokuratora za zawracanie gitary zardzewiałym złomem i sprawę umorzył. Wszystko dla tego że ustawa jest nie precyzyjna i można ją dowolnie interpretować.Pozdrawiam
Catadero Napisano 28 Listopad 2011 Napisano 28 Listopad 2011 Wszystko opiera się na tym, że ustawa określa co jest bronią lub jej istotna częścią nie określając w jakim stanie jest jeszcze bronią a w jakim nie. I tu otwiera się pole do interpretacji dla policjantów, sędziów i prokuratorów. Zwykle na niekorzyść podejrzanego.C.
karabin Napisano 28 Listopad 2011 Napisano 28 Listopad 2011 Zwykle tak jest i na zmianę tego nie liczę,zresztą co tu gadać,sprawa ,,donaldówki,, (rurka+petarda ) mówi za siebie. Nowy Rok za pasem,kto kupi fajerwerki i będzie odpalał je z kawałka rurki musi liczyć się z tym że pójdzie siedzieć za nielegalne posiadanie broni.To chore.
Patryk7k5 Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 karabin przeczytaj sobie nową ustawę o broni i amunicji bo definicja, którą podajesz skrótowo jest już nieaktualna.art. 7W rozumieniu ustawy bronią palną jest każda przenośna broń lufowa, która miota, jest przeznaczona do miotania lub może być przystosowana do miotania jednego lub większej liczby pocisków lub substancji w wyniku działania materiału miotającego.skamieniały mauser - KAŻDA PRZENOŚNA BROŃ LUFOWA PRZEZNACZONA DO MIOTANIA - bo do tego chyba mauser jest przeznaczonyniestety przeznaczony a zdolny to różnica - taką mamy ustawę
Patryk7k5 Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 zalany ołowiem - MOŻE BYĆ PRZYSTOSOWANY :)co nie zmienia faktu że pomimo zalania dalej jest przenośną bronią lufową przeznaczoną do miotania...pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.