dareg Napisano 20 Maj 2011 Autor Napisano 20 Maj 2011 witam,proszę o więcej informacji na temat tych blaszek,pozdrawiam
Spalice Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Witam.Na moje oko to jakieś marki narzędziowe,żetony.ZM-zakłady mechaniczne?
abcd Napisano 8 Kwiecień 2012 Napisano 8 Kwiecień 2012 Na pewno żeton pochodzi z zakładów żyrardowskich, pod linkiem poniżej analogiczny żyr.man. z weberei czyli tkalni. Wykwalifikowany personel w fabryce był niemieckojęzyczny i na żetonie przy krajowej nazwie firmy użyto niemieckiej nomenklatury technicznej http://allegro.pl/blaszka-i2234748468.html
abcd Napisano 8 Kwiecień 2012 Napisano 8 Kwiecień 2012 Strumpf fabrik -pończoszarnia jak sprawdziłem w sieci stanowiła dział manufaktury więc trop Catadero jest dobry
Catadero Napisano 21 Maj 2011 Napisano 21 Maj 2011 jakoś kojarzy mi się z Żyrardowem w tym okresie koniec pierwszej wojny i rok/dwa po wojnie. A znaczek może być:ŻYRardowska MANufakturaSTRumPFFABRik185czyli marka z żyrardowskiej fabryki pończoch. Taka produkcja akurat z tym miastem kojarzy się jak najbardziej. Wzór czcionki raczej z początków XXw. No i to ŻYR".Ale to tylko sugestia. Może teren na którym wyszło coś podpowie?C.
mariusz12348 Napisano 21 Maj 2011 Napisano 21 Maj 2011 manufaktura Żyrardów najprawdopodobniej żeton wejściowy
dareg Napisano 22 Maj 2011 Autor Napisano 22 Maj 2011 znalazłem je niedaleko Żyrardowa. w sumie to na mapie znalazłem pewne miejsce no i z pustymi rękoma nie wróciłem, na pierwszy rzut oka tez mi się to skojarzyło z Żyrardowem. oprócz tego wyszło jeszcze kilka feningow. dzięki za odp
Mazow Napisano 21 Maj 2011 Napisano 21 Maj 2011 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=668813A gdzie kolego znalazłeś te blaszki.Ja swoją znalazłem niedaleko Żyrardowa.Z tego co mi powiedziano, znajdowały się tam pola lnu.Pozdrawiam,Mazow
Pytanie
dareg
witam,
proszę o więcej informacji na temat tych blaszek,
pozdrawiam
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.