Luftwaffe25 Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 Witam!Mam prośbę potrzebuję wszelkich informacji na temat stalagu.Podobno trzymano tam francuskich jeńców i amerykańskich pilotów.Bardzo proszę o informacje.Pozdrawiam!!!
Czlowieksniegu Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Zawsze możesz obejrzeć Wielką ucieczkę".lub np http://www.flickr.com/photos/stephane_c/1052358833/in/photostream/
kindzal Napisano 14 Maj 2011 Napisano 14 Maj 2011 Francuskich napewno, ale innych tez, w tym Polaków.
janczar Napisano 14 Maj 2011 Napisano 14 Maj 2011 amerykańscy też byli w Żaganiu o polskich żołnierzach nie wpsominając
Czlowieksniegu Napisano 15 Maj 2011 Napisano 15 Maj 2011 Z ciekawości- co ma XVII A wspólnego z Żaganiem?PS No, chyba że Ci się film z aszą" ucieczką pogibały :-)
Luftwaffe25 Napisano 18 Maj 2011 Autor Napisano 18 Maj 2011 Hmm chyba nie.Zastanawia mnie tylko co robił nieśmiertelnik z Austrii na dolnym śląsku?
Czlowieksniegu Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Do Wehrmachtu załapało się c.a. 300 tys. Austriaków ( nie licząc Adiego ). Określenie DŚ jest na tyle pojemne, że nie sposób określić, czy dana jednostka/żołnierz mieli szansę się przez ten teren przewinąć.
kindzal Napisano 18 Maj 2011 Napisano 18 Maj 2011 Cyba zle to zrozumiales Yeti. Chlopowi chodzi o niesmiertelnik stalagowy ze Stalagu XVIIA, ktory to Stalag znajdowal sie wlasnie w Austrii.Luft, nic w tym dziwnego. Jenców wozili w te i we wte, a niesmiertelniki wymieniano na nowe dopiero po przybyciu do nowego miejsca pobytu-Stalagu.
Czlowieksniegu Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 Taki wariant również przyszedł mi do głowy. Z jednym ale"- Luft napisał ieśmiertelnik z Austrii". Uznałem, że niewiele ekscytującego jest w przeniesieniu takowego jako pamiątki- więcej, jeśli należał do Austriaka.Ale teraz, to już tylko autor może rozsądzić i napisać, co miał na myśli :-)
kulsob Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 Mój ojciec,żołnierz 36ppLA, trafił do niewoli pod Brwinowem. Pod koniec września 1939 został przewieziony z Częstochowy właśnie do stalagu XVII A . W czasie pobytu w tym lagrze pracował przy budowie bocznicy kolejowej w Alpach . Ojciec wspominał,ze obóz był przeładowany jeńcami francuskimi. W czerwcu lub lipcu 1940 przeniesiono go do stalagu XII A.
bogdas Napisano 20 Sierpień 2011 Napisano 20 Sierpień 2011 Mój ojciec, natomiast, miał nieśmiertelnik z napisem Stalag XVIIA nr.21562, w dokumencie wystawionym przez Amerykanów (w j. angielskim i niemieckim)widnieje nazwa obozu:Kriegsgefangenlager w Muenchbergu.Jak to rozumieć. Niestety, nie mam już kogo zapytać.
pi.ko Napisano 12 Listopad 2014 Napisano 12 Listopad 2014 Czy można określić z jakiego rejonu walk (Frontstalagów/Dulagów) nasi żołnierze trafili do tego Stalagu?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.