Luftwaffe25 Napisano 10 Maj 2011 Autor Share Napisano 10 Maj 2011 Witam!Mam prośbę potrzebuję wszelkich informacji na temat stalagu.Podobno trzymano tam francuskich jeńców i amerykańskich pilotów.Bardzo proszę o informacje.Pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Maj 2011 Share Napisano 10 Maj 2011 Zawsze możesz obejrzeć Wielką ucieczkę".lub np http://www.flickr.com/photos/stephane_c/1052358833/in/photostream/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 Francuskich napewno, ale innych tez, w tym Polaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 amerykańscy też byli w Żaganiu o polskich żołnierzach nie wpsominając Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 Z ciekawości- co ma XVII A wspólnego z Żaganiem?PS No, chyba że Ci się film z aszą" ucieczką pogibały :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michkil Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 A Oflag VII A Cię może nie interesuje też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luftwaffe25 Napisano 18 Maj 2011 Autor Share Napisano 18 Maj 2011 Hmm chyba nie.Zastanawia mnie tylko co robił nieśmiertelnik z Austrii na dolnym śląsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 Do Wehrmachtu załapało się c.a. 300 tys. Austriaków ( nie licząc Adiego ). Określenie DŚ jest na tyle pojemne, że nie sposób określić, czy dana jednostka/żołnierz mieli szansę się przez ten teren przewinąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 Cyba zle to zrozumiales Yeti. Chlopowi chodzi o niesmiertelnik stalagowy ze Stalagu XVIIA, ktory to Stalag znajdowal sie wlasnie w Austrii.Luft, nic w tym dziwnego. Jenców wozili w te i we wte, a niesmiertelniki wymieniano na nowe dopiero po przybyciu do nowego miejsca pobytu-Stalagu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 Taki wariant również przyszedł mi do głowy. Z jednym ale"- Luft napisał ieśmiertelnik z Austrii". Uznałem, że niewiele ekscytującego jest w przeniesieniu takowego jako pamiątki- więcej, jeśli należał do Austriaka.Ale teraz, to już tylko autor może rozsądzić i napisać, co miał na myśli :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulsob Napisano 8 Sierpień 2011 Share Napisano 8 Sierpień 2011 Mój ojciec,żołnierz 36ppLA, trafił do niewoli pod Brwinowem. Pod koniec września 1939 został przewieziony z Częstochowy właśnie do stalagu XVII A . W czasie pobytu w tym lagrze pracował przy budowie bocznicy kolejowej w Alpach . Ojciec wspominał,ze obóz był przeładowany jeńcami francuskimi. W czerwcu lub lipcu 1940 przeniesiono go do stalagu XII A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdas Napisano 20 Sierpień 2011 Share Napisano 20 Sierpień 2011 Mój ojciec, natomiast, miał nieśmiertelnik z napisem Stalag XVIIA nr.21562, w dokumencie wystawionym przez Amerykanów (w j. angielskim i niemieckim)widnieje nazwa obozu:Kriegsgefangenlager w Muenchbergu.Jak to rozumieć. Niestety, nie mam już kogo zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 12 Listopad 2014 Share Napisano 12 Listopad 2014 Czy można określić z jakiego rejonu walk (Frontstalagów/Dulagów) nasi żołnierze trafili do tego Stalagu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.