kopijnik2 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 7,8 mm30,5 mmwaga 2,6 gtępołukowy----------pusty płaszczczteropunktowe obciśnięcie w łusce, brak śladów termicznych, chemicznych, wytopieniadno pocisku:płaszcz podwinięty, światło otworu 5 mm-----------------jaki typ pocisku?
profos Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 Wygląda mi na mosina tępołukowego. Tylko że, pocisk w moim zdekowanym naboju jest zapunktowany w dwóch miejscach w szyjce łuski, ale średnica też pasuje i wynosi 7,8mm. Nie wiem jak z długością bo nie chcę go rozcalać.
profos Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 mam podobny pocisk do mosina tylko że ostrołukowy. Jest pusty w środku. Pozostał sam płaszcz.
kopijnik2 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 przy ostrołukowym - można domniemywać piromieszaninę która została rozłożona...
profos Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 nie ma takiego pocisku karabinowego, który zawierałby w całości jakąś piromieszaninę, ani ostro ani tępołukowego...
vis1939 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 Wymiary wskazują ewidentnie pocisk: http://piotrsj.webpark.pl/mosin.htmlPłaszcz powinien być wykonany z melchioru,rdzeń ołowiany z domieszką antymonu i innej zawartości w tym przypadku nie było.
Ave Danzig Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 zwykły pocisk tępołukowy z wytopionym ołowianym rdzeniem, po mniej więcej 100 latach w glebie nie będzie widać śladów wytopienia.
kopijnik2 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 najprostsze odpowiedzi są najbardziej prawdopodobne...
Pytanie
kopijnik2
30,5 mm
waga 2,6 g
tępołukowy
----------
pusty płaszcz
czteropunktowe obciśnięcie w łusce,
brak śladów termicznych, chemicznych, wytopienia
dno pocisku:
płaszcz podwinięty, światło otworu 5 mm
-----------------
jaki typ pocisku?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.