Skocz do zawartości

Ustawienia X-terra 705

kapsel28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam i mam prośbę do użytkowników właśnie tego sprzętu o opisanie na jakich ustawieniach chodzicie w terenie i jakie uważacie za najlepsze do danego terenu. Jestem świeżym posiadaczem właśnie takiej wykrywki i już ma na koncie kilkanaście drobiazgów. Dzisiaj chodziłem na takich ustawieniach : AM , czułość 18-20 , dźwięk 4 tony. Było nieźle ale jak np leżało coś żelaznego na głębokości 20-40cm to na wyświetlaczu miałem cyferki 38 do 46 bodajże a głębokość jedna strzałeczka tzn jakieś 5cm a żelastwo na dużo większej głębokości.Od czego to zależy że tak przekłamuje?? I prosze o jakieś podpowiedzi w ustawieniach ,głównie chodzę po polach.Dzień wcześniej byłem nad morzem ale bez słuchawek ani rusz , garret Ace 250 świetnie sobie dawał radę ,dużo głośniejszy.
Aha jeszcze jedno pytanko odnośnie namierzania pinpoint" w xterrce ,wydaje mi się że nie jest dokładne bo w porównaniu do ace mam dużo więcej kopania.Pozdrawiam kapsel28
Napisano
ja zaczynałem z terką 70, teraz 705 - już z 5 lat - sens 28 , tony na maxa - na początku będzie dziwna dyskoteka ale opłaci się nauczyć - z żelazem zawsze są przekłamania( grubym lub przepalonym) - a wskaźnik głębokości i zużycia baterii raczej olej bo mało precyzyjne - pozdro!
Napisano
Witam,jak już to czułość 26-28 wyżej fałszywe dźwięki dekoncentrują i w tej wykrywce 4 tonowa identyfikacja jest optymalną bo multi to jest porażka,lepiej kopać powyżej określonego wskazania na jaki sie nastawiasz,ale to juz kwiestia twojego osobistego wyboru
Napisano
Moja czułość robocza 27.Wyżej nie mam fałszywych dźwięków, ale identyfikacja wariuje.
Jak masz sygnał powyżej 38-sprawdzasz pinpointem: jeżeli wyje że fant tuż, tuż- znaczy małe sreberko, jak niski, głuchy dźwięk - pordzewiałe żelastwo głęboko.
Jak masz cewkę DD to wiadomo że namierzanie kijowe i nie z winy sprzetu tylko tak ma być.Na koncentryku co do centymetra działa.
Ja też sobie dałem spokój z multitonem i chodzę na 4 od kilku już lat.
To tak w dużym skrócie
Napisano
Jeśli posiadasz cewkę DD podczas namierzania gdy słyszysz maksymalny dźwięk i zamyka się kółko na wyświetlaczu to w zasadzie fant znajduje się pod czubkiem (przednią częścią cewki)a nie na środku jak to jest z cewką koncentryczna.Popróbuj troszkę to wyczujesz to.
Napisano
Multi Tone, All Metal, czułość maksymalna bez wzbudzania, automatyczny Noise Cancel i słyszalny sygnał wiodący. Auto Tracking, gdy nie ma za za dużo śmieci i wyłączany przy namierzaniu celu. W terenie zaśmieconym wyłączony. W X705 warto też pamiętać o offsecie strojenia gruntu.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Właśnie u mnie jest teren taki bardziej zaśmiecony ,zmniejszam czułość do 18-20 bo często się wzbudza przy przemiataniu.Chodzę na 4-rech tonach jak na razie , Noise Cancel automatyczny ale jeżeli chodzi o sygnał wiodący czyli Treschold mam ustawiony na 20 tak jak widziałem w jakiejś instrukcji na YT. Po prostu nie wiem jak go wyregulować i jak reagować na dźwięki. I jeszcze nieozumiem opcji z tym offsetem strojenia do gruntu.Ale tak czy inaczej jakieś fanty z wyjść są. Staram się robić tak jak podpowiadacie ,trochę praktyki i powinno być dobrze.Wielkie dzięki za podpowiedzi ,czekam na wskazówki związane z moimi problemami.
Pozdro
kapsel28

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie