kapsel28 Napisano 30 Kwiecień 2011 Autor Napisano 30 Kwiecień 2011 Witam i mam prośbę do użytkowników właśnie tego sprzętu o opisanie na jakich ustawieniach chodzicie w terenie i jakie uważacie za najlepsze do danego terenu. Jestem świeżym posiadaczem właśnie takiej wykrywki i już ma na koncie kilkanaście drobiazgów. Dzisiaj chodziłem na takich ustawieniach : AM , czułość 18-20 , dźwięk 4 tony. Było nieźle ale jak np leżało coś żelaznego na głębokości 20-40cm to na wyświetlaczu miałem cyferki 38 do 46 bodajże a głębokość jedna strzałeczka tzn jakieś 5cm a żelastwo na dużo większej głębokości.Od czego to zależy że tak przekłamuje?? I prosze o jakieś podpowiedzi w ustawieniach ,głównie chodzę po polach.Dzień wcześniej byłem nad morzem ale bez słuchawek ani rusz , garret Ace 250 świetnie sobie dawał radę ,dużo głośniejszy. Aha jeszcze jedno pytanko odnośnie namierzania pinpoint" w xterrce ,wydaje mi się że nie jest dokładne bo w porównaniu do ace mam dużo więcej kopania.Pozdrawiam kapsel28
kopacz18-82r Napisano 30 Kwiecień 2011 Napisano 30 Kwiecień 2011 ja zaczynałem z terką 70, teraz 705 - już z 5 lat - sens 28 , tony na maxa - na początku będzie dziwna dyskoteka ale opłaci się nauczyć - z żelazem zawsze są przekłamania( grubym lub przepalonym) - a wskaźnik głębokości i zużycia baterii raczej olej bo mało precyzyjne - pozdro!
panadam12 Napisano 30 Kwiecień 2011 Napisano 30 Kwiecień 2011 Witam,jak już to czułość 26-28 wyżej fałszywe dźwięki dekoncentrują i w tej wykrywce 4 tonowa identyfikacja jest optymalną bo multi to jest porażka,lepiej kopać powyżej określonego wskazania na jaki sie nastawiasz,ale to juz kwiestia twojego osobistego wyboru
sza.man Napisano 1 Maj 2011 Napisano 1 Maj 2011 Moja czułość robocza 27.Wyżej nie mam fałszywych dźwięków, ale identyfikacja wariuje.Jak masz sygnał powyżej 38-sprawdzasz pinpointem: jeżeli wyje że fant tuż, tuż- znaczy małe sreberko, jak niski, głuchy dźwięk - pordzewiałe żelastwo głęboko.Jak masz cewkę DD to wiadomo że namierzanie kijowe i nie z winy sprzetu tylko tak ma być.Na koncentryku co do centymetra działa.Ja też sobie dałem spokój z multitonem i chodzę na 4 od kilku już lat.To tak w dużym skrócie
samgnus Napisano 1 Maj 2011 Napisano 1 Maj 2011 Dżwięk wiele tonów...czułość na maksa.No i oczywiście grunt.Pozdrawiam!
gisio Napisano 2 Maj 2011 Napisano 2 Maj 2011 Jeśli posiadasz cewkę DD podczas namierzania gdy słyszysz maksymalny dźwięk i zamyka się kółko na wyświetlaczu to w zasadzie fant znajduje się pod czubkiem (przednią częścią cewki)a nie na środku jak to jest z cewką koncentryczna.Popróbuj troszkę to wyczujesz to.
VanWorden Napisano 2 Maj 2011 Napisano 2 Maj 2011 Multi Tone, All Metal, czułość maksymalna bez wzbudzania, automatyczny Noise Cancel i słyszalny sygnał wiodący. Auto Tracking, gdy nie ma za za dużo śmieci i wyłączany przy namierzaniu celu. W terenie zaśmieconym wyłączony. W X705 warto też pamiętać o offsecie strojenia gruntu.PozdrawiamVW
kapsel28 Napisano 2 Maj 2011 Autor Napisano 2 Maj 2011 Właśnie u mnie jest teren taki bardziej zaśmiecony ,zmniejszam czułość do 18-20 bo często się wzbudza przy przemiataniu.Chodzę na 4-rech tonach jak na razie , Noise Cancel automatyczny ale jeżeli chodzi o sygnał wiodący czyli Treschold mam ustawiony na 20 tak jak widziałem w jakiejś instrukcji na YT. Po prostu nie wiem jak go wyregulować i jak reagować na dźwięki. I jeszcze nieozumiem opcji z tym offsetem strojenia do gruntu.Ale tak czy inaczej jakieś fanty z wyjść są. Staram się robić tak jak podpowiadacie ,trochę praktyki i powinno być dobrze.Wielkie dzięki za podpowiedzi ,czekam na wskazówki związane z moimi problemami.Pozdrokapsel28
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.