jacho Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 Chciałem kupić 2 krótkofalówki. Teraz na wyprawy wykrywaczem a potem na wyprawy rowerowe, spływy kajakowe, narty itd.Próbował ktoś z was używać krótkofalówek w przy wykrywaczu? Nie będzie bez przerwy popierdywał odbierając fale z krótkofalówki?
adam793 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Krutkofalówki to tylko Motorolka model taki jak pozwala kieszeń niezawodna traci zasięg tylko przy dużym polu energetycznym,zabawkie nie wchodzą w grę pozdrawiam.
220V Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 używaliśmy krótkofalowek nie raz w lesie i nie zauważyłem żadnych niepożądanych objawów sprzętu.Dodam, że Rutus i Fiszery były w akcji
norman04 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Jacho specjalnie dla Ciebie sprawdziłem (w ram ach rekompensaty).-bo kiedyś na tym forum podniosłem Ci troche ciśnienie.U mnie x-terra 705 zachowuje sie normalnie-krótkofalówki firmy Brondi.
madmax78 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Kolego Jacho... Jakie pasmo masz na myśli ? Krótkofalówką jest urządzenie pracujące w paśmie od 3 do 30 MHz. Mnie sie wydaje, że myślisz tutaj o urządzeniach PMR, które mają szerokie zastosowanie w sportach extremalnych. ( pasmo 446 MHz. ) Sprecyzuj, jakie urządzenia masz na myśli.
jacho Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 Coś takiegohttp://allegro.pl/midland-gxt795vp4-krotkofalowki-zasieg-do-58-km-i1577888314.htmlChciałbym mieć dość pewny zasięg w zalesionym terenie na poziomie 4-5km.
jacho Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 Norman04, luzik. Co złego to nie my :)A tak w temacie to na jakie odległości działa twój sprzęt (szczególnie tereny zalesione) i ile kosztował?
kamilen444 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 te krótkofalówki z linku to są dobre bo ja mam z biedronki za 90 żł i maja bodajże 0,5 w a te 5 w gratuluje wyboru krótkofalówki warto kupić bo sie przydadzą i nie bedziesz żałował nie mam wykrywki ale wydaje mi sie że krótkofalówki ni maja wpływu na prace wykrywki
wiesiek79 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Na tego typu krótkofalówki jest wymagane pozwolenie ponieważ pracują w paśmie 462.550 ~ 467.7125 MHz z moca 5W. Natomiast radia PMR 446,00625-446,09375 moc 0.5W. Z doświadczenia wiem że zasieg PMR to jakiś 1km na może 2km w dobrych warunkach i raczej nie ma znaczenia marka radia ,sam mam 3 pary (motorola TA-200, twintalker 4710 i jakiś jeszcze) i różnic w zasiegu nie słysze, jedynę różnice to modulacja. Dobrze żeby było małe i miało dobry klips.Pozdrawiam i do usłyszenia (wielkopolska kanal 1)
norman04 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 3 lata temu zapłaciłem 280 zł,teraz na allegro sa takie za 170.na opakowaniu jest napisane 10km,ale tak naprawde to 3,5 km.
madmax78 Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Problem jest taki, że w lesie każdy sprzęt nad/odb. działa słabo. Ja kiedyś używałem nawet ręcznych 40-to kanałówek ( ręczne CB -radio ) Po jakimś czasie stwierdziłem, że to nie ma sensu i poszukiwania traktuje jako rekreację; sposób, żeby sobie z kumplami pochodzić po lesie i pogadać. Chodziliśmy w takiej odległości od siebie, że użycie sprzętu nad/odb. było zbędne. Trzeba było tylko pilnować odległości, w której wykrywacze oddziaływały na siebie wzajemnie.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Te krótkofalówki z USA działają w pasmie zabronionym na terenie Polski i w ogóle UE. Dokładnie rzecz biorąc działają na częstotliwościach zarezerwowanych. Również ponad normę jest moc nadawania.Obawiam się, że w lesie może być problem z zasięgiem na 4-5km. Jeszcze wiele zależy od ukształtowania terenu,. gęstości zalesienia i jak bardzo jest sucho. Ważne też, żeby przy takiej mocy w antenie nie trzymać nadajnika blisko głowy podczas nadawania.
Gniewkos Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 Ja mam Midlandy, coś jak te z linku, w lesie działają spokojnie na 3km, nie było żadnych usterek na kanarku i na Tesoro deLeonie też nie ma. Częstotliwości są u nas zabronione bo na nich jadą wszelkie centrale telefoniczne i jak staniesz w terenie i zaczniesz skanować kanały to się nasłuchasz różnych babć narzekających co gdzie je boli - zwłaszcza w niedziele!pozdro!
policemayster Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 Ja używam takich Topcom TWINTALKER 1300, nie wpływają one na prace mojego HS-3, ale jak znajde fanta i chce pochwalić sie kolegom, to przy nadawaniu w niewielkiej odległości od elektroniki wykrywacz sie mocno wzbudza. Nie działa to w drugą strone, jak kolega mówi to nic sie nie dzieje. Moim zdaniem krótkofalówki sie nabardziej przydają jak chcemy sie pochwalić fantem bez krzyczenia na pół lasu, albo jak chcemy ostrzec reszte przed leśniczym bez podnoszenia alarmu i siania paniki.
P_iter Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 Niestety na PMR-kach (446 Mhz)nie uzyskamy w lesie zasięgu rzędu 4 - 5 km. Taki zasięg nawet na tafli jeziora jest mocno problematyczny. Drzewa jednak mocno ekranują a to tylko 0,5 wata mocy. Radia CB (ok. 27 Mhz) mają 4 waty mocy ale na ręczniakach ekstazy zasięgowej nie będzie. I tyle w temacie legalu. Inne radia a właściwie zakresy, wymagają odpowiednich pozwoleń i niech każdy sam sobie paragraf kręci.
Enders Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 P_iter 4W w cegle" masz w jednym TRX-ie, nazywa się Alan, model - chyba 38. Taki standardowy, 40-kanałowy. Wprawdzie nie produkują już nowych, ale gdyby dorwał dwa na np. Allezło, po niskiej cenie, to by się i mogło opłacać. Pozdrawiam!
bencher Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 WitamJako LICENCJONOWANY nadawca SP , czytaj krótkofalowiec z 20 letnią praktyką podpowiem tak : Szkoda pieniędzy. Radiem bez pozwolenia nie będziecie się cieszyć w lesie. Najważniejsze pytanie to : PO CO KOMU radio w lesie...zbędny bagaż który trzeba ładować :) Jak się ktoś zgubi to wystarczy telefon, polecam natomiast taki oto bajer, który może się okazać całkiem pomocnyhttp://www.militaria.pl/bushnell/lokalizator_gps_bushnell_backtrack_p4577.xmlale uwaga, to urządzenie tak jak w/w krótkofalówki" w gęstym lesie nie będą działać , taka jest już fizyka rozchodzenia się fali elektromagnetycznej o tak małej długości :)73 de Bencher
Brzęczyszczykiewicz Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 Za 290zł z wysyłka można kupić na Allegro z wysyłką nowego prostego Garmina z 3-letnia gwarancją, przy którym ten lokalizator to zabawka i ostatni szit.
Cpt.Nemo Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 ja tez bym tego lokalizatora nie kupil. To zwykla zabawka za chora cene :)
bencher Napisano 27 Kwiecień 2011 Napisano 27 Kwiecień 2011 witamtrochę źle się wyraziłem ;)zgadzam się z kolegą Brzeczyszczykiewicz, sam posiadam Garmin Legend C i nie raz pomagał mi trafić do samochodu w lesie kiedy to rozum nakazywał iść w przeciwną stronę. Nie wiedziałem, że to teraz takie tanie ( mówię o wersji bez map) Chodziło mi tylko o to, że zamiast tzw. krótkofalówki" która NIE będzie działać w lesie lepiej zakupić mały podręczny GPS. No chyba, że komuś wystarczy PMR na zasadzie jak cię widzę tak cię słyszę ;)a teraz się pochwalę :) właśnie zrobiłem QSO czyli łączność z T31A tak to wygląda ;) http://www.t31a.com/gdyby ktoś potrzebował info w temacie krótkofalówek" chętnie pomogępozdrawiambencher
jacho Napisano 27 Kwiecień 2011 Autor Napisano 27 Kwiecień 2011 1. Nie potrzebuję krótkofalówek do lokalizacji GPS2. Myślę, że 1-2km w lesie spokojnie wystarczy. Nieco na wyrost podałem większe odległości.3. Poza lasem również pola, łąki, stoki, rzeki i jeziora. Świat mi się na lesie nie kończy.4. Jak wygląda przeciętny czas czuwania w takich urządzeniach?5. Ktoś się spotkał z sytuacją, że krótkofalówki zostały skonfiskowane z powodu działania na nielegalnych częstotliwościach?6. Szukam używanego pistolprobe pro :)
woytas Napisano 27 Kwiecień 2011 Napisano 27 Kwiecień 2011 Mam PMR-ki typu makrokesz", kupione od kolegi za symboliczną butelkę C2H5OH i zasięg ich w terenie wynosi kilkaset metrów - a w lesie ciężko mówić o jakimś zasięgu. Prędzej dogadam się przy pomocy telefonu komórkowego.Spoczywają sobie w otchłaniach szafki...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 27 Kwiecień 2011 Napisano 27 Kwiecień 2011 Jacho, te wszystkie walkie-talkie pracują na ponad 400MHz. Tak wielkie częstotliwości charakteryzują się dużym tłumieniem przez przeszkody a fale mają już silnie kierunkowy charakter co oznacza, że za przeszkoda terenową zasięg będzie bardzo słaby. Nie bez powodów zasięgi na obudowach takich radyjek podaje się na otwartej przestrzeni. Zasięg w obecności przeszkód terenowych spada lawinowo. Przykładowo radyjko PMR o mocy zgodnej z normą nad morzem miało ledwie-ledwie zasięg przez wąską wydmę z kilkoma drzewami, mimo że w linii prostej miedzy radiami było 300m (w tym wydma 15m). Myślę że z zasięgiem 1-2km w lesie nie będzie żadnego problemu przy 5W, chyba że las bardzo mokry. 5W to bardzo duża moc, problemem jest marna antena" na stałe dołączona do radia.Czas czuwania jest długi ponieważ pracuje wtedy wyłącznie część odbiorcza.Radia Ci nikt nie skonfiskuje, bo najpierw musiałby je namierzyć i zlokalizować. Ale sam musisz mieć świadomość, że Twoje nadawanie może zakłócić pracę ważnych urządzeń i nawet zrobić komuś krzywdę. Sam byś tez na pewno nie chciał, żeby Ci ktoś robił takie niespodzianki.
P_iter Napisano 27 Kwiecień 2011 Napisano 27 Kwiecień 2011 PMR-ek używam na rybach i grzybach. Żonka na brzegu a ja na łódce. Na jeziorach słyszymy się na dystansie max 2 km a i to jeśli radia się widzą. W lesie - wiadomo, staramy się być w zasięgu wzroku lub dystans między radiami nie większy niż 300, no może 500 metrów. Wystarczają na tyle, aby nie drzeć paszczęki. To tak realnie. Wartości większe, to raczej bajkopisarstwo.
jacho Napisano 27 Kwiecień 2011 Autor Napisano 27 Kwiecień 2011 Żeby być legalnym" kupiłem Maxcom WT350http://pmr446.info/viewtopic.php?t=1832Przy swojej cenie są całkiem chwalone.Czy jest ktoś kto mógłby mi powiedzieć ile można zyskać zmieniając antenę?Czy do wymiany anteny potrzebny jest jakiś sprzęt (do strojenia)?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.