Skocz do zawartości

F75 Ltd vs e-trac

Marcin2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałbym zwrócić uwagę na tzw popierdywania" wykrywacza w kontekście czułości. Pytanie retoryczne - czy kogoś powinno dziwić, że jakiś wykrywacz jest czulszy od drugiego skoro jednocześnie wysyła dużo więcej fałszywych dźwięków? Oczywiście że nie! To naturalne, że jeśli podkręcimy wykrywacz powyżej progu jego faktycznych możliwości detekcyjnych, zaczyna przygrywać orkiestra" przy jednoczesnym silniejszym sygnale użytecznym. Ale, tu drugie pytanie, czy to jest zaleta i czy takie ustawienie wykrywacza należy brać pod uwagę przy ocenie jego jakości? Dla mnie poprawna odpowiedź jest jedna - OCZYWIŚCIE NIE.
Tu dochodzimy do kwestii, który wykrywacz jest lepszy a który gorszy w kategoriach zdolności detekcyjnych. Otóż moim zdaniem ten wykrywacz jest lepszy, który w danych warunkach poszukiwawczych wykaże się większą czułością ALE BEZ ZGŁASZANIA FAŁSZYWYCH SYGNAŁÓW. Bo niemal każdy wykrywacz analogowy i wiele cyfrowych można podkręcić za bardzo, co omawiałem na początku. Ale czy o to chodzi? Gdyby o to chodziło, nie byłoby sensu kupować nic droższego niż 1000zł. Chciałem przez to powiedzieć, że powtarzające się zachwyty nad wieloma wyjcami", głównie analogowcami, są zupełnie nieuzasadnione, ponieważ czułość jest bardzo ważna, ale czułość na fanty, a nie na wszystko, w szczególności trudny grunt.
Oczywiście jest to jedno z kryteriów, ale nie jedyne. Innym ważnym kryterium może być wcześniej wspomniana szybkość reakcji.
  • Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
@radhar.
Ja nie mam F75 tylko T2LTD. Jeśli chodzi o rurki, obudowę i cewkę to identyczne sprzęty. Jednak bebechami się odrobinę różnią. Ja bym powiedział że T2 to F75 dla osób nie lubiących rozbudowanych menu i mnogości opcji.
Najczęściej chodzę na na czułości 80-90, dyskryminacji 10 (-hot rocks), dźwięki na 2+ lub Boost Process czlyi to samo co 2+ tylko wykrywka jest ciut wolniejsza, jakby spokojniejsza i jednocześnie głębiej sięga (a przynajmniej identyfikacja jest pewniejsza). Jak przepinam się ne BP to zmniejszam czułość do 75-80.

Największa wada T2/F75. Brak dyskryminacji żelaza. Niech sobie mówią co chcą. Ale wysokoczęstotliwościowiec jakim jest T2 poprostu nie potrafi poprawnie odfiltrować żelaza. Choć ustawisz dyskryminację żelaza + dodasz folię alu. to i tak dziad będzie popierdywał. Etrac, F2 milczy a T2/F75 w lewo pokazuje kolor a w prawo żelazo. Dlatego wymaga wielkiego skupienia i doświadczenia. Na początku jedynie irytuje a potem pokazuje pazurek. Jednak ilość dźwięków jakimi bombarduje operatora powoduje, że po 2 godzinach nagle łapiesz się na tym, że olewasz dobre sygnały. Poprostu czaszka ma dość i musisz zrobić 5min. przerwy na jakiegoś snickersa albo pieczoną jaszczurkę.

Sam bym chętnie pobiegał z e-trac. Ale z wersją, która nie miała by tylu ustawień, programów itp. Ktoś powinien wypieprzyć 70% funkcji z e-traca i rzucić coś takiego na rynek. Wtedy bym się nie zastanawiał.
Chętnie kupię też wersję o wytrzymałości i wadze F75. Chrzanić wytrzymałość i solidność. I tak przez błoto tego nie widać :)
Napisano
Widzisz kol. Brzęczyszczykiewicz to co napisałeś potwierdza się w mojej skromnej praktyce detektorysty akurar z F75 :), często przy takich ustawieniach (wyśrubowanych) jak wspomniałem wyżej, musiałem się przyzwyczaić na wiele falsów, co się w końcu udało, ale tylko w tryfie audio 2F. Jest czasem niesamowicie ciężko wychwycić sygnały warte kopania spośród innych - tak więc efektywność spada drastycznie.
O terenie zaśmieconym przy takich ustawieniach mogę zapomnieć (może snajperka pomoże - niebawem testy :)). Kolega jacho ma rację, pisząć że F75 nie potrafi wyciąć żelaza poprawnie, to przekłada się na fakt, że gdy dyskryminujemy np. w okolicach 10-20, to i tak czasem słychać jak wydaje wysokie dzwięki na żelazo (co może mylić z dobrym celem). Ostateczenie odpowiedź uzyskasz zmniejszając dyskryminację do 0 (coś jak QuickMask (All metal) w Etrac). Stąd ja często chodze na 0, bo łatwiej rozróżnię, co dobre a co złe :)Z kolei chodząc na 0 nie daje radę w terenie zaśmieconym (przy tylu piskach trudno wychwycić te warte kopania - mowa o standardowej cewce) - trochę zakręciłem :), ale ostatecznie dla mnie dyskryminowanie powyżej 0 nie sprawdza się w praktyce. Z kolei takie wyśrubowanie nie sprawdza się w zaśmieconym terenie. I znajdź tu złoty środek...może snajperka, może Etrac.
Jacho nie zrażaj się do Etrac'a, chodzę na standardowym trybie Coins (wciąż początki i nauka) i parę zabaw z czułością na Auto, testująć kilka ustawień Expert i Audio i wierz mi już mam ciekawe rezultaty (tak więc niewiele potrzeba na początek, by rozpocząć zabawę)
Co więcej, takie pierwsze odczucia, Etrackiem mam wrażenie mogę szukać wszędzie - zaśmiecony teren (sprawdzone -żaden problem, cichy/stabilny/skuteczny --> ale czy wyciągający wszystko --> nie wiem --> początki :) nawet na standardowej cewce 11''DD), inny trudny również - jego stabilność niesamowicie pomaga.
Z kolei mając F75 zawsze instynktownie szukałem łatwiejszych (lepszy grunt)/mniej zaśmieconych poletek i miejscówek.
Jakby ktoś się zastanawiał nie interesuje mnie militarka, tak więc nie korzystam z trybu statycznego, jaki oferuje F75. Przy okazji dodam w trybie All metal F75 wydaje się być stabilniejszy niż na Dynamiku...
Pozdr.
radhar
Napisano
Ustawienia wykrywaczy z filmu:
F75 --> JE, Sens 99, Disc 0.
E-Trac --> program Coin, czułość Auto +3
Post dotyczący filmiku
http://www.findmall.com/read.php?18,1470936,1471283
Pozdr.
radhar
Napisano
http://www.dankowskidetectors.com/discussions/read.php?2,12429,14446
Bardzo ciekawa dyskusja (niestety w j. ang), uwagi steveg'a po częsci pokrywają sie z moim (patrz wyżej), mimo tego, że dotyczą F70 i poletek amerykańskich.
Pozdr.
radhar
Napisano
No i jeszcze to:
http://www.youtube.com/user/DCDetector#p/u/10/vpTHCWn2nhM
Sorry, że nie wszystko w jednym poście, tak wyszło :)
Też ciekawe porównanie.
Pozdr.
radhar
Napisano
Niestety 99% modeli wykrywaczy, czyli dynamików o klasycznej budowie, nie odróżnia masywnego żelaza od masywnego dobrego koloru wcale albo prawie wcale i jest to wada WBUDOWANA tych wykrywaczy, czyli technicznie nie do przeskoczenia.
Sytuacja jest tym gorsza, im częstotliwość wykrywacza większa. Ratuje nieco dobrze działający ekran z wykresem VDI, ale też w wypadku gdy częstotliwość nie jest zbyt wysoka, bo im większa, tym problemy większe.
Np w ten sposób, dzięki bardzo dobremu wykresowi na ekranie, można sobie ZAZWYCZAJ poradzić w XLT, który operuje na zaledwie" 6,5kHz.
Napisano
To jak to ma się co napisałeś do technologii FBS w Etrac'u? Nie jestem elektronikiem, ale skoro Etrac testuje ziemie wieloma częstotliwościami to nie wpada w przedział Twoich 99%, czy tak?
Pozdr.
radhar
Napisano
jacho - najbardziej zbliżony i bez tych wszystkich funkcji o których piszesz jest Quattro/Safari tyle, że i szybkość i ergonomia to porażka:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Kolejny ciekawy wątek u Dankowskiego odnośnie f75ltd
http://www.dankowskidetectors.com/discussions/read.php?2,10029,10052
Napisano
Nikt oprócz minelaba nie wie co tak naprawdę analizuje wykrywacz z FBS w środku procesora. Pewnie można sporo wywnioskować patrząc na schemat i mierząc parę rzeczy w działającym układzie, ale nie miałem okazji, więc nie wiem.
Pomiar 2 lub więcej częstotliwości na raz umożliwia zastosowanie jednej z metod między innymi skutecznego (skuteczniejszego) odróżniania masywnego żelaza od masywnego dobrego koloru.
Napisano
Jednak wiele częstotliwości rodzi również problemy. Bo, co zrobić jeśli na 10 częstotliwościach metal odpowiada bardziej jak żelazo a na kolejnych kilkunastu jako kolor. Dodatkowo sygnał żelazowy" jest silniejszy. Nie chciałbym pisać do tego algorytmu :)
Napisano
To troszkę inaczej wygląda:) Sprawa wcale nie jest skomplikowana. Problemy leżą zdecydowanie poza kwestią oprogramowania. Jak mawiają elektronicy, działający program to każdy głupi potrafi napisać, gorzej ze zrobieniem działającego układu ;)
Poza tym żaden wykrywacz nie analizuje 10 częstotliwości na raz. To taki kit marketingowy Minelaba, a raczej niedopowiedzenie rozwinięte przez użytkowników w kontrolowanym kierunku. Ale działa na wyobraźnię? ;)
Napisano
Skoro jest to patent Minelaba (FBS) powinny być jakieś schematy ogólnodostępne (opisy patentów), by znawcy tematu mogli się z nimi zapoznac i przełożyć na język ogólnopojęty...
pozdr.
radhar
Napisano
Jak mawiają elektronicy, działający program to każdy głupi potrafi napisać, gorzej ze zrobieniem działającego układu"

Jak czyjaś wiedza o programowaniu sięga co najwyżej odcisków na kostkach to może tak mówić, proszę bardzo :)
Napisano
Niby wiele częstotliwości e-trac nie zobaczy łańcuszka złotego czy cienkiego kolczyka jest kompletnie głuchy. Ten koleś co testował f75 ltd przemiatał na standardowych nastawach a powinien odpalić boost proces wtedy różnica była by widoczna .
pozdr.
Napisano
O czułości danego sprzętu decyduje znacznie więcej rzeczy niż tylko częstotliwość. Dlatego jednym z najczulszych wykrywaczy na drobne złoto jest np XLT. Ale z tym brakiem czułości w Etracu to bym nie przesadzał i sprawdzał czułość w gruncie a nie w powietrzu, jak robi to większość jutubowych testerów;-)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Wracając do zasadniczego tematu...Wg.mnie F75 w każdej wersji(nawet gdyby pomalowasno go na różowo :)) ) pod każdym względem nie dorównuje E-tracowi.
Pozdrawiam!
Napisano
To chyba chodzi o ten:
http://www.freepatentsonline.com/5537041.html
i tam też jest odnośnik do jego patentu z 1990

Ciekawostką jest też ten innego dżentelmena, który pochodzi z 1979:
http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/originalDocument?CC=GB&NR=2004069A&KC=A&FT=D&date=19790321&DB=EPODOC&locale=en_EP

ale to już specjaliści muszą się wypowiedzieć nad różnicami między nimi;-)

Pozdrawiam

VW
Napisano
samgus mógłbyś rozwinąć swoją myśl. Domyślam się, że posiadasz (łeś?) oba sprzęty podobnie jak ja, jakie są Twoje spostrzeżenia dotyczące różnic. Podziel się, bo wielu ludziom, takim jak ja, każda wskazówka może pomóc przy poznawaniu sprzętu.
Kolejne uwagi/spostrzeżenia dotyczące różnic/podobieństw między sprzętami (nie dotyczące rezultatów poszukiwań):
1. Bateria - potężna różnica na korzyść Fisher'a (o tym zapoomniałem wcześniej wspomnieć - ale to większość wie) --> nie jest to wielki mankament dla Etrac'a, a jednak spora przepaść między tymi dwoma wykrywaczami.
2. Brak podświetlenia przycisków w Etrac'u - owszem ekran można podświetlać, ale to za mało. Mając założoną osłonę na ekran jak ja, szukają w nocy, często też szukam przycisków. Fisher posiada właściwie dwa przyciski (w tym jedno pokrętło) i trudno się pogubić, mimo że również nie mają podświetlenia.
3.Ekran - W F75 dla mnie lepiej wszystko widać niż w Minelabie (mimo zdjętej osłonki i zabawy z kontrastem). To nie jest wielka przeszkoda, ale znów zauważalna różnica.

Przy okazji, link - sposób na naprawę porysowanego/uszkodzonego ekranu w Etrac'u:http://www.findmall.com/read.php?63,1468270,1469924
W obu wykrywaczach brakuje mi.....zegarka:) (chociażby opcja włączenia takiego mini zegarka - wiadomo jak czasowo można się zatracić w poszukiwaniach ;))
pozdr.
radhar
Napisano
@Smagnus
F75 ... pod każdym względem nie dorównuje E-tracowi"

Szczególnie w szybkości, zasilaniu, ciężarze, łatwości obsługi, czasie regeneracji i paru mniejszych pierdółkach.
Wszystko jest kwestią priorytetów. Tym bardziej że F75LTD cenowo jest zbliżony do E-traca.

Choć trochę bronię F75 to nie ulega wątpliwości, że E-trac to sprzęt o półkę wyżej. Nawet w porównaniu do LTD. Jednak nie wiem, który wykrywacz bym wybrał, gdyby leżały obok siebie i musiałbym jeden zabrać. Dla mnie prostota obsługi, szybkość i ciężar mają bardzo, bardzo duże znaczenie. Tak jakoś mam i tyle.
Napisano
Minelab z FBS to zaawansowana maszyna i MUSI pobierać sensowny prąd. Do tego sonda nierezonansowa też konsumuje dużo więcej energii niż rezonansowa, ale w końcu po coś to FBS się kupuje...? Nie można mieć wszystkiego.
Etrac ma nawalone dużo małych guziczków na pulpicie i faktycznie, trzeba mieć już sporą sprawność żeby to ogarnąć w ciemności. No cóż - taka koncepcja projektowa. Ma zalety (szybki dostęp) i wady (ilość).
Ekran w F75 to tego samego typu dedykowane szkiełko z fabrycznie zdefiniowanymi polami jak w prostym zegarku na rękę albo w ACE. Nie ma grafiki - jest kontrast. Albo jedno, albo drugie.
Też uważam że w czym jak w czym, ale zegarek w wykrywaczu powinien być. I do tego z udzikiem", żeby się nie zasiedzieć na polu co grozi awanturą ;) Przeciez do poszukiwań trzeba zdjąć zegarek.
Etrac to z całą pewnością półka wyżej od F75xxx. Jeśli chodzi o zaawansowanie technologiczne, co najmniej 2 półki wyżej. F75 to, sądząc ze zdjęć płytek drukowanych, po prostu wysoki model z tej samej rodziny do której należy ACE. Zaraz będzie wrzask, że głupoty wypisuję, bo F75 to cośtam a ACe cośtam. Ale taka jest prawda. Opel Corsa i Opel Omega :) Jakość podróżowania zdecydowanie inna, ale rdza ta sama :)))
Napisano
Dzięki za ciekawe uwagi i informacje kol. Brzęczyszczykiewicz. Szkoda jednak, że ten z Etrac'a nie ma ciut ciut lepszy... ale to i tak szczegół, bo w terenie najpierw dźwięki a potem chwilowe zerknięcie na ekran i decyzja..
Budzik z zegarkiem - racja to podstawa :);) Myślę, że wykrywacz powinien być kodowany, gdzie żonka/dziewczyna koduje, o której godzinie ma się automatycznie wyłączać ;)
pozdr.
radhar
Napisano
Musze sobie spokojnie przeczytać ten pierwszy patent. Będzie ciężko ponieważ nie ma rysunków do których odnosi się tekst (a może gdzieś są?).
Ten drugi patent to jest to na co często powołują się niektórzy twierdząc, że wiedzą jak działają Minelaby.
To jest patent ideologiczny" którego skuteczna realizacja jest niezwykle trudna z powodu pułapek i zastosowanych uproszczeń o których patent nie mówi. Generalnie sprowadza się do tego, żeby zmierzyć jednocześnie obiekt 2 istotnie różnymi częstotliwościami i zasygnalizować wtedy, gdy obydwa kanały są zgodne co do decyzji. Klasyczny pomiar różnicowy eliminujący zakłócenia, czyli koncepcja jest dobra (o pomiarach różnicowych pisałem wielokrotnie przy okazji testowania wykrywaczy). A jak to działa w praktyce, i jak to trudno sensownie i skutecznie zrobić, można się NIESTETY przekonać próbując coś znaleźć DFX-em w trybie correlate ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie