Łukasz Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Witam serdecznie!Fajnie kombinujecie z tą kurtką. Na pewno nie jest to kurtka drelichowa wz.36. Odpowiedź na zadane pytanie o identyfikację znajduje się na stronie 259 pod pozycją 227 książki Polski mundur wojskowy, Żygulski, Wielecki :-)Ładna i ciekawa sprawa. Widzę, że sterylnie wyprana.Pozdrawiam, Łukasz
Łukasz Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Stopień szeregowy" to jakieś forum o schodach? W WP szeregowego to może być układ podłączenia żarówek w obwodzie elektrycznym...Kiedyś to forum było bardziej poważne i poważane...
Łukasz Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Stopień szeregowy" to jakieś forum o schodach? W WP szeregowy to może być układ podłączenia żarówek w obwodzie elektrycznym...Kiedyś to forum było bardziej poważne i poważane...
Hebda Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 tia..skupmy się na guzikachhttp://www.wolf.pl/guziki.htmlmasz opisane co znaczą napisy na nichhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Stopie%C5%84_wojskowytu masz pobieżnie stopnie wojskowedo samej kurtki wzoru itp się nie wypowiadam,za świeżo wygląda:)jeśli oryginał to super trafienie którego gratuluje:)
polsmol Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Jest to letnia odmiana munduru oficerskiego wz. 27 (czyli takie mundury szyto do roku 1935) na co wskazują kontrafałdy na kieszeniach oraz charakterystyczne dwa guziczki zamiast haftek. Te mundury szyto z głównie z bawełny. W 1939 roku takich kurtek już nie używano, ale mimo tego jest to cenny okaz. Nie spodziewałbym się w nim jakichkolwiek pieczątek wojskowych bo oficerowie mundury szyli sobie prywatnie.
cobra10225 Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Zauważyłem że jeden guzik się różni kolorem, daj fotkę. Poszukaj jakiś sygnatur będzie łatwiej. Stopień szeregowy.
cobra10225 Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Mi to wygląda na lniany drelich wz36, ale ręki uciąć dać sobie nie dam bo nie chcę jej stracić. Tak jak Hebda zauważył wygląda za ładni, do fotki szwów, oraz opisz jak go zdobyłeś będzie łatwiej.
dws Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 ten guzik jako jedyny ma opis nr3 (podawałem wyżej)mundur jest bardzo spłowiały - pierwotny kolor raczej oliwkowyten inny" guzik mógł pochodzić z innego munduru (dodatkowo luzem były prawie 2 komplety guzików)sygnatur oraz innych znaków szczególnych niestety brak
cobra10225 Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 A może info jak dostał się on w twoje ręce, czy jest to poufna informacja.
dws Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 nie zdobyłem...mundur pradziadka,póżniej dziadek pracował w nim w ogrodzie,było 3 szt mundurów ale dwa dziadek zajeżdził" że zostały tylko guziki i ten ostatni się uchował,parę lat temu moja druga połowa w nim chodziła(pradziadek i dziadek to z jej strony:-)
Hebda Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 mundur pradziadka,póżniej dziadek pracował w nim w ogrodzie,było 3 szt mundurów ale dwa dziadek "zajeżdził "jeśli jest spłowiały to musiał być dość długo a chodzie"ta bluza wygląda niemal na nową,nie chodzi mi o blaknięcie kolorów ale o szwy,ich doskonały stan..Pradziadek-zakłada się że pokolenie to okres 30lat..Jeśli był używany w ogrodzie,w ogóle dłużej używany musi mieć tego ślady,przetarte brzegi mankietów,wytarty kołnierzyk itp..chyba że cały żywot spędził w szafie..ale tam też jakiś messerschmit" w postaci mola czasem zajrzy..Mam bluzę WP(wz.93) kupioną w lipcu 2005 i przy tej wygląda jak szmata..guziki-okale bluza?bym się poważnie zastanowił,obejrzał..za bardzo się to złotko świeci:)
dws Napisano 11 Kwiecień 2011 Autor Napisano 11 Kwiecień 2011 żadnych śladów ani na kołnierzu ani na kieszeniach nie ma też żadnych pieczątek wojskowych...Polski mundur wojskowy, Żygulski, Wielecki - niestety nie mam takowej (wiem zachęta do ruszenia de do biblioteki:-)) ale i tak się cieszę bo dużo się dowiedziałem!
kowalinho Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Wz1927 był garnizonowy, to jest wz1926,czyli oficerski letni.Piękne trafienie, a jak ładnie kolor zszedł. Zupełnie jak na zdjęciach przedwojennych. :-)
dws Napisano 11 Kwiecień 2011 Autor Napisano 11 Kwiecień 2011 za bardzo się to złotko świeci:)"może był trochę mniej używany w ogrodzie niż pozostałe dwa od których zostały tylko guziki,podobno wisiał na suchym strychu a to że póżniej był zadbany to mu tylko na dobre wyszło...głupio wygląda jakbym się tłumaczył na temat autentyczności pochodzenia - jest w rodzinie od lat,tylko z żyjących nikt już nie pamięta gdzie służył pradziadek...dlatego pytałem o identyfikację munduruw każdym badż razie wielkie dzięki za pomoc!a ślady są - proszę :-)
dws Napisano 11 Kwiecień 2011 Autor Napisano 11 Kwiecień 2011 zapomniałem dodać na tym ostatnim zdjęciu widać że guzik był wyrwany i zaszyty ręcznie
Hebda Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 faktycznie ślady noszenia:)głupio wygląda jakbym się tłumaczył na temat autentyczności pochodzenia"dws,nie wygląda głupio,rozważamy wszelkie mozliwości :)jaki stopień, formacja, co oznaczają opisy na guzikach, itp"stopień chorąży(ślad po jednej gwiazdce)co oznaczają opisy na guzikach-już wiesz.formacji nie poznasz, a popatrz może na lewą kieszeń,może są ślady po odznaczeniach itp skoro jest ślad po gwiazdce to może nie była noszona dlapicu"
dws Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 trzy rodzaje opisów guzików1 - n/s jednostajny wuce2 - n/s masywny wc3- n/s jednostajny s.f. w. alpacca
cobra10225 Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Daj fotke kolnierza od zawnatrz, oraz chawtki jesli sa.
Pytanie
dws
jaki to mundur?
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.