sid30 Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 witam proszę o pomoc w identyfikacji :))Szperałem w necie ale nic nie znalazłem :(( odznaka wyskoczyła niedaleko niemieckiej granicy, pozycje z 45 r.pozdrawiam
futernik Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojskowy_Order_za_Odwagętu masz wszystko na temat krzyża z odznaki
karabin Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Stock84,po to jest forum,co do odznaki to kolega ściślej sprecyzował swoje oczekiwania,i o to chodziło. Dodam że pisząc wczorajszego posta,wątek ten chylił się ku dołowi,więc poddźwignąłem do góry no i jeszcze kolega ma odpowiedzi. P.S.@stock84 ,nie widzę też aby twój wpis w czymś pomógł koledze,więc?
sid30 Napisano 11 Kwiecień 2011 Autor Napisano 11 Kwiecień 2011 Karabin to tak jak byś powiedział, że odznaka sturmabzeichen jest za szturm i na tym koniec :) czyli żadna informacja o niej :)Tak jak powiedziałem pierwszy ras się spotkałem z taką odznaką i moje szukanie w necie nie dało rezultatów :( chciałbym się o niej dowiedzieć czegoś więcej np. jaka była geneza jej powstania, jakie były kryteria jej przyznawania, kto ja nadawał na czyj wniosek i komu itp. I to są informacje konkretne a nie jakieś lakoniczne „ za odwagę”pozdrawiam
tyfus Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 no fakt - w linku, który wcześniej podałem nie ma nic (oprócz zdjęcia) o tej odznace ... sorry, nie zauważyłem tego.no to inaczej :Bułgarski Odznaka PiechotyTa odznaka za męstwo został stworzona w trzech klasach : pozłacane, srebrne i brązowe.http://users.skynet.be/hendrik/eng/39bulg.htmlwięcej czasu zajęło mi pisanie tego postu - niż znalezienie tej odznaki w interneciehttp://www.google.pl/images?um=1&hl=pl&biw=1475&bih=628&tbm=isch&sa=1&q=Bulgarian+Infantry+Badge&aq=f&aqi=&aql=&oq=czy teraz lepiej ?-pozdro-
karabin Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Myślę że kolega na pewno będzie usatysfakcjonowany:)Pozdrawiam
stock84 Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Karabin czy ty wszedzie musisz sie udzielac?Gdzie nie spojrzec tam twoj wpis, ktory zazwyczaj nic nie wnosi do tematu, a traktuje o wszystkim co juz kazdy wie badz o tym czego akurat nie chce wiedziec.Opanuj sie.
sid30 Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Napisano 13 Kwiecień 2011 Witam Karabin no niestety „kolega” nie jest za bardzo usatysfakcjonowany LTyfus nie zawsze szybko znaczy dobrze J ja rozumiem ze to są wyszukane na szybko jakieś linki w celu udowodnienia mi, że jak się chce to można wyszukać w sieci sporo informacji, ale informacji w nich prawie nie ma nic L Futernik dzięki za identyfikacje, choć jednej części składowej tego odznaczenia JInformacji w sumie niewiele tylko, że występował w trzech odmianach, jego częścią składową jest krzyż z mieczami - Wojskowy Order za Odwagę został ustanowiony w styczniu 1880 przez księcia Bułgarii, ale z tego, co jest tam napisane to istniał on samodzielnie. I może jeszcze to, że odznaczenie dostawali tez Niemcy walczący na Bałkanach. Moje szperanie w necie też nic nie dało L na stronach polskich nic nie znalazłem na innych z pomocą tłumacza też niewiele L jakieś tajemnicze to odznaczenie J)))
tyfus Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 sid - nie tyle co chodzi o udowodnienie, ile o ukierunkowanie poszukiwań.Ja rzadko kiedy wyczerpuję w 100 % identyfikację - myślę, że sami Użytkownicy pójdą podanym tropem i sami zaczną kopać się z netem, żeby coś ustalić.Myślę, że nie ma nic przyjemniejszego, jak uda nam się dotrzeć do szczegółowych informacji, które ...powiedzmy, prawie w 100 % zaspokoją nasze oczekiwania w temacie ID.Wiele przedmiotów i tak pozostaje bez konkretnego ID, w sferze domysłów, przypuszczeń i domniemań - wiele nawet tego nie ma ...Czy moje informacje do czegoś ci się przydały ?czy tobie sprawiło satysfakję to, co sam znalazłeś odnośnie tego odznaczenia ? Tak ?Więc myślę, że swoje zadanie w tym temacie wyczerpałem i mnie również sprawiło radość to, że się nie poddałeś i sam dalej szukałeś.Nie ma nic gorszego, jak oczekiwanie niektórych na wyczerpujące ID, a samemu nic, nic ...na tym również polega zdobywanie wiedzy ...czy tajemnicze odznaczenie ? pewnie tak ... na fali rajcowania się różnymi pamiątkami po WH, a najlepiej żeby były mocno elektryczne - kto by się tam przejmował jakimś bułgarskim marginesem ...Jedno mogę przyznać ze swojej strony - czy to odznaczenie ma pełne ID, czy też nie - jak dla mnie jest suuuuuper :)-pozdro-
sid30 Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Napisano 13 Kwiecień 2011 no tyfus !! chłopie ! potrafisz zmotywować i wzruszyć sumienie :) !!! N pewnie że wskazówki się przydały ! ale uwierz mi ja naprawdę łaziłem po sieci i nic konkretnego nie znalazłem :( te szturmowe niemieckie są opisane tip top kto dostawał, po co, za co, dlaczego, kto o tym decydował, geneza powstania itp, itp, itp, :)))) a o tej nic :(((tylko takie dość lakoniczne info a ja lubię wiedzieć co mi na tablicy przy biurku wisi :))
tyfus Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 każdy by tak chciał ... ja mam wiele różnych przedmiotów, które nie zostały zidentyfikowane, nie mam bladego pojęcia co to, po co i na co, za co i dlaczego ... kompletnie NIC.sieć milczy ...trudno ... muszę z tym żyć i czekać ... sam nie wiem na co :)
sid30 Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Napisano 10 Kwiecień 2011 witam proszę o pomoc w identyfikacji :))Szperałem w necie ale nic nie znalazłem :(( odznaka wyskoczyła niedaleko niemieckiej granicy, pozycje z 45 r.pozdrawiam
dzieci3 Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Tam masz wyraznie napisane po rosyjsku.Pzdr.
karabin Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Czegóż więcej oczekiwać? Wyraźnie pisze na odznaczeniu że za odwagę,wiesz także jakiego pochodzenia. Może sprecyzuj swoje oczekiwania.Pozdrawiam.
tyfus Napisano 10 Kwiecień 2011 Napisano 10 Kwiecień 2011 Bułgarskie odznaczenie a Odwagę" (за храбрострь)http://www.helmets.ru/cat_blg.htm
Pytanie
sid30
witam
proszę o pomoc w identyfikacji :))Szperałem w necie ale nic nie znalazłem :(( odznaka wyskoczyła niedaleko niemieckiej granicy, pozycje z 45 r.
pozdrawiam
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.