Skocz do zawartości
  • 0

niemieckie odznaczenie

sid30

Pytanie

Napisano

witam
proszę o pomoc w identyfikacji :))Szperałem w necie ale nic nie znalazłem :(( odznaka wyskoczyła niedaleko niemieckiej granicy, pozycje z 45 r.
pozdrawiam

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stock84,po to jest forum,co do odznaki to kolega ściślej sprecyzował swoje oczekiwania,i o to chodziło. Dodam że pisząc wczorajszego posta,wątek ten chylił się ku dołowi,więc poddźwignąłem do góry no i jeszcze kolega ma odpowiedzi.
P.S.
@stock84 ,nie widzę też aby twój wpis w czymś pomógł koledze,więc?
Napisano
Karabin to tak jak byś powiedział, że odznaka sturmabzeichen jest za szturm i na tym koniec :) czyli żadna informacja o niej :)
Tak jak powiedziałem pierwszy ras się spotkałem z taką odznaką i moje szukanie w necie nie dało rezultatów :( chciałbym się o niej dowiedzieć czegoś więcej np. jaka była geneza jej powstania, jakie były kryteria jej przyznawania, kto ja nadawał na czyj wniosek i komu itp. I to są informacje konkretne a nie jakieś lakoniczne „ za odwagę”
pozdrawiam
Napisano
no fakt - w linku, który wcześniej podałem nie ma nic (oprócz zdjęcia) o tej odznace ... sorry, nie zauważyłem tego.

no to inaczej :

Bułgarski Odznaka Piechoty

Ta odznaka za męstwo został stworzona w trzech klasach : pozłacane, srebrne i brązowe.

http://users.skynet.be/hendrik/eng/39bulg.html

więcej czasu zajęło mi pisanie tego postu - niż znalezienie tej odznaki w internecie

http://www.google.pl/images?um=1&hl=pl&biw=1475&bih=628&tbm=isch&sa=1&q=Bulgarian+Infantry+Badge&aq=f&aqi=&aql=&oq=

czy teraz lepiej ?

-pozdro-
Napisano
Karabin czy ty wszedzie musisz sie udzielac?Gdzie nie spojrzec tam twoj wpis, ktory zazwyczaj nic nie wnosi do tematu, a traktuje o wszystkim co juz kazdy wie badz o tym czego akurat nie chce wiedziec.Opanuj sie.
Napisano
Witam
Karabin no niestety „kolega” nie jest za bardzo usatysfakcjonowany L
Tyfus nie zawsze szybko znaczy dobrze J ja rozumiem ze to są wyszukane na szybko jakieś linki w celu udowodnienia mi, że jak się chce to można wyszukać w sieci sporo informacji, ale informacji w nich prawie nie ma nic L Futernik dzięki za identyfikacje, choć jednej części składowej tego odznaczenia J
Informacji w sumie niewiele tylko, że występował w trzech odmianach, jego częścią składową jest krzyż z mieczami - Wojskowy Order za Odwagę został ustanowiony w styczniu 1880 przez księcia Bułgarii, ale z tego, co jest tam napisane to istniał on samodzielnie. I może jeszcze to, że odznaczenie dostawali tez Niemcy walczący na Bałkanach. Moje szperanie w necie też nic nie dało L na stronach polskich nic nie znalazłem na innych z pomocą tłumacza też niewiele L jakieś tajemnicze to odznaczenie J)))
Napisano
sid - nie tyle co chodzi o udowodnienie, ile o ukierunkowanie poszukiwań.

Ja rzadko kiedy wyczerpuję w 100 % identyfikację - myślę, że sami Użytkownicy pójdą podanym tropem i sami zaczną kopać się z netem, żeby coś ustalić.

Myślę, że nie ma nic przyjemniejszego, jak uda nam się dotrzeć do szczegółowych informacji, które ...powiedzmy, prawie w 100 % zaspokoją nasze oczekiwania w temacie ID.

Wiele przedmiotów i tak pozostaje bez konkretnego ID, w sferze domysłów, przypuszczeń i domniemań - wiele nawet tego nie ma ...

Czy moje informacje do czegoś ci się przydały ?

czy tobie sprawiło satysfakję to, co sam znalazłeś odnośnie tego odznaczenia ? Tak ?
Więc myślę, że swoje zadanie w tym temacie wyczerpałem i mnie również sprawiło radość to, że się nie poddałeś i sam dalej szukałeś.

Nie ma nic gorszego, jak oczekiwanie niektórych na wyczerpujące ID, a samemu nic, nic ...

na tym również polega zdobywanie wiedzy ...

czy tajemnicze odznaczenie ? pewnie tak ... na fali rajcowania się różnymi pamiątkami po WH, a najlepiej żeby były mocno elektryczne - kto by się tam przejmował jakimś bułgarskim marginesem ...

Jedno mogę przyznać ze swojej strony - czy to odznaczenie ma pełne ID, czy też nie - jak dla mnie jest suuuuuper :)

-pozdro-
Napisano
no tyfus !! chłopie ! potrafisz zmotywować i wzruszyć sumienie :) !!! N pewnie że wskazówki się przydały ! ale uwierz mi ja naprawdę łaziłem po sieci i nic konkretnego nie znalazłem :( te szturmowe niemieckie są opisane tip top kto dostawał, po co, za co, dlaczego, kto o tym decydował, geneza powstania itp, itp, itp, :)))) a o tej nic :(((tylko takie dość lakoniczne info a ja lubię wiedzieć co mi na tablicy przy biurku wisi :))
Napisano
każdy by tak chciał ... ja mam wiele różnych przedmiotów, które nie zostały zidentyfikowane, nie mam bladego pojęcia co to, po co i na co, za co i dlaczego ... kompletnie NIC.

sieć milczy ...

trudno ... muszę z tym żyć i czekać ... sam nie wiem na co :)
Napisano

witam
proszę o pomoc w identyfikacji :))Szperałem w necie ale nic nie znalazłem :(( odznaka wyskoczyła niedaleko niemieckiej granicy, pozycje z 45 r.
pozdrawiam

Napisano
Czegóż więcej oczekiwać? Wyraźnie pisze na odznaczeniu że za odwagę,wiesz także jakiego pochodzenia. Może sprecyzuj swoje oczekiwania.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie