Czlowieksniegu Posted April 8, 2011 Author Share Posted April 8, 2011 Sam nie wiem- Aktualności, HP, Film, czy może nawet Reko?Źródło: dailymail.co.ukBrytyjska policja odnalazła przerażający arsenał broni, w tym kałasznikowa, strzelby, pistolety i karabiny maszynowe. Jak się okazało ten zadziwiający skład broni nie należał do zorganizowanej grupy przestępczej, ale do fanatyka, prywatnie przedsiębiorcy warzyw i owoców - informuje dailymail.co.uk.David Evans twierdził, że kupował tylko repliki broni, których używał do gier wojennych" w swoim domu. Razem z wyposażonymi w broń manekinami miał odgrywać sceny z takich filmów jak Szeregowiec Ryan".Jednak wczoraj Evans rozpoczął 16-letnią odsiadkę w sumie za 29 zarzutów posiadania i przenoszenia broni do swoich dwóch braci, którzy siedzą już za kratkami. Policja znalazła dorobek Evansa ukryty w kartonowym pudle na szczycie przemysłowej lodówki w siedzibie jego firmy. W jego skład wchodziły m.in. amerykańskie i izraelskie karabiny maszynowe, wydawane tylko dla sił specjalnych, pistolet z dołączonym tłumikiem i 500 nabojami, a także karabin maszynowy MP40, którego używają uzbrojone oddziały policji.Funkcjonariusze obawiali się, że broń może być przechowywana w imieniu jakiejś ekstremistycznej grupy np. Angielskiej Ligi Obrony, a po dostaniu się w posiadanie terrorystów wywołałaby chaos".Badania wykazały jednak, że Evans był kolekcjonerem, większość broni kupił w serwisie eBay i nie ma zamiaru ich wykorzystywać do zbrodni. - Po prostu uwielbiam broń. Jestem jej fanatykiem - powiedział policji.- Karabiny zostały zaprojektowane w jednym celu - zabijania ludzi - powiedział sędzia Michael Challinor. Evans miał zakaz posiadania broni palnej po tym jak w 2005 został skazany za wysyłanie nielegalnych karabinów do dystrybutorów w Szkocji. - Może zabrzmi to dziwnie, ale na strychu miałem kilka manekinów, których przebrałem za niemieckich i amerykańskich żołnierzy, ale wtedy oczywiście nie miałem broni - tłumaczył się Evans. - Dopiero wówczas zacząłem ją kupować i umieszczać na mundurach - dodał.Prokuratorzy sądu w Wolverhampton dowiedzieli się również, że po tym jak w 2009 roku rozwiódł się z żoną, a jego firma popadła w kłopoty, poprosił znajomego mechanika, Daniela Thatchera o przechowanie broni.Thatcher, który mieszkał z rodzicami przekazał również kilka sztuk broni swojemu bratu, Lee. Policja dowiedziała się wtedy o całym arsenale, a Daniela Thatchera aresztowano za nielegalne posiadanie broni.- Jeśli ktokolwiek dowiedziałby się, że istnieje taka niezabezpieczona broń to mogłaby ona dostać się w niepowołane ręce - powiedział Gary Dring, detektyw prowadzący sprawę. - Strach pomyśleć co mogłoby się wtedy stać - dodał.Bracia Thatcher przyznali się do winy. Daniel został skazany na trzy lata i osiem miesięcy, a jego brat otrzymał 15-miesięczny wyrok.http://wiadomosci.onet.pl/swiat/4235834,wiadomosc-drukuj.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
poldek175 Posted April 8, 2011 Share Posted April 8, 2011 A morał z tego taki:Nie narzekać na nasze prawo.W Polsce pewnie dostałby zawiasy":-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
a.korbaczewski Posted April 8, 2011 Share Posted April 8, 2011 A co to karabin maszynowy MP40, którego używają uzbrojone oddziały policji" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Weteran-39 Posted April 8, 2011 Share Posted April 8, 2011 No 16 lat to trochę dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.