Jump to content
  • 0

Krzemień- skałka?

sigis3

Question

9 answers to this question

Recommended Posts

Problem polega na tym, że ten krzemień nie ma kształtu klasycznego", takiego, jaki stosuje się jeszcze dziś w broni czarnoprochowej (zdjęcie). Wydaje mi się jednak, że taki kształt nie mógł powstać przypadkowo. Dość równe boki, owalne wgłębienie na środku, zmatowiałe ślady jakby mocowania na wąskim końcu, ukruszony szerszy koniec.

Gdybym chciał po prostu wierzyć, że to skałka, wrzuciłbym to do szuflady z takim przekonaniem, a nie zamieszczał na forum. Pozostaje pytanie, co to mogło być?

Skałka do broni jest dosyć charakterystyczna https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/skalka1.jpg w uchwyt kurka była wkręcana zabezpieczona ołowianym plastrem co by nie pękła i nie pozostawiało to śladów

Ale ołów nie zawsze chyba stosowano? Kształt skałki nie mógł być trapezowaty? W końcu parę ładnych lat była stosowana w różnych rodzajach broni. Nie upieram się, ale ślad na krzemieniu, jakby po śrubie, dla mnie przypomina skałkę. Nie widziałem póki co w naturze, więc na 100% nie mogę stwierdzić.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information