sqr Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 Witam wszystkich !! Poproszę o pomoc w identyfikacji.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sqr Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 23mm / Cynk Link to comment Share on other sites More sharing options...
sqr Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 Brak sygnatur Link to comment Share on other sites More sharing options...
sqr Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 Cynk / 30x30mm z góry dziękuję za informacje sqr Link to comment Share on other sites More sharing options...
sqr Posted April 2, 2011 Author Share Posted April 2, 2011 odświeżam ... ;/ nikt nic nie powie... ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 Krzyż jakby z okiem opatrznośći,dewocjonalia albo amulet,wygląda na staroć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sqr Posted April 5, 2011 Author Share Posted April 5, 2011 podbijam... ktoś coś powie o guziczku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raptile Posted April 6, 2011 Share Posted April 6, 2011 kol. sqr w jakiej części kraju znalazłeś ten krzyżyk? pytam bo mam identyczny. Mój jest ze wschodniej Wielkopolskipozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sqr Posted April 7, 2011 Author Share Posted April 7, 2011 mój krzyżyk wyszedł na południowo-zachodnim krańcu Lubelszczyzny... a na temat guzika nadal nikt mnie nie oświeci ?? sqr Link to comment Share on other sites More sharing options...
sqr Posted May 26, 2011 Author Share Posted May 26, 2011 odświeżam pytanie o ten guzik Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajtman Posted May 27, 2011 Share Posted May 27, 2011 Jeżeli chodzi o krzyż(o guziku nic nie wiem) to jest tzw. łapiasty inaczej rycerski wywodzacy się z krzyża greckiego.Jet to tzw krzyżyk bizuteryjny noszony przez włoscianki do najdłuzszego sznura korali.Ten Twój był noszony do stroju wilamowickiego,rzeszowskiego,laskiego i podhalańskiego.Wyrabiane były,ze złota,srebra,które złocono,mosiadzu i pakfongu inaczej alpaki(neusilber)Były odlewane,najczęściej na podhalu albo wykonywane z dwóch wycietych krzyzy połączonych przylutowanym paskiem blachy. Najczęstsze motywy to insygnia męki Pańskie,kmonogram Chrystusa lub Maryi,kielich,czy jak na Twoim oko Boskiej Opatrznosci(oko Trójcy Świetej).Były wyrabiane w wieku XVIII i XIX ,w Rzeszowie,Krakowie Strzyzowie i na Podhalu.Na przełomie wieku XIX/XX całkowicie zanikły.Bardzo ładny zbiór tego typu krzyży do obejrzenia w Muzeum Etnograficznym w Krakowie.Pzdr.Jura Link to comment Share on other sites More sharing options...
banderas Posted May 27, 2011 Share Posted May 27, 2011 Witam....łapiasty inaczej rycerski wywodzący się z krzyża greckiego.-słowo łapiasty" bym zmienił na słowo łapowy a potem wywalił,słowo inaczej"bym wywalił a słowo rycerski" zastąpił bym słowem mantuański.-mantuański wywodzący się z krzyża greckiego.zgodzi się kolega hajtman ?Do guzika potrzebna fotka uszka z boku i czy po 5 jest kropka bo na fotce słabo widać-pierwsze wrażenie to carak.pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajtman Posted May 27, 2011 Share Posted May 27, 2011 Kolego Banderas.Cytat z Franciszka Kotuli,a następnie Elżbiety Piskorz - Branekovej:cytW wymienionych już uprzednio regionach południowej Polski krzyże noszone do korali miały kształ krzyża łapiastego zwanego też rycerskim,wzorowanego na krzyżu greckim.Ich ramiona były prosto zakończone,lekko wklęsłe,półokrągłe dwu lub trójdzielne.Identyczne krzyże spotykamy na zbrojach husarskich,ryngrafach rycerstwa polskiego".op.cit-Biżuteria Ludowa w Polsce str.96Dlatego z przykrością stwierdzam,że nie mogę się z czcigodnym kolegą Banderasem zgodzić,ponieważ Ci etnografowie są wybitnymi znawcami tegoż tematu.Pozdrawiam Jura Link to comment Share on other sites More sharing options...
banderas Posted May 27, 2011 Share Posted May 27, 2011 hajtman OK , chcę abyś zerknął tylko na fotkę z książki Alfreda Znamierowskiego.Bardzo ciekawy jestem jak wygląda krzyż łapiasty,nigdy takiego nie widziałem. pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajtman Posted May 27, 2011 Share Posted May 27, 2011 Ok.Banderasie znam ta pozycję i chodzi w istocie o ten sam krzyż,a spór iście akadamicki toczymy o końcówkę nazwy:)I jedna i druga jest w uzyciu.Patrz tu:http://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/browserecord.xsl?-lay=web&-recid=582782&-find=-findPzdr.Jura Link to comment Share on other sites More sharing options...
odkrywca72 Posted May 28, 2011 Share Posted May 28, 2011 to nie kłótnia to polemika podziwiam was panowie za swoje znastwo . szacun Link to comment Share on other sites More sharing options...
banderas Posted May 28, 2011 Share Posted May 28, 2011 hajtman,łapiasty-łapowy okTen cytat .... miały kształt krzyża łapiastego zwanego też rycerskim.... " napisali wybitni etnografowie i na pewno tak jest,widocznie czegoś jeszcze nie wiem.Teraz między nami.Przeanalizuj sam dla siebie to zdanie ( miały kształt krzyża łapiastego zwanego też rycerskim) i oceń czy miałem prawo napisać kształt krzyża rycerskiego zwanego mantuańskim"szacun i pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajtman Posted May 28, 2011 Share Posted May 28, 2011 Oczywiście zacny Banderasie,że miałeś prawo tak napisać,bo patrząc z punku widzenie heraldyki i nie tylko,jest ta nazwa(mantuański) jedynie słusznym określeniem.Natomiast,spotkamy się wielokrotnie z różnymi nazewnictwami, takich samych form krzyża,które różnią się diametralnie.Np.tutaj:http://parafiamszana.pl/index.php?p=1_67_Krzy-historia-i-symbolika i porównanie:http://www.szczy.webd.pl/szczytnik/index.php?option=com_content&view=article&id=171%3Akrzy-historia-i-symbolika&catid=37&Itemid=27Chylę czoło.Jura Link to comment Share on other sites More sharing options...
banderas Posted May 28, 2011 Share Posted May 28, 2011 -czyli podobnie jak w wędkowaniu.Jeden złowił wzdręgę,drugi złowił scardinius erythophthalmus ,trzeci złowił krasnopiórkę a wszyscy mają ten sam gatunek w siatce:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajtman Posted May 28, 2011 Share Posted May 28, 2011 Dokładnie to samo:)HoHoHoPzdr.JuraP.s.Wędkarz z wędkarzem,zawsze osiągną wspólną płaszczyznę porozumienia(*nie dotyczy długości i wagi ryby) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.