sigis3 Napisano 31 Marzec 2011 Napisano 31 Marzec 2011 Witam. Jaka jest średnica? Waga (czy bardzo cienki)? Materiał to srebro?
giernold Napisano 31 Marzec 2011 Autor Napisano 31 Marzec 2011 witam, srednica ok. 1,8 cm. bardzo cienka, material-chyba miedz.
sigis3 Napisano 31 Marzec 2011 Napisano 31 Marzec 2011 Wymiary zbliżone oczywiście do denara, ale reszta wygląda dziwnie. Może falsyfikat z epoki, z grubsza naśladujący denara? Przedstawienia na monecie mocno uproszczone, nie podobne raczej do jakiejś konkretnej monety.
samgnus Napisano 1 Kwiecień 2011 Napisano 1 Kwiecień 2011 Ten ptak coś mi przypomina,ale nie jestem pewien...
butchcassiddy Napisano 2 Kwiecień 2011 Napisano 2 Kwiecień 2011 Pachnie Śląskiem. Jakaś odmiana halerza oleśnickiego?
sigis3 Napisano 2 Kwiecień 2011 Napisano 2 Kwiecień 2011 Tylko taki drobiazg. Halerze oleśnickie miały średnicę ok. 12 mm... i były ze srebra.
butchcassiddy Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Rozklepany fals?:-) Tak na poważnie, mam zdjęcie nietypowego halerza oleśnickiego i jest on bardzo podobny do monety Kolegi Giernolda. Zdałoby się ustalić materiał z jakiego jest wykonana ta blaszka bo ze zdjęcia to babka na dwoje wróżyła, może być i srebro i miedź z piasku. Pozdrawiam. Butch
giernold Napisano 4 Kwiecień 2011 Autor Napisano 4 Kwiecień 2011 monetkę znalazłem k. Wyszogrodu.Zadrapalem rant i jest koloru jasno żółtego, dlatego napisaem wyżej , że chyba miedz. Możliwe żeby była złota?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.